Julafton

Igår hade vi julaftonsfirande extra allt här hos oss. Det var några år sedan vi sist vågade oss på detta spektakel och i år hade vi laddat ordentligt. Det hela blev väldigt lyckat och trevligt på alla sätt. Vi var elva vuxna och fem barn fördelade enligt åldrarna 3 (snart 4), 2, 2, 2, 0 (snart 1). Stellan utgör nollan och var yngst i sällskapet. 

Vi kickade igång strax efter kl 14 med glögg. Tanken var att vi skulle träffas utomhus och dricka vår glögg, men det verkade bara vara jag som var intresserad av det så vi var inne istället. Istället passade vi på att ta några familjefoton framför granväggen. 

DSC 4147

Kattfamiljen poserar framför granväggen

DSC 4212

Samma för oss

Vid 15-tiden körde vi igång med lite julmat i ny tappning, kalla och småvarma rätter i form av snittar. Vi hade delat upp oss i lag och det var Team Katt som hade fixat iordning detta. Exempel från snittbuffén var lax med wasabi, laxkrustader, snittar med ål (från Mälaren, tydligen ok), pastej, räkor och löjrom, julskinka, mjukbröd med ren med mera. Snittarna intogs på stående fot i köket i sällskap av bubbel. 

DSC 4223

Billy var snitt- och bubbelgeneral

DSC 4247

DSC 4237

DSC 4233

Snittarna följdes av ett tomteuppdrag för de yngre, där självaste tomten lämnat ett brev i hallen. Han hade haft det så stressigt inför jul i år så han behövde hjälp av alla barn och tomtenissar att göra jul-girlanger att pynta vardagsrummet med. Barnen fick följa en tråd runt om i huset för att hitta instruktioner, ett varsitt paket med pennor och slutligen komma fram till tomteverkstaden. 

DSC 4250

Skattjakt pågår, Adam följer snöret igenom huset

Under en, kanske två, timmar inföll lugnet i huset när samtliga små och stora barn var upptagna med att rita och dekorera papperstrianglar och hjärtan med glitter, klistermärken, bokmärken, paljetter med mera. Samtidigt förberedde Team Räv, representerade av Eva och Hampus, den varma buffén som bestod av sånt som köttbullar, prinskorv, jansson, revben, potatis, bröd, ost med mera. 

DSC 4260

Alla stora och små barn är upptagna

DSC 4262

Stellan, Jesper och Marcel

DSC 4266

Julie

DSC 4272

Manon ritar

DSC 4279

Jespers nya glasögon

Julmiddagen intogs på mellan sju och tio minuter kändes det som. Det var ett antal barn som hade riktigt mycket myror i brallorna och bara väntade på tomten. Tomten kom tillslut, från skogen med en ljuslykta handen. Barnen som hade väntat hela dagen blev fullständigt livrädda och skrek rakt ut.

DSC 4300

Tomten på besök. Notera barnens nygjorda girlanger i taket

DSC 4306

DSC 4333

Stellan var inte rädd men dock sur för jag tog av honom hans griskatt (snuttefilt) vid fototillfället

Tomten hade med sig ett paket till vardera barn och det var bara Adam som är snart fyra och Stellan som tordes gå fram. När tomten gått sin väg bröt ett sällan skådat paketkaos ut då vi i år tillämpade en ”Alla på paketen samtidigt”-princip. Småttingarna var så trötta att de höll på att falla ihop men de kämpade på och var glada. Jag, Hampus och Morfar försökte lägga Stellan flera gånger var mellan 19-21 men han hängde i. När paketöppningen var klar så åt vi Eva-Lisas jättegoda saffranspannkaka till kaffet. Barnen hade fullt upp med att leka med alla klappar. 

DSC 4364

Paketkaos

DSC 4391

När alla hade åkt hem så passade vi på att röja undan, dammsuga upp det värsta barren samt gå den obligatoriska turen till återvinningen med alla paketpapper och kartonger. Efter en dag i full rulle är det faktiskt väldigt skönt att både få en nypa luft och samtidigt få allt återställt till det normala. 

Som sagt. Det blev en himla bra julafton och jag kan verkligen rekommendera andra att köra på upplägget med två omgångar mat, snittar och bubbel först och varma rätter lite senare. Man blir inte fullt lika mätt och det är inte lika tålamodsprövande för barnen. Pysselstunden var också rolig och ett bra sätt att slå sönder lite tid i den långa väntan på tomten.  

Kommentera