Lussebak

Årets lussebak har gått lite sisådär. 

Först gjorde vi lussebullar enligt ett recept hittat på internet. Det var ett recept på fyllda bullar men vi valde att bara göra häften av bullarna med fyllning och andra halvan som vanliga lussekatter. Till fyllningen tog jag mandelmassa, smör, socker och limeskal (skulle egentligen vara apelsin men det hade vi inte hemma). Man kan säga att bullarna med fyllning blev väldigt goda, även om de ser giftiga ut pga lilla förstärkning av karamellfärg. De ofyllda blev dock lite väl torra. Halvlyckat med andra ord.

DSC 3435

DSC 3438

DSC 3443

DSC 3508

Årets lussebullar

Därefter skulle vi göra pepparkakor. Hampus gjorde degen enligt vårt framgångsrecept framtaget i fjol. Dock blev degen alldeles för torr och totalt oelastisk. Frågan är om det beror på någon felskrivning i receptet eller om han helt enkelt gjorde något fel. Degen gick i alla fall med nöd och näppe forma till en boll och kavla ut. Det slutade med att vi gjorde endast en plåt med stansade pepparkakor, därtill blev det en plåt med skurna kakor. Det var min geniala idé eftersom jag drog mig till minnes kommentaren ”skurna kakor är rationella kakor” som fanns med i sjuttiotalsutgåvan av ”Sju sorters kakor”. 

Rationella visst, men de såg ut som skivor av leverpastej. Herregud vad misslyckat och kul på samma gång. Nu har vi massor med deg kvar som är jättegod och jag överväger att servera den rå i form av kuber typ som pepparkake-fudge. 

Trots att pepparkaksbaket går till historien som det mest misslyckade så har vi nog ändå tillräckligt många kakor för att fylla en mindre burk. Tidigare år har vi haft tusen filjoner kakor och det är inte på något sätt bättre. 

IMG 7349

Gissa vilken charkprodukt dessa pepparkakor ska föreställa

IMG 7347

Nästa innegrej? Pepparkaksfudge aka rå deg

Kommentera