Marmorfest i Aten

För ett par helger sedan var jag till Aten på konferens. Vi åkte gristidigt på fredag morgon och kom hem sent på söndag kväll. En av dagarna besökte vi Akropolis vilket är en ”befäst stad, belägen på en klipphöjd i antikens Grekland” (Wikipedia). 

I samband med att vi renoverade vårt hus så började jag intressera mig för olika stenmaterial. Man kan säga att Akropolis och många andra antika kvarlämningar i Aten är en herrans marmorfest. Jag tyckte det var supercoolt och därför kommer här lite bilder därifrån som inspiration. 

För att fräscha upp minnet så klipper jag in en text från Wikipedia

Marmor är en metamorf bergart, strukturen kan vara fin- eller grovkornig.Marmor bildas genom att kalksten utsätts för höga tryck och temperaturer vilket medför att den ursprungliga bergartens kemiska sammansättning och kristallstruktur ändras. Eftersom marmor är en relativt lättbearbetad bergart och har ett tilltalande utseende har man använt bergarten som byggnadssten– och ornamentssten över hela världen under tusentals år. Ren marmor är vit, men föroreningar av olika slag är vanliga och ger då bergarten olika färger, i ett ofta flammigt mönster, det som vi brukar kalla för marmorerad.

IMG 7171

Stengång i slät sten

IMG 7166

IMG 7174

Amfiteater, kanske för gladiatorspel? Helt i sten!

IMG 7178

Kolla in schackmönstret i mellangrå och ljusgrå i botten. I love it och önskar så att vi haft samma lika i vårt kök!

IMG 7201

Kolla vad slät stenen är i trappan jämfört med den på väggen

IMG 7205

Se nyare lagningar i vit-grå nyans, jämfört med den antika gulbruna. 

IMG 7212

IMG 7214

IMG 7227

Precis som i asfalt så kan det växa träd i ett marmortorn

IMG 7218

Rejäla block i kön för att bli skulpterade 

Förutom att kolla på marmor så åt jag helt galet god fetaost samt såg hela flådda får hänga upp och ner i lokala köttmarknaden. Publicerar dock inga bilder på detta. Usch. 

Kommentera