Kickoff för nya lådorna

Idag har det varit bonushelgdag, Kristi Himmelfärdsdag, och jag har varit ute och fixat lite för att fira ledigheten. Det var på håret, men nu är de nya lådorna äntligen fyllda med jord, frön och täckta med duk.  

I de två svarta har jag dumpat en varsin kärra jord från komposten, en påse gödsel och en påse köpejord. I den ena blir det rädisor och huvudsallad och i den andra blir det ruccola och spenat. Det ser vi fram emot!

Som bonus är nu även den mellersta kompostlådan tömd. Jag har fått ut överraskande mycket jord i år, minst sex sju skottkärror. Den jag tömde nu är i någon slags mid-cycle i kretsloppet och det var mycket av innehållet som inte hade förmultnat klart som får gå tillbaka. Äggskal och avocadoskal/-kärnor vittnar om vad vi äter mycket av. Nästa steg när det gäller komposten blir att vända den proppfulla högra lådan som stinker och innehåller mestadels ruttna grönsaker. 

Jag har även hällt jord i våra mindre premiumlådor med handtag. De står lite halvtemporärt jämte de andra lådorna i avvaktan på eventuell annan långsiktig placering. Den ena har jag sått slätbladig persilja och dill i. Den andre är ännu obestämd men det lutar åt att skaffa smultron åt Stellan. 

IMG 8540

Just ja, höll på att glömma att berätta. Jag har planterat mina första potatisgroddar också. Det är tre stycken som hamnat i mina största krukor på uterummet. De kvarvarande fem får växa till sig fram till helgen och sen sätter jag dem i nån låda eller gräver ner dem i gamla komposten. Får se. Det återstår också lite annat jobb här under våren med att gödsla i rabatterna och lägga ut mer bark. Tulpanerna står ännu hela och fina, vilken seger!

DSC 5905

Potatisgroddar

DSC 5903

Gränslös växtkraft?

Vi har skördat rabarber för första gången i år och ser fram emot en rabarberpaj till kvällsfikat. Vi har jättefina rabarber i år, de växte verkligen snabbt efter att jag körde i en påse gödsel. Jag läste i min trädgårdsbok att man skulle gödsla en gång till på försommaren för att hålla igång växtkraften. Ska försöka komma ihåg det, men framförallt ska jag komma ihåg att skörda när den är som bäst och inte hålla på och snåla (vänta) till ett ”bättre” tillfälle. 

Kommentera