Stellans rum är klart!

Som vanligt gjorde jag en grav underskattning av hur mycket jag ville göra och hur lång tid det skulle ta men nu är det klart! Med kuddar, tavlor och annat krimskrams. Hurra hurra! Husets första rum som är ”riktigt” klart. De flesta övriga är snarare 98% och ”ska bara köpa x” ”ska bara fixa y”…. Det ironiska är att det lär inte vara något annat rum i huset som kommer förändras lika mycket framöver i takt med att han växer. Men just nu är det uppdaterat och det dröjer väl lite innan leksaksspisen byts mot ett skrivbord. 

Så här ser blev resultatet:

DSC 0431

DSC 0369

DSC 0379

Så, nu ska jag försöka skriva lite om vad vi gjort och köpt.

Först åkte vi till Ikea och köpte lite grejer, bland annat mattan, taklampan och bordslampan. Eftersom mattan är ganska färgstark så satte den tonen för hela rummet. Vi hade inte alls planerat att köra på gulchock, utan trodde snarare att det skulle bli ett rum i rött och grönt. Dessutom tänkte vi riktigt länge att han skulle ha en orientalisk matta i typ ljusblå, men det blev det alltså inte. 

Nästa steg var att lösa frågan runt tyg och gardiner. Jag tänkte först att jag skulle köpa samma tyg som jag använt till kottens soffilt men det var slut. Det var dock tur för istället valde jag ett annat tyg från samma tillverkare, som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Jag köper mina fina tyger på Tygverket som ligger på St Paulsgatan på Söder. När jag väl valt gardintyg så tog jag ett coboltblått sammetstyg i samma butik för att göra ett stolsöverdrag och lite extra kuddar av. 

Jag sydde gardinerna som raka längder och det var en del utmaningar med det, som man säger (skrev om det här). Jag gjorde tusen fel, glömde bort att mönsterpassa tyget samt fick åka in till stan flera gånger och komplementhandla innan det var klart. Sammanfattningsvis så blev de till slut både fodrade med ett vitt glatt tyg och mönsterpassade. Upphängningsanordningen är enkel, en vanlig metallstång med ringar och tvåfingerkrokar vilket blev bra och döljer rullgardinen bra. 

DSC 0435

Gardinlängder, mönsterpassade och ungefär lika långa

 DSC 0418

Baksidan, vitt foder som inte är fastsatt nedtill 

Stolen är gammal och inköpt på auktion. Tyget den är klädd i passade inget vidare mot den gula mattan i kombination med att allt vi omger kotten med behöver vara tvättbart. Därför sydde jag ett enkelt överdrag, enkelt i meningen att det sitter lite slappt och har kardborre i ryggen. Svårt var det att göra. I samband med detta så sydde jag även tre kuddar som han kan ha på golvet och en himmelssäng till docksängen. Jag skrev mer om det här.

 DSC 0196

Stolsöverdraget

 DSC 0403

Golvkuddar är bra att ha som fallskydd om man kantrar ibland

 DSC 0426

DSC 0424

Jag sydde en himmelssäng av två gamla linnehanddukar och en madrass av ett gammalt örngott. Clowndockan har Stellan fått av Elin och Vinod. 

När vi var i hemma i mitt barndomshem tidigare i somras (läs här) så hämtade vi hem några av mina favoritbarnböcker, ett litet runt bord med pinnstolar, en spis, docksängen som jag nämnde ovan och lite leksaker.

Bordet och stolarna var trägula och det kändes som de behövde genomgå en makeover i samband med generationsskiftet. Jag valde att köra på helmatt svart istället, och som jag skrev här, så gick hela ommålningen orimligt bra. Det händer ju aldrig liksom! På två dygn hade jag målat fem omgångar färg och de blev verkligen fina. 

 DSC 0429

Barnbord och pinnstolar blev snyggare i matt svart än i fulfuru

 DSC 0451

 Min gamla spis, alla tillbehör ligger i svarta boxarna

 DSC 0415

Mina bästa böcker

Vi gjorde en andra vända till Ikea för att skaffa en bra bokhylla och tavellister till båda längre väggarna. Tanken var först att jag skulle hitta en gammal låg hylla och måla den gräsgrön men det blev till slut att vi köpte en färdig bokhylla. För att liva upp den i övrigt vita hyllan tog vi fyra knallgula papplådor, också av praktiska skäl, då man faktiskt kan gömma undan en massa prylar i lådorna. Tavellisterna blev också bra, det möjliggör lite mer flexibel lösning med tavlor och pynt. 

