Saftat och syltat

Semesterns sista inlägg går i saftens och syltens tecken. 

För lika dålig som vår salladssommar har varit har bär-skörden varit desto bättre. Jag har skrivit om blåbärsplockningen som var en stor succé, så stor att även pappa var här igår och plockade. Han, Hampus och Stellan drog hem ytterligare fyra kilo bär på några timmar. Nice. Nu har vi hela frysen full.

Våra bärbuskar har också levererat. Jag har kokat saft och gelé på rödvinbär tidigare och idag gjorde jag en omgång till där jag blandade i röd- och krusvinbär. Krusvinbär är en blandning av krusbär och svartvinbär. Mycket bra, smakar som vinbär och är taggfria men är stora som krusbär. Mot framtiden, allting är lite bättre idag än vad det var igår. 

Besvärligast när man gör den här typen av kok är att akut lösa bristen på flaskor och burkar. Jag stod en lång stund och försökte få bort gamla etiketter men gick ge upp. Burkarna ser inte så där charmiga ut som på andra bloggar men vem bryr sig? (man ställer de fula burkarna längst bak bara).

Jag brukar förresten decinficera flaskor och burkar genom att köra dem en stund i ugnen på hundra grader innan jag fyller dem. Mycket enklare än att stå och koka upp vattenkanna efter vattenkanna med hett vatten. 

 IMG 9491

Krusvinbärsgelé och saft gjord på rödvinbär och krusvinbär

Sådär ja, då tar vi och kickar igång arbetshösten. Vi ses kanske till jul bloggen 😉 Nejvisst ja, i höst blir det till att virka mormorsrutor igen. Jag får återkomma med det. 

8 reaktion på “Saftat och syltat

 1. Sofi

  Hejsan! Vilket fantastiskt hus ni har! Vilket jobb ni har gjort! Jag skulle bli så glad om jag kunde få hjälp, det är så att vi ska sätta spårpanel i källartaket och velar mellan att sätta upp färdigmålat som då verkar vara 0502-y eller om vi ska måla många gånger själva och se till att det blir kvistlackat riktigt ordentligt och kanske då mer kritvitt / ej bruten vit. Den färdigmålade ska visserligen vara spärrad en gång. Hur har ni gjort med era tak? Otroligt tacksam för svar, mvh Sofi

  Svara
  1. Sofi

   Snälla Hanna, skulle du vilja dela med dig vilka färgsystem ni använt till era pärlspontspaneler och tak? Vi har köpt nu och kvistlackar för fullt. Vi har inte så jättelång tid på oss så vi måste snart välja. Vi har beckers panelgrund men jag är inte riktigt nöjd med den-tycker det blir lite för matt och ser inte lika fräscht ut. Använder ni lackfärg eller takfärg eller annat, vilket märke? Så tacksam om du kan svara här eller mejla mig? Mvh Sofi

   Svara
   1. Hanna Inläggsförfattare

    Tror vi använt vattenbaserad lackfärg till alla snickerier. Jag ska försöka komma ihåg att kolla burkarna när jag kommer hem 🙂

    Svara
  2. Hanna Inläggsförfattare

   Hej!

   Tack för alla fina ord. Jag försöker svara snabbt från mobilen, hoppas jag får med mig allt.

   Vi köpte färdigmålade pärlsponts-brädor till taket. Tror de kom från Bauhaus. När snickarna hade satt upp taket så tyckte vi att det behövdes mer färg. i skarvarna var gliporna träfärgade och kvistarna lyste igenom. Tror de sprejmålade hela taket på plats minst två gånger. Det blev bra och rekommenderas. Vi valde nog inte färg så precist utan det är ”vitt”. Förmodligen helmatt, kanske halvmatt.

   Sponten i köket kom som färdiga plattor från köksleverantören. Jag är ganska säker på att färgen kom med därifrån. Jag har inga färgkodat men den är också typiskt ”vit” men med lite mera glans för att vara slittålig.

   Svara
   1. Sofi

    Hej Hanna! Stort tack för ditt svar! Då återstår bara frågan- du vet inte vilket märke de sprutmålande taket med? Om det var takfärg eller snickerifärg de använde? Beckers, nordsjö, Flügger, Alcro? Om det ser väldigt väldigt matt ut borde det vara takfärg, som oftast har glans 5 ca, annars är väl snickerifärg vanligen högre glans, men inte helt säker. Det är inget ni kan minnas?

    Svara
    1. Hanna Inläggsförfattare

     Hej igen!

     Jag är i princip helt säker på att de använde vattenlöslig lackfärg i taket (alltså det som är gjort av pärlspont). Vi har en stor burk Beckers Elegant halvblank 40 i skåpet, det är möjligt att det är den som använts? Troligtvis både till tak och övriga snickerier. De flesta färgburkarna i skåpet kommer från Beckers och det känns bekant – att snickarna köpte det konsekvent.

     Jag hittar även en burk i skåpet med vit färg som jag skrivit ”kök” på. Förmodligen är det pärlsponten den använts till? (eftersom vi har tapet på väggarna och inget övrigt målat i vitt). Om det stämmer så måste jag korrigera tidigare sagt för den här vit och matt. Det står Sadolin och AkzoNobel på burken.

     Ledsen att jag inte kan hjälpa dig mer specifikt.

     Hanna

     Svara
 2. Unni

  Hittade er blogg idag. Blir så inspirerad!! Vi har nyligen köpt sekelskifteshus i Sollentuna och håller också på att renovera. Är ni nöjda med era hantverkare? Skulle ni rekommendera dem?

  Svara

Kommentera