Trädrensning

Vid två tillfällen i närtid, ungefär senaste halvåret, har vi fått lapp i brevlådan från Kommun (som vi från Jämtland säger, dvs Lidingö Stad) med en skarpare uppmaning att rensa upp bland våra träd mot gatan. Enligt brev och hänvisad lagtext så ska vi hålla fritt från utstickande grenar till en höjd på 4,7 meter för att ge fri sikt åt trafiken.

Javisst, det är ju bra, bara det att

1) …det inte är någon trafik på vår lilla lokalgata och

2) 4,7 meter är skithögt upp och omöjligt att nå

Enligt uppgift så skulle samma Kommun göra jobbet och skicka faktura om vi inte gjorde det själva. Hampus var sugen på att testa men vi har ändå båda gångerna hittills gjort ett seriöst försök att ta bort det värsta. Grannarna på vår lilla gata hade fått samma uppmaning vid lika samma tillfällen, trots att jag är övertygad om att de gjort ett betydligt mer noggrant jobb vid första tillfället och löpande än vi gjort. Inte för den delen sagt att vi har latat oss, det är bara det att vi har så mycket träd där nere längs staketet. 

Nåväl, grejen var ju att det är just skithögt upp i luften. Vi har testat olika varianter av att stå på ranglig stege. Hampus är lite höjdrädd och jag är gravid (igen) och har därför av samma person ålagts stegklättrarförbud. Normalt så ringer vi pappa i dessa lägen, men det var lite tajt med tid att hinna bjuda hit honom innan tidsfristen gick ut… så vi fick vara lite kreativa. 

Haha, triumf! Med hjälp av värsta långa repet så kunde vi leka lasso-cowboys. Jag kunde sen hänga i repet medan Hampus lagom vinglades på en stege sågade av grenarna så högt det bara gick. Eken är svårast. hårdast, högst och mest otillgänglig. De flesta andra träden som är yngre och av mindre ädelt slag var enklare på alla sätt och vis. Stellan var hos sin farmor och farfar så vi hann göra en enligt vår bedömning tillräckligt bra insats på en halv förmiddag. 

Bilderna får tala för sig själv.

IMG 9330

IMG 9332

IMG 9336

IMG 9337

Några dagar senare, körde vi bort renset och en handfull kottar som ramlat ner från samma Kommuns tallar som står i anslutning till vår tomt. Vi skojade om att skicka en motsvarande lapp till dem, men faktum är att vi har lämnat in en ansökan om att de ska fälla träden. Har dock inte fått något svar så jag vet inte om det betyder ”avslag” eller ”ännu ej beslutat”. 

Oavsett vilket, jag vill passa på att tipsa om Ikeas stora plastlådor för återvinningssortering. Dessa backar passar perfekt att använda till trådgärdsavfall och jordförvaring. De är lätta att packa i bilen, håller tätt och skräpfritt och man slipper prassla med trasiga plastpåsar. 

IMG 9346

IMG 9344

Om man ställer dem rätt så ryms fyra i bagaget

Kommentera