Potatis

DSC 5699

Förra helgen då vi rensade i köksträdgården

Förra helgen kickade vi igång trädgårdssäsongen. Det slutade delvis i kaos som bilden ovan antyder. I måndags när Stellan och jag hade vår hemmadag (från och med den här veckan jobbar jag tisdag-fredag) så började vi vända på ogräset i potatislandet. Jag hade gruvat mig ett tag men det gick lättare än vad jag hade befarat. Sedan tidigare hade vi skaffat sättpotatis och lagt den för groddning

Idag gjorde vi ett nytt ryck alla tre, då vi dels jobbade med landet och dels satte åtta potatisar av tidig sort i papplådor som ska få stå kvar inne och växa till sig. När det kommer upp blast ska jag skola om i stora krukor och ha på uterummet med målsättningen att få några omgångar tidig potatis i år. 

DSC 5712

Stellan fyller/häller ur jord ur pappkartongerna

DSC 5713

En potatis i varje

DSC 5716

De får stå på en plåt på bästa parkett i matsalen tills blasten sticker upp 

När det gäller det riktiga potatislandet så breddade vi det med cirka en halvmeter så att det nu uppgår till cirka tre gånger tre meter. Rejält, jajamensan! Pust, jag har stått där ute i gummistövlar hela dagen så det var eventuellt lite mer jobb än jag räknat med. Efter att vi grävt bort alla buskar och grästuvor så blandade jag i tre påsar gödsel respektive tre påsar barkmull som ett försök att få till en lite mer odlingsvänlig jord, läs; inte helt stenhård, grå och torr. Jag har ingen aning om det var rätt, men det verkar lovande. 

Hampus gick över till ett nytt projekt, att bygga några mindre odlingslådor och höll sig i garaget resten av eftermiddagen.

DSC 5717

Hampus sågar brädor till två mindre odlingslådor

Stellan som har fått ett intresse för jord, både av att gräva i, och äta av hjälpte till så gott han kunde. En lång stund efter att både man och barn gett upp så lyckades jag i alla fall gräva ner sex rader av sättpotatis, jämna till ytan någorlunda och starta vattenspridaren. Förutom att förbättra jorden så ansträngde jag mig verkligen för att gräva ner potatisarna djupt i år, jag tror det blev lite för grunt förra året då vi inte fick så mycket potatis på varje planta.

Imorgon ska jag gå ut och lägga ut täckväv. Sen gäller det att inte glömma bort att det kommer växa ogräs som ogräs där.

IMG 8441

Stellan gräver bort ogräs/äter jord

DSC 5719

Landet breddat

IMG 8448

Kul att hoppa i s k naturgödsel (koskit på påse)

DSC 5720

Äntligen klart för idag

Kommentera