Semesterprojekt ett avslutat – sten vid odlingslådorna

Sista skälvande dagarna på vår sexveckors semester har bjudit på krafttag för att bli klara med några av semesterprojekten.

Först, att snygga upp runt nya odlingslådorna. Ni kanske kommer ihåg att vi i maj snickrade några olika nya odlingslådor, finns att läsa bland annat här och här. Det var dels två större och lägre lådor som vi målade svarta som skulle användas till salladsodling och liknande, och dels två ”lite finare” lådor gjorda i tryckimpregnerat virke med handtag för grönsaker, kryddor eller blommor. Jag fixade och donade en massa för att hitta en bra plats att ställa de svarta lådorna på och tänkte att jag skulle vara smart och ställa dem på markduk för att slippa klippa fästinggräs runt kanterna ideligen. Det enda jag inte gjorde klart var att fylla på ordentligt med sten runt om, de har istället stått med synlig odlingsduk hela sommaren.

Jag trodde det skulle dra ut på tiden en vecka och inte tre månader. Men oavsett – Hurra! Hurra! Nu är det fixat. Stenen som jag använt är uppgrävd från andra ställen på tomten, bland annat ur potatislandet. Det blev en del bärande och tvättande. 

FÖRE:

IMG 8483

Det var lurvigt gräs och ojämn mark där lådorna skulle stå

IMG 8542

Så här har det sett ut hela sommaren med undantag för fiberduken

EFTER

DSC 6485

Äntligen är markduken täckt med sten och syns (knappt) inte längre. Morötterna i den vänstra lådan har det tufft eftersom Stellan gräver i jorden varje dag. 

Beträffande odlingen så tror jag salladen var som bäst när vi var i Frankrike. När vi kom hem var det överblommat, övervuxet och snigelätet. Jag sådde om sallad i den ena och sådde morötter i den andra men jag vet inte om det hinner bli något innan frosten kommer (snart, antar jag). Det var något som inte var helt optimalt, tyckte jorden var grov och torr så jag får fundera på att blanda i mer köpejord till nästa år kanske. En annan bidragande faktor är möjligen att Stellan brukar ägna en stund varje dag åt att gräva runt i jorden med sin lilla spade, kan eventuellt ha påverkat slutresultatet…

En annan tanke som slagit mig i år är att det är ju inte så jättekul att odla och äta sallad så vi kanske planterar jordgubbar i samtliga nästa år. Plocka och äta jordgubbar ingår också i Stellans dagliga rutin. 

I det lite längre perspektivet hoppas jag på att kombinationen energi, ledighet och torrt trä kommer sammanfalla så vi får lite svartfärg på de andra obehandlade lådorna också. Det är klart snyggare. 

Kommentera