En vecka i Jämtland

Som ni kanske minns så inledde vi semestern med att åka tio dagar till franska rivieran. Därefter var vi hemma i cirka en vecka och laddade om (läs: körde minst 14 tvättmaskiner) innan vi åkte iväg på nästa semestersväng till mitt barndomshem i Jämtland. Vi kom hem i förrgår sen eftermiddag och idag har vi bara njutit av att vara hemma – vilket vi har för avsikt att vara resten av semestern. Det bästa med att åka bort, det är att det är så härligt att komma hem igen. 

Det bästa transportsättet, åtminstone sommartid är bil och resan estimeras till cirka 6-7 timmar beroende på vilken väg man väljer. I själva verket tar det längre tid förstås eftersom man ska pausa för att äta och kanske rasta en liten busunge. Förra sommaren när vi körde upp med Stellan så gick det väldigt bra, den här gången var vi lite osäkra på hur det skulle gå. Han sover inte lika mycket nu som när han var ett halvår, han har mer spring i benen och har dessutom börjat visa tecken på att bli ordentligt åksjuk i bilen. Vi övervägde diverse olika alternativ kring startpunkt för resan: köra tidig morgon, eller mitt på dagen eller sen kväll och natt?

På vägen upp bestämde vi oss för att starta så tidigt som möjligt men inte mitt i natten och ta rutten förbi Sundsvall. Som bekant så tar allt längre tid än vad man tror. Trots att vi klev upp kvart över fem så kom vi iväg först klockan sju, trots att vi hade gjort all matsäck, vattnat blommorna och packat bilen kvällen innan. Innan vi hade passerat Sollentuna så hade Stellan kräkts två gånger, och jag hade fått byta från passagerarsäte till baksäte sittandes på vakt med en använd kräkpåse i handen. Inom den första halvtimman typ hade Hampus tydligt deklarerat att vi aldrig någonsin kommer köra bil till Jämtland utan det blir flyg fortsättningsvis. Stellan somnade och resan rullade på. Vi bestämde oss för att stanna i Sundsvall på ett lekland för låta honom få en ordentlig chans att smälta lunchen genom att busa någon timma efteråt. Det gjorde vi, och det funkade bra. Inga fler missöden på resan som flöt på bra. Det var lite trafik, bara lite minus för ihållande regn som växlande mellan skyfall och dugg. 

IMG 9248

Drakborgens lekland i Sundsvall

IMG 0068

Superkul med bollhav 

Väl på plats hos mamma så tog vi det ganska lugnt de första dagarna. Det var kallt son satan och regnigt. Första eftermiddagen klädde vi på Stellan regnkläder från hatt till stövel och gick ut en stund på tomten. Han började gråta efter cirka fem minuter så vi gick in igen. Efterföljande dag var höjdpunkten den katt som följde efter honom och mormor på väg till postlådan. Stellan blev så glad. Katten, som verkade vara på rymmen(?), uppskattade också myset. Stellan är så gullig när han ser djur (även gosedjur) som han tycker är söta för då gör han ett slags pip ”Iiiiih” som han kan säga hur länge som helst. 

DSC 6034

En kattkompis som dök upp på gatan

DSC 6035

DSC 6039

Dagen därpå bestämde vi oss för att åka in till Jamtli Historieland, som är typ som Skansen med undantag för djuren. Nu hade vädret vänt och det var riktigt soligt och ganska varmt. Vi strosade runt bland historiska miljöer och lekte i barnens ladugård till att börja med.

DSC 6056

Vi är intresserade av tak och färgsättning så det tittar vi alltid på när vi ser gamla hus. Här ett rött plåttak i bandtäckning och engelskt röda fönsterdetaljer.

DSC 6062

Utanför barnens ladugård fanns en sandlåda, där hade Stellis kunnat sitta hela dagen om han fått

DSC 6063

Grisar att ta hand om

DSC 6066

Stellan gillade ankorna gjorda av vedträn typ

Därefter gick vi vidare mot sjuttiotalsområdet. Där pågick en musik-/teaterföreställning baserade på ”Fem myror…”-programmen som vi tittade lite på och senare busade runt i tillhörande lekland.

DSC 6080

Fem myror-leklandet på Jamtli

Hampus tog kommandot och stretade vidare in i sjuttiotalsområdet, medan Stellan och jag började få energikollaps pga lunchdags. Det var lite tur att Hampus var så ihärdig för annars hade vi inte fått ta del av de komplett inredda (inklusive trovärdiga statister) sjuttiotalsvillan.

