Fåtöljfodral och docksäng

Ett av många delprojekt för att få ordning på Stellans rum är att fixa en dräglig amnings- och nattningsfåtölj. Proffsen laddar upp redan nu inför för många år med nattvakande… Vi åkte till Ikea för kanske en månad sedan och hittade en jättefin öronlappsfåtölj som vi bestämde oss för att köpa. Eftersom bilen inte i närheten skulle rymma denna klump till fåtölj så tänkte vi beställa på nätet senare hemma. När vi väl kom hem insåg vi att den vi bestämt oss för skulle bli för stor och att vi redan hade den perfekta fåtöljen – en emmafåtölj jag köpt på Stadsauktion för några år sedan. 

DSC 0192

En gammal emmafåtölj som stått i gubbrummet

Enda minuset var att tyget inte passade in så bra färgmässigt och inte direkt var avtagbart, så det kändes som lite risky business att sitta där med ett kräksbarn som fått blåbär till kvällsmat.

Ta-da! Lösningen blev att jag åkte och skaffade nytt tyg med siktet inställt på ett enkelt överdrag att slänga över. Jag bestämde mig för att lägga max en helg på det här projektet, och jag klarade det nästan, fast att jag kom igång sent. Igår blev jag äntligen klar och jag är nöjd med resultatet. En riktig färgklick. 

Steg ett var att göra ett mönster, det gick ganska bra men tog mer tid än själva sömnaden. Därefter var det bara att klippa ut mönsterdelarna i tyget och börja sy ihop. Jag ömsom tråcklade respektive sydde direkt. 

IMG 6081

Mönsterkonstruktion-ish

DSC 1018

Bra med stort bord men det hjälper inte om huvudet är trögt. Jag missade att göra de två bakstyckena spegelvända så det var tur att jag hade en del extratyg

IMG 6083

IMG 6092

Mammas lilla hjälpreda var med

Knivigast var att få ordning på sömmen som går mellan sitsen och ryggstödet framtill. Tror jag gjorde om den fem gånger, men till slut blev det okej. Jag drog en dragsko i en kanal nedtill för att få ihop tyget runt kanten samt satte kardborre längs hela ryggen. En bra mix mellan enkelt, snabbt och tvättbart. 

DSC 0205

Nya överdraget gjort av coboltblå sammet

DSC 0195

Kardborre baktill för att enkelt kunna tvätta

När jag väl var klar med fåtöljöverdraget och ett par kuddfodral i samma tyg så kände jag mig så kreativ och i mitt esse att jag gjorde ett spontant projekt till. Jag tog och fixade iordning Stellans docksäng som jag hade när jag var liten. Det var helt klart gårdagens roligaste uppgift för det var så spontant. Jag gjorde en madrass av ett gammalt örngott och rester av stoppningsmaterial samt en himmelsäng av två linnehanddukar. Jag visste väl att jag en dag skulle få användning av våra familjers samlade gamla linneförråd!

DSC 0202

DSC 0199

Ett örngott och två linnehanddukar fixade docksängen. Nu gäller det bara att Stellan blir lite större och intresserar sig för detta

Kommentera