Tulpaner

DSC 2022

Nu är det höst med besked, och en annan som har huvudet praktiskt taget på ett skaft har idag dragit med hela familjen till lokala grönsaksmarknaden för att köpa tulpanlökar. Jajamensan, i år ska jag lyckas! Trumpeter och trumvirvel. 

Vi valde under visst lidande ut några fina sorter av just tulpaner, mixade färger. Tog också ytterligare en påse med något som jag inte kommer ihåg namnet på, men som skulle vara en korsning mellan påsklilja och pingstlilja. I våras, när det blev en hel del barnvagnspromenader så gick jag förbi den allra mest fantastiska, multifärgade och överdådiga tulpan- och påsklijerabatt en bit härifrån. Målbilden var därför klar. Till saken hör att tulpanerna i den rabatten stod sig tills de vissnade trots skogsnära läge (ledtråd: rådjur). 

Idag under eftermiddagen var Kotten och jag ute och grävde medan Hampus städade huset. Som tur var så var Stellan lite öppen för att sova middag, vilket gav mig lite arbetstid i lugn och ro. Övrig arbetstid är ganska mycket ”Lilla Snigel…”, ”Skriiiik!!” ”En sockerbagare…”, ”Skriiiiiik!!” ”Titta Stellan, titta här, vill du hålla i den här jättejätteroliga spaden/vattenflaskan/nyckelknippan…” osv. 

Jag hade alltså bestämt mig för att fixa motsvarande överdådig tulpanexplossion i rabatten längs husets västra kant. Jag har inte riktigt löst alla detaljer med att jag typ lägger ut en skål med rådjurens Karamellkungen i det som praktiskt taget är deras vardagsrum. Eftersom min nuvarande sinnesstämning är visionär snarare än praktisk tänker mig typ att det bara kommer stå ett rejält staket runt rabatten innan det är för sent. 

Nåväl, de tulpanlökar jag köpt räckte inte så långt så jag fick skarva med lite gamla ospecificerade lökar (med all sannolikhet påskliljor). Har jag lite flyt så kommer de börja växa även om de verkade rätt torra om jag säger så. Min meritförteckning på trädgårdsjobb är inte ’överdåd’ utan snarare lite ’för snålt och glest’, så jag gjorde nu mitt yttersta för att panga på. Eftersom allt mitt minne gick åt till att komma ihåg att plantera tulpaner innan vintern, så var jag inte helt säker på vilka växter i övrigt som jag skulle klippa ner. Jag gjorde lite random, tog hälften av pionerna och samtliga strån hos irisarna, samtidigt som jag gjorde en mental notering om att lägga in för detta avsedd information i min trädgårdstabell (ej för bloggen ännu presenterat excelverktyg för att komma ihåg när man ska göra vad). 

DSC 2033

Här är jag på gång och ska börja gräva. Har förberett med tulpaner och benmjöl för lite extra gödning.

DSC 2036

Irisen är på spekulation nedklippt och rabatten är preppad med hål

DSC 2040

Mina uppgrävda ospecificerade lökar såg lite torra ut. Får se om det funkar.

Efter ungefär två timmars jobb hade Stellan både hunnit vakna och ledsna på att delta i rabattpysslet från läktarplats. Detta trots att jag i detalj gick igenom hur jag satte lökarna runt plommonträdet (ej på bild). Så då fick vi gå bort till planteringsbordet så jag kunde släppa lös honom. Han var ju inte riktigt klädd för att krypa i blöta löv med sitt fleeceställ och mockasiner, men vi lär oss till nästa gång…

DSC 2044

Dags att byta ut några av sommarblommorna till ljung

DSC 2051

Det var i alla fall helt suveränt kul att vara lös

DSC 2079

.. och dagens höjdpunkt var att bada i löv och man kunde bita i hur många som helst

Medan jag städade ihop försökte jag få honom att sitta still i en ren och torr pulka som vi precis fått av kompisen Axel. Dock var intresset svalt. 

DSC 2086

DSC 2087

DSC 2088

Dagens roligaste leksak – vattenspridaren 

Ljungplanteringen blev trot noll procent innovation ändå ett lyft för entrén.

DSC 2102

Ljungfärgad ljung och något i silver. Väldigt uttjatat men ändå fint på något sätt. Ogräset hör dit som kontrast.

Kommentera