DSC 6082

Hampus och Stellan pustar ut i ett av tonårsrummen

DSC 6084

Stellan och kanin kollar in en gillestuga för första gången(?)

Bortom villorna så fanns det även äldrebostäder, typ radhusmodell utan trädgård, men även en hippielott. Det var jättemärkligt att gå förbi och bli tilltalad av de boende som en del i deras skådespel. Jag menar, hur mycket fantasi har man att komma på roliga svar vad man gör utanför en hippiebuss kvart över lunch en solig dag? 

Efter en rätt medioker lunch på Slalom Kafé så kom dagens höjdpunkt: Besöket i fäbodvallen. Jag och Kotten hade varit på Skansen en vecka tidigare så jag visste att han verkligen gillar djur och getter i synnerhet. Mycket riktigt! Stellan blev så glad och gjorde sina pipande ”Iiiih”:n så fort han såg dem. Väl innanför stängslet kunde han inte sluta klappa. 

DSC 6099

Stående på träkojan ser man en väldigt söt killings bakdel

DSC 6120

DSC 6126

Stellan ville bara krama geten

På fäbodvallen tittade vi även på en ko men den råmade så kraftfullt att vi alla tyckte den var lite läskig. Bättre var det med de små kaninerna så var så söta. Stellan instämde. 

DSC 6087

Vi klappar och matar kaniner igenom buren

Innan Stellan bröt samman i sin dagliga törnrosasömn så hann han provköra grävmaskinen. Den var inte i närheten av lika spännande som djuren men helt ok. 

DSC 6140

Kör en grävmaskin som går på vindkraft. Vindkraften utvinns genom att en vuxen vevar på ett vindkraftverk så propellern snurrar. Jobbigt för vuxen…

Eftermiddagen avslutades i Östersund City där jag ersättningsköpte ett par nya solglasögon för det facila priset av 150 spänn. Mycket nöjd. På kvällen kunde vi äta middag på mammas balkong vilket kändes som en stor seger för sommarvädret. 

IMG 9276

Mina nya 150-kronorsglasögon

Dagen därpå gjorde vi ungefär samma sak igen men på en hembygdsgård i Ede, mammas hemsocken. Stellan klappade killingar, vi tittade på tidsenligt klädda kvinnor som bakade tunnbröd och spann garn. Hampus fick chans att briljera på det senare. Vi åkte även häst-och-vagn samt tittade på en musikföreställning riktad mot den yngre generationen. 

IMG 0070 2

Killingar i en temporär komposthage

IMG 9282

Hampus och min morbrors fru Lisbet som jobbade i spinneriet den här dagen

Jämtlandsresans höjdpunkt skedde på måndagen då vi packade ihop oss, matsäck, regnkläder och mygghattar och åkte till Vålådalen för en enklare fjälltur. Det var vi, tillsammans med tre andra familjer inom varierande grad av släktskap. Bland annat min kusin Annica och hennes sambo med barn. Det var totalt sju barn, sju vuxna och en hund. Barnen var i åldrarna fyra år ner till ett år och någon månad. Alla barn under två, totalt tre stycken inklusive Stellan, fick åka bärstol och de övriga knatade på med under dagen varierande hastighet. 

Vi parkerade vid sportcentret i Vålådalen och gick sedan rätt upp för fjället, det var rätt brant och flåsigt i början. Barnen var vid gott mod och traskade på tappert. Stellan som hade fått frukost väldigt tidigt, för att undvika kräkkaos i bilen, var gnällig och hungrig – förstod vi senare. Förutom att det var varmt och flåsigt så blev vi attackerade av mygg och knott så fort vi stannade, vilket var rätt ofta. 

Efter att ha klarat av den värsta stigningen så hittade vi ett ställe där det kändes som det blåste lite på. Vind betyder mindre mygg och knott så vi stannade för att äta lunch. Dessvärre så hittade de blodsugande djuren oss ändå. Stellan blev knottbiten runt ögonen och i båda öronen och vi tyckte världssynd om honom, och försökte sätta på mygghatt och liknande för att skydda honom. Något han inte uppskattade var att ha huvudet i ett nät, så vi fick låta bli. En bra kompromiss var att byta till mössa istället för keps så blev det lite skönare för öronen i alla fall. 