DSC 0386

Bokhyllan och tavellisten kommer från Ikea. Mätstickan som man ser mellan bokhyllan och dörren kommer från Big Baby. Jag har pyntat med foton, enkla akvarellmålningar (se här), leksaker med mera.

DSC 0376

På tavellisten har vi ställt en gammal bok om Paddington, ett par fina leksaksbilar som farmor och farfar köpt i London samt ett pussel för lite större barn. Vajern med klämmor har jag köpt på Granit och där har jag hängt några målade bilder, men mestadels foton på Stellan och sniglar.

DSC 0412

För att få till lite mer färg på de annars vita väggarna målade jag några tramsiga djurfamiljer i akvarell

DSC 0419

Elefanter på en tråd, en present från Kattfamiljens thailandsresa

DSC 0420

Rävarna, kanin och Puh är nya, Griskatten lånad av Julie och den gröna som heter Blomma var mitt favoritgosedjur

I den lite större klädkammaren förvarar vi nu baby- och barnsaker och lite andra Hanna-grejer. I den mindre garderoben har vi Stellans kläder (och min symaskin). Att fixa iordning det var ett femtonspel som hette duga. Läs mer här och här

DSC 1002

Stellans kläder

FÖRE

Slutligen kan jag visa lite bilder på hur det såg ut innan och renoveringen som rummet genomgick. När vi flyttade in i huset i mellandagarna 2010 så tog vi detta rum som sovrum för det var husets fräschaste. Renoveringen av övervåningen startade november 2012 och blev klar februari-mars 2013. 

IMG 2035

Vårt första sovrum i huset. Notera folien bakom elementet, själv är jag inte heller så förtjust i aprikos.

DSC 0320

Hantverkarna fick riva kattvinden för att kunna isolera ordentligt därinne. Senare byggdes kattvinden tillbaka igen, men som en lite mindre garderob och en klädkammare. Som ni ser så har det varit fönster här en gång i tiden. Vi hade svåra kval kring om vi skulle behålla kattvindar/klädkammare eller om vi skulle ha ett öppet och få mer yta. Eftersom jag är självaste förvaringskungen så blev det funktion före yta… men vi håller det lite öppet om det kanske blir takkupor och fönster i samband med takrenoveringen (inom 10 år).

DSC 0526

Det hade tidigare suttit smala helt släta fönsterlister och dessa bytte vi ut mot specialbeställda som liknade de som fanns bevarade på andra ställen i huset. Hantverkarna byggde fönsterbrädor här och i alla andra rum samt elementet fixades till. 

DSC 0668

Golvet under ”parketten” var i bra skick. Inget golv på övervåningen var bättre har jag för mig, men vi för att få ihop helheten så blev alla golv hanterade på samma sätt. Slipat, spacklat och målat. 

Den 3 mars 2013 gick jag runt och fotade hela övervåningen. Då var det klart och städat. 

DSC 0550

Taket riktades upp för att vara jämnt och detta rum, precis som övriga uppe, gjordes i pärlspontpanel. Väggarna är lätt brutna mot grå och golvet är ljust grått. 

DSC 0548

I alla sovrum, så även detta, kan man se resterna från en kakelugn. Killarna fick jobba ganska hårt för att sätta taklisten runt det rundade hörnet. 

Några dagar in på vår semester, den 28 juni 2014, såg rummet ut så här. Det hade successivt förvandlats till stryk- och förvaringslokal (som jag skrev om här). Det var inget vidare färgglatt och mysigt rum för en liten kotte. 

DSC 0885

Hampus skjortor hade för vana att hänga på strykbrädan istället för i garderoben

DSC 0889

Den lilla inbyggda garderoben som jag använde till färger, tyger, sygrejer, pärmar och allt annat löst. 

För en gång skull var det ingen renovering som behövdes utan bara pynt, och som ni såg ovan så gick vi all in. 

3 reaktion på “Stellans rum är klart!

 1. Anette

  Heej! Tack för senast 🙂 Va fint!! Extra kul att se på bilderna nu när man varit där live liksom 🙂

  Svara
  1. Hanna Inläggsförfattare

   Hej!

   Vi har inga färghinkar kvar men när jag läser en av de tidigare bloggarna så hittar jag att vi provmålade två färger. En mörk nyans NCS 2000-N och en ljusare NCS 1500-N

   Det framgår inte vilken av färgerna vi valde men om jag inte minns helt fel så blev det den ljusare av de två. Mitt tips är att du går till en färgbutik och kollar på båda för att se vilken du gillar bäst.

   http://www.karolineborg.se/?p=6833

   Lycka till!
   Hanna

   Svara

Kommentera