Nu är (nästan) allt klart

Den som läser bloggen regelbundet kommer kanske ihåg inlägget i början av veckan som handlade om alla bollar i luften hos oss i allmänhet och hos mig i synnerhet. Idag har vi tagit i så vi har blivit blåa, och gjort klart det mesta i trädgården. Jag är så sjukt nöjd och Hampus är trött. Jag är också ganska trött, även om jag mest är glad, och ser fram emot att kunna ta det lugnt hela dagen imorgon. Kanske sola lite eller bara softa ute med en bok. HAHAHA!, jag bara skojar – förstås.

Nu kommer jag rabbla alla grejer som vi gjort idag. Den som vill ha snabbversionen kan jag säga att vi kan sätta check på följande punkter

  • Potatisland
  • Odlingslådorna
  • Gräsmattan
  • Komposterna

Kvar är då enbart ”Rensa i riset” av de aktiviteter som gällde trädgården. För mer detaljer om dagens resultat, vänligen läs nedan.

Jag kickade igång förmiddagen med att förbereda klart i potatislandet genom att blanda ut de tre påsar med kogödsel i jorden och göra tre fåror för potatisar. I min trädgårdsbok står det att man ska ha 60 cm mellan fårorna, så det körde jag på, även om det stod 70-80 cm på potatisförpackningen. Tänker att vi ändå bara vill ha små potatisar så det är skitsamma. Eva och Torgny kom förbi lagom till det var dags att sätta potatisarna så jag fick kvalificerad hjälp av Torgny. Förutom mandelpotatis så satte vi lök (rödlök, gul lök och silverlök) samt sådde morötter. När det var klart så fick vattenspridaren stå på i säkert en timma innan jag täckte landet med en fiberduk.

DSC 0032

Jag gör fåror för potatis, lök och morötter i landet

DSC 0046

Torgny bistår vid potatissättandet

DSC 0054

Silverlök, rödlök och gul lök

DSC 0073

Eftersom jag är osäker på temperaturen så kör jag med fiberduk så länge

När det gäller gräsmattan så händer det också saker. För några dagar sedan krattade jag ut resten av jorden vi hämtade och sådde gräsfrö. Hampus har jobbat vidare idag med resten av gräsmattan, speciellt den på platten, krattat mossa och sått nytt gräs på de kala fläckarna. 

DSC 0069

Utkrattat och sått

DSC 0068

Platten, ändå ganska ojämn. Men nu utan mossa. 

Jag burnade iväg med bilen och komplementhandlade ännu mera kogösel och slängde ut detta på vinbärsbuskarna, plommonträdet och i köksträdgården. Nu är allt rensat och har även fyllt på med bark i alla rabatter. Barken är bra, den håller bort ogräset och gör vår stenhårda lerjord lite luftigare allt eftersom barken förmultnar.

DSC 0065

Gödslat, rensat och ny bark

DSC 0067

Irisen har växt flera centimeter idag

I köksträdgården har jag rensat och sått dill.

Den mellersta komposten är nu tömd och den kompost vi har fyllt på fram tills idag är nu vänd upp-och-ner. Det var äckligt förstås, men ganska intressant att se vilken oigenkännlig massa våra mat- och trädgårdsrester blir på ett 3/4-dels år. Jag konstaterat i alla fall att vi ätit en hel del avocado och ägg (och rötter).

DSC 0072

Ommöblerad kompost och backarna är fyllda med vår första leverans av kompostjord

På Blomsterlandet köpte jag också jordbubbsplantor och satte dem i en av odlingslådorna. I de andra två sådde jag ärtor och brytbönor respektive rädisor och olika sorters sallad. Det stod på fröpåsarna att det var lämplig att så i mitten av maj, men jag tänkte att det är ju typ nu och eftersom Hampus hade Stellan så var det bara att smida järnet. Jag lovar att jag sådde alla frön och fixade odlingslådorna på mindre än tio minuter eftersom jag visste att bomben (Stellan) skulle brisera när som helst. 

IMG 5302

Snart äntligen ett jordgubbsland

DSC 0070

Olika sorters jordbubbar i odlingslådan närmast, grönsaker och sallad i de två bortre

För att öka chansen för potatis till midsommar så testar vi även att sätta två omgångar i kruka på uterummet. Där har jag även pelargonsticklingarna som kommer sättas ut i krukor så småningom. 

DSC 0074

Potatis i de två stora krukorna, basilika i terrakottakrukan och resten är pelargonsticklingar

Kommentera