 

DSC 6189

Vi stannar till för att äta lunch på en sten

DSC 6199

Mums, kall köttfärssås och pasta ur en glasslåda

DSC 6197

 

DSC 6216

Lite bättre med mössa mot knotten

DSC 6220

Helt ok att vara tillbaka i bärstolen efter lunch

Vi insåg som sagt att Stellan måste ha varit hungrig för han gick från supergnällig till toppenkotte. Efter lunchen bar jag honom en liten bit och då satt han däruppe på sin tron och pekade åt alla möjliga håll och sa ”Titta”, ”Titta där!”, ”Där!” osv. Från det att vi började röra oss så tilltog vindarna och vi hade inte alls lika mycket besvärande mygg och knott som tur var. Solen kom fram och det blev riktigt fint. 

DSC 6231

Efter lunch var det var rätt lättvandrad terräng, inte alls särskilt brant dock lite blött när vi passerade flera myrar


DSC 6242

Tillbaka hos pappa efter en kort stund

Målet för dagen var att komma fram till ett vindskydd invid ett vattenfall. Det gjorde vi lagom till efterlunch-fikat. 

DSC 6272

En glad kille fikar i vindskyddet

DSC 6275

Vattendraget i en dal framför oss

DSC 6317

DSC 6321

Vi gick ner till vattnet för att fylla på flaskorna

DSC 6342

Stellan ville gärna gå i

DSC 6350

Till höger är en liten fläck snö

DSC 6351

DSC 6369

DSC 6385

På vägen tillbaka tog vi en lite enklare grusväg. Skönt att slippa gå brant nerför med trötta ben och barn på ryggen

DSC 6391

På vägen tillbaka till bilen

Det märktes att jag inte är riktigt van att gå brant uppför med tung packning för efterföljande dag hade jag mycket träningsvärk i vaderna, vilket höll i sig i flera dagar. Den sista dagen tog vi det lugnt, fixade med mammas nya (min gamla) dator och liknande. På eftermiddagskvisten åkte vi på en liten tur ner till Storsjön för att prova kasta lite med varsitt kastspö. Hampus har aldrig fiskat upp en fisk så jag tänkte det vore kul att göra det. Det blev inte som jag hade tänkt men vi drog båda upp imponerande mängder sjögräs innan det var dags att åka hem och göra middag. Stellan ville gärna vara med och fiska han med och mormor fick hålla i honom hårt i flytvästen. 

IMG 9297

Fiskarkungen, som vi kallar honom

IMG 9303

Stellan och mormor

På onsdagmorgonen klev vi upp vid sextiden, åt frukost och packade in oss i bilen. Två timmar senare lämnade vi Jämtland för den här gången och vi tog sikte på inlandsvägen istället för att vägen via Sundsvall. Precis som när vi körde upp så var det lättkört, bra vägar och lite trafik. Den här gången helt optimalt väder då det var lätt molnigt och uppehåll. Hampus hade kollat upp bra lunchställen på vägen och vi stannade på Järvsö Baden, jag tror det är både hotell och golfanläggning. Vi kom dit strax efter elva och stannade totalt i två timmar innan vi körde vidare. Det var jättebra mat, buffé med fräscht salladsbord, och fin trädgård som vi kunde hämta inspiration ifrån. Stellan kunde busa, plocka sten och allmänt göra av med lite bilenergi. Han hade sovit så gott som hela vägen hittills. 

IMG 9308

Inspirationsträdgård i Järvsö. Vi funderar på att göra en liknande släntrabatt istället för de knackiga låga stenmurarna vi har på östra sidan av huset

IMG 9311

Väldigt fina raka perfekta odlingsland

IMG 9312

Man skulle ha haft en lite pampigare grusplan framför huset?

Därefter körde vi vidare nästan ända fram till påfarten till E4:an innan vi tog en kort paus, Stellan fick en smörgås och bilen ny bensin. Hampus tog över som förare och trafiken började tätna så fort vi kom ut på stora motorvägen. Det gick ändå jättebra ända fram till Solna ungefär då det blev bilköer samtidigt som bilens AC la av, Stellan blev både less, varm och åksjuk – och kräktes senare i norra länkentunneln cirka tio minuter hemifrån. Stackars liten, jag satt bak med honom och han var verkligen förkrossad. Stockholmsdelarna av resan har varit värst i båda riktningarna. 

Det gick dock snabbt att komma hem och han repade sig ganska fort efter lite middag och en tidig kväll i säng.

Kommentera