Potatis- och grönsakslandet 2.0

I slutet av sommaren när det var dags att skörda frukterna av vårt potatisland utbröt stor besvikelse i familjen. Jag, som även då var gravid och hyfsat matt orkade med nöd och näppe gräva upp tillräckligt mycket potatis för att koka en middag till tre. Jorden var kruttorr och hård som cement. Av samma anledning så hade det knappt vuxit några potatisar. Stor besvikelse, det hade ju ändå varit ganska mycket jobb med alla förberedelser under våren.  

I slutet av augusti lyckades jag lura ut Hampus att hjälpa mig gräva lite. Av bilderna att döma så hade jag bestämt mig för att utöka landet redan innan jag förstått hur sjukt jobbigt det skulle bli att bara gräva upp de plantor som redan växte. Hampus fick bokstavligen bryta ny mark medan jag försökte rädda den potatis som fanns. Vi höll på och kämpade en lång stund och efter att ha grävt upp varenda stånd så hade jag fått upp potatis motsvarande typ en kastrull. Detta blev dock ett fiasko för jag glömde helt ta in den och några dagar senare var den uppäten av förbipasserande djur(?). 

DSC 6528 1024

Man kan ana att det är rätt torrt va?

DSC 6529 1024

Vår lilla medhjälpare var också med

Därefter började jag läsa på hur jag skulle komma tillrätta med stenhård lerjord och förstod att man…

1) Ska vända landet på hösten men inte gräva mer än absolut nödvändigt på våren då detta finfördelar leran

2) Ska undvika att kliva i jorden som då packas ytterligare

3) Ska tillsätta grov sand/grus samt jordförbättra med diverse, exempelvis barkmull, gödsel, barr, torv med mera. 

Allt ovan hade jag gjort, fast tvärt om. Jag lät landet vara orört på hösten men grävde igenom det mycket noggrant i våras. Jag trampar ofta runt däri och hade året innan sållat ut varenda sten större än en ärta.

Jag funderade länge på hur jag skulle ”designa” det nya landet. Upphöjda lådor eller ett platt land som i Järvsöbaden som vi besökte i somras. Det slutade med att jag bestämde mig för tre smala längder, inramade med grova trärams för att hålla jorden inom landet i schack och andra växters rötter borta. 

Det tog ytterligare drygt två månader innan det blev några vidare framsteg. Med förra helgen, med en månads marginal till beräknad förlossning, gjorde jag sista rycket. Ja alltså, pust, det tog hela helgen. Men, nu är det klart! Även om det bara blev två istället för tre land så blev det hyggligt väl tilltaget. Vardera låda är 1,2 m bred och 4,2 m lång. Tidigare var landet cirka 3 x 3 meter. 

Träramarna är gjorda av obehandlade reglar som är 4,5 cm tjocka och 22 cm breda. Jag gjorde mitt yttersta för att sätta ner ramarna hyfsat i våg trots att marken lutar kraftigt i minst två riktningar. Eftersom jorden är så dålig så passade jag på att bygga upp marken med den runt omkring lådorna och istället försöka fylla på med annan jord. 

Som ett försök att jordförbättra så har jag vänt ner massor av löv, lite sand, nio säckar barkmull, fyra säckar gödsel och många lådor av kompost- och annan luftigare jord jag fått över från andra ställen på tomten. Tydligen skulle tallbarr också vara bra, och det är ju något vi har gott om här. 

 IMG 0227

Hampus hjälper till att bära säckar och fördela jord 

Den omkringliggande jorden slätade jag ut så gott det gick och sådde sen gräs för att slippa klampa runt i en leråker. Tänker mig att Hampus kan köra runt lådorna med gräsklipparen någon gång då och då, även om slänten i övrigt inte lämpar sig för detta. 

Planen för grönsakslanden är nu att de ska ligga helt preppade inför vintern och att tjälen ska gå ner i leran och ”spränga” den. Till våren ska jag alltså gräva så lite som möjligt för att inte finfördela leran ytterligare. Eftersom det är tillräckligt smalt och går lätt att gå mellan landen så blir det inget trampande i jorden mer. Jag gissar att jorden kommer sjunka lite så jag räknar med att vi får åka och köpa premiumjord i trädgårdshandeln. Eventuellt att det behövs mer näring för att det ska bli riktigt stora morötter. 

Thumb DSC 6971 1024

Landet är äntligen klart!

Thumb DSC 6973 1024

Man ser att marken lutar både åt söder och åt öster men tack vare lådorna så är odlingsytan hyfsat platt

Trädgårdshelgen avslutades med att jag också fixade till lite höstljung och städade ur mängder med gamla krukor och lådor. Det är något befriande med att göra klart och nu finns det inga mer trädgårdsmåsten (möjligen några nice to haves) att göra innan våren. 

Thumb DSC 6975 1024

En höstplantering får avsluta trädgårdshösten

Kommentera