Ytterligare två trädgårdsprojekt klara, stenpartiväxter och sandlåda

Det här är del två i följetongen om trädgårdsprojekt vi gjort klart i helgen. Som jag skrev i förra inlägget så börjar vi jobba på måndag så det har varit lite av sista rycket innan sommaren är över.

Den här bloggen ska handla om tomtens nordvästra hörn, det som ligger utanför köket som har varit nästan klart i drygt två år. Det har bara varit en liten liten grej kvar – och nu är den (och lite mera) KLART!

Bara för att komma in i rätt stämning så ska jag visa några förebilder från vår första vår/sommar i huset:

FÖRE

 DSC 0549

Höggräs

DSC 0496

Ängsaktigt gräs och mossa överallt. Här har vi just fått ordning på köksträdgården. 

 DSC 0812

29 juli 2011, här har Maria och jag startat ett litet miniprojekt att göra en liten stenpartirabatt. Det var detta jobb jag skulle återuppta den här sommaren. 

Den här delen av tomten är den vi ägnat mest tid, kraft och pengar åt under de 4,5 år vi bott i huset. Det blir extra tydligt när jag går igenom gamla blogginlägg under kategorin ”Trädgård”, för vart och varannat inlägg handlar om detta.

Om jag ska säga jättekort så har jag/vi tagit ner minst ett träd, grävt upp och silat all jord, byggt en liten stödmur och planterat ett träd. Sått gräs och dragit upp mängder med rötter. Rensat och rensat bort jord. Byggt upp en vinbärsö och planterat vinbärsbuskar. Samt gjort en ny rabatt längs huset

Efter några turer med gräsmattan med rensning av ogräs och stöd-sådd med gräsfrö så har den tagit sig riktigt bra, muren står kvar och alla buskar och träd växer riktigt bra. Vi har varit väldigt nöjda med jobbet.

Det som inte riktigt blev klart var att rensa bort den sista gräsfläcken i det parti som är stenklippa. Det har varit en yta på inte mer än 1-2 kvadratmeter ”gräsmatta” av det äldre slaget, dvs högt spretigt ängsliknande diverseväxtlighet. Eftersom jordmånen är dålig, det ju en klippa, så har detta gräs varit brunt mest året runt. Det som också hänt sen vi gjorde det stora jobbet är att det börjat växa upp mer spretigt gräs och ogräs i sprickorna lite här och där. Detta har varit icke åtgärdat och var väl närmst halvmeterhögt i sina stråk. Antar att det räknas som löpande underhåll. 

En annan grej som inte blev så bra var det djupa hålet i stenen längst bort. Det är en grop som det samlas vatten i. Jättehärligt tycker fåglarna som använt det som bad. Inte så jättehärligt för oss föräldrar när Stellan går ner med lågskor och sätter sig i det sura slemmiga vattnet. 

Eftersom jag inte direkt har huvudet på ett skaft nu för tiden så har jag inte tagit någon nyaktuell före-bild den här gången. Därför får vi hålla tillgodo med ett par halvgamla. Det var inte så lätt att hitta bilder då jag undviker att fota det här området.

IMG 8116 

Hampus tidigare i vår som är ute och grillar. Man kan se den gräsmatteliknande yta som är mellan grillen och järnbordet. 

IMG 8446

På den här bilden kan man också se lite av gräset och den vida tallen

Oj, det blev en jättelång inledning för att komma fram till vad jag gjort den senaste veckan. 

Vi började med att såga ner några av de mest yviga barriga stickiga grenarna från tallen för att få den lite luftigare mot marken. Därefter grävde jag bort den där jädra jorden mitt i klippan, vilket inte alls var så lite som jag trodde innan. Jag körde bort skottkärra efter skottkärra (minst tio stycken) med jord och rens innan det var klart. Jag passade även på att utöka projektet lite allt eftersom till att även innefatta en uppdaterad plantering i stenpartiet samt gjorde en bättre anslutning till köksträdgården. 

Parallellt så har Hampus snickrat en sandlåda och har med hjälp av Stellans morfar också fyllt den med imponerande mängder sand.

EFTER

DSC 6457

Under tallen har jag satt smultron (återanvända) och något gult slingrande jag hittade på tomten. Längre fram ”Kärleksört” och ”Mossflox”. I de djupare skrevorna närmst gräsmattan ”Liten Kärleksört” och ”Vit Fetknopp”. Till höger i stenskrevorna har jag något rosa jag hittade i backen, samt jättevallmo i det som blev mer av en riktig rabatt invid köksträdgården. 

DSC 6460

Liten Kärleksört, fin hoppas den överlever…

DSC 6462

Kärleksört och Mossflox

DSC 6464

De rosa är hittade i backen, den ensamma lökväxten kom från ett jularrangemang anno 2011-ish och tlll höger vallmorabatten 

DSC 6483

Nu med sandlåda, jättebra fixat av Hampus 

DSC 6469

I det lite djupare hålet planterade jag någon slags prydnadsrabarber jag hämtade på tomten för att slippa ha Stellan i det sunkiga vattnet var och varannan dag

När det gäller valet av växter så är det helt slumpmässigt. Mina trädgårdsintresserade vänner är nog inte så imponerade av tillvägagångssättet. Det som hände var att jag bestämt mig för att köpa smultron och sätta överallt, och åkte till lokala trädgårdshandeln. Väl där fanns inga smultron så då valsade jag omotiverad och sur runt ett antal varv tills jag hamnade framför reahyllan. Där jag till slut plockar på mig några olika billiga växter. Visst, jag kompletterade med några andra till ordinarie pris också, men det var ju allt annat än i förväg genomtänkt. Några av växterna som jag använde plockade jag dessutom från andra ställen på tomten för att göra det lite enkelt för mig. 

När det gäller den nedre delen av den här sidan av tomten, den som sluttar mot söder, så har vi ganska långtgående planer. Vi håller just nu på att ta in offerter, rita på bygglovsansökan och planera för en rejäl stödmur, plank och bättre gräsmatta. 

DSC 6428

Bättre och plattare gräsmatta här, det blir ett helt eget projekt

Kommentera