Millesgården

Som den uppmärksamme kommer ihåg så hade vi punkten ”Besöka Millesgården” på vår semesterlista. Idag slog vi ihop ett och ett annat och åkte dit.

Carl Milles som är en svensk skulptör är känd för sina många bronsstatyer runt om i Sverige och Europa, exempelvis Poseidon på Götaplatsen i Göteborg, Orfeusgruppen på Hötorget, samt Europa och tjuren i Halmstad. Carl och hans fru Olga, en österrikiska som han träffade på konstskola i Paris, slog sig ner på Herserudsklippan här på Lidingö . Där byggde de sitt privata hus och ateljéer till dem båda. Bortsett från att de spenderade ett tjugotal år i USA så levde de på Millesgården till Carl gick bort 1955. Olga levde vidare några år i Österrike men båda två är begravda i Lilla Skogskapellet på Millesgården. 

Eftersom Carl Milles levde på Lidingö så kan man se många av hans statyer lite var stans på ön. Exempelvis Till en annan värld som står i rondellen på Södra Kungsgatan. Denna skulptur är nytillverkad (2008) efter en bronsskiss.

190px Milles Till en annan

”Till en annan värld”, Carl och Olga Milles som löpare i Södra Kungsvägen 

Millesgården är i dag ett museum med skulpturpark och det var alltså dit vi var idag. I anslutning till museet så finns Millesgårdens lanthandel där vi åt lunch. Lanthandeln har vi besökt tidigare som jag skrev om här

Här kommer några bilder från parken.

IMG 6320

Musicerande änglar

IMG 6323

Poseidon och brunnskar, eller ”Kolle med torsken” som man säger i Göteborg (enligt sägen)

IMG 6327

Jag framför utsikten över Värtahamnen

IMG 6334

Skagenröra till lunch för att fira pappa som fyller 67 år idag. Lill-Stellan som fick kall rödspätta- och potatismospuré åt ungefär en smula.

IMG 6335

IMG 6338

Längs en av väggarna i parken så stod en rad av citronträd, det kändes verkligen kontinentalt

IMG 6339

Hampus framför statyn Gud fader på Regnbågen. Här är en replika av den riktiga som sprutar vatten i Nacka.

IMG 6342

I rabatterna blommade det fint så jag försökte suga in all trädgårdsinspiration för att kunna återskapa det här hemma till nästa sommar. Dock har de väl inte så mycket rådjur där som här. 

Då värmen är minst sagt krävande så ägnade vi resten av dagen åt att ta det lugnt i skuggan. 

DSC 0223

Pappa/Morfar och Stellan äter persika

DSC 0224

 DSC 0229

Stellan plockar blommor

 DSC 0233

Stellan hade sällskap på filten hela eftermiddagen

DSC 0242

Till middag blev det grillat älgkött som vi fått av mamma, nyplockad mandelpotatis och det vi kallar för CE-grönsaker (dvs kokta morötter, broccoli och blomkål med smält smör)

Kommentera