Tulpaner

Tulpaner och andra knölar har varit ett litet fokusområde här sen förra hösten om ni kommer ihåg. Bland annat så var jag och det allra minsta kottegrynet ute och grävde ner mängder med lökar i oktober i fjol, läs här och här. 

DSC 2553

Stellan och jag sätter bland annat tulpanlökar

Därefter hade vi lite trubbel med någon naturkompis som vid två tillfällen grävde upp lökarna igen. Efter lite funderande så tror vi att det var en grävling som sniffat sig till det gottiga (?) benmjölet som jag strödde i groparna. Jag tror aldrig jag skrev om det på bloggen men här kommer en bild på hur det såg ut när jag kom hem från jobbet en dag.

IMG 6984

Ett par dagar efter plantering så var alla lökar uppgrävda och slängda huller om buller

Jag stoppade tillbaka dem, vid två tillfällen, men till slut fick de stanna i jord. 

Jag visste redan i höstas, när jag fyllde en hel rabatt med tulpanlökar, att jag inte skulle få ha dem kvar från rådjuren om jag inte satte upp något slags staket. Det tog ett tag men i våras så var vi och köpte ett slags rådjursstängsel. Detta bloggade jag om här.

Hur har det gått då?

Blandat kan man säga. Tulpanerna längs uppfarten blev uppätna i samband med att första millimetern blad kom upp så de har vi inte sett skymten av. Pingst- och påskliljorna har dock stått starka under en längre period även om de nu håller på att vissna. Tulpanerna bakom stängsel höll även de på att gå förlorade i samband med det senaste ”vinteråterfallet” då det snöade så pass mycket att nätet vek sig (jag har ju inte använt några särskilt rustika staketstolpar utan tog det där enkla kittet som man kunde köpa på blomsterhandeln). Möjligen på grund av det plötsliga snöfallet, snabbt som ögat var rådjuren där, klev över nätet och åt upp allt de kunde. 

DSC 5459

Rester efter ett hungrigt rådjur

Sen dess, peppar peppar, har det gått bra. Nätet står någorlunda uppe, även om det kanske mest är tur. Så här ser det ut i rabatten idag. Härligt va?

DSC 5843

DSC 5839

DSC 5840

 

Summa summarum så tycker jag att det var ett lyckat staket. Och nu när det verkar funka så tror jag det är dags att inför nästa år, investera i bättre stolpkäppar så vi kan fästa upp nätet med lite stil också.

DSC 5853

Ser ju lite sjavigt och fjuttigt ut, bättre stolpar till nästa år!

Eftersom jag ändå var ute med kameran så kommer här lite andra bilder från grönskan.

DSC 5845

Plommonträdet står i full blom, men det syns knappt mot bakgrunden 

DSC 5850

Mums rabarber

DSC 5851

I övrigt så ser det mest ut så här. Vi har pågående odlingsprojekt lite var stans så det ligger säckar, plastbackar och jordhögar här och där

Kommentera