Mycket på gång

Ni som sett TV-programmet Arga Snickaren har följt den arga men samtidigt mycket rara snickaren som åker hem till folk och ömsom skäller och ömsom kramar människor som kört fast så in i norden i sina renoveringsprojekt. Vi följde programmet tidigare och brukade då förfasas över hur deltagarnas bristande förmåga att inse sina begränsningar, planera och göra klart saker.

Nu börjar det bli lite Arga Snickarenvarning här. Jag har nu massor av projekt pågående, startar upp fler och fler men får inget klart. Den stora skillnaden mot familjerna i programmet är att vi inte renoverar vår bostad utan det är främst trädgården som känns lite på hal is. Likt deltagarna så hittar jag på nya projekt helt spontant och startar på en gång, även om jag hade något annat pågående, planerat och prioriterat.

Innan jag kör en genomgång av mina just nu pågående aktiviteter som jag pysslar med dagligen så vill jag passa på att tipsa min trädgårdsmästarkompis Jenny att börja förbereda sig för att spela in första säsongen av Arga Trädgårdsmästaren och komma hit och skrika åt mig. Tips på punchlines är att vi har flera livsfarliga stup, småbarn (som vid tidpunkten för programmet kan krypa eller gå) samt att vi lagt alla pengar på ett jätteväxthus (eller motsvarande) istället för ett staket…

Jaha, men vad är det för kul grejer på gång då?

Jag börjar med vårt nya potatisland. Nu, när vi kickar igång den fjärde säsongen i huset då vi hittills fokuserat mest på inomhusrenovering samt gräsmatta och rabatter basic så ska det bli kul att köra igång med lite mer odling. Tanken var ju initialt att jag skulle ha odlingslådorna till detta, men mycket vill ha mer och efter att vi fixat iordning lådorna så insåg jag att jag ville ha ett land också. Jahopp. Så nu håller jag på att gräva. Jag valde ut en till synes lämplig plats i slänten mellan garaget och vägen i den area som vanligen omnämns som djungeln. Förutom att gräva bort gammalt gräs och buskar, så gräver jag djupt, silar jord och plockar bort sten. Inga konstigheter. (…)

Idag blev jag faktiskt klar med utgrävningen av en kvadratisk yta med tillräckligt mycket djup. Dock är ska jag fortsätta lite i djupled för jag är inte nöjd med storleken ännu. Dock är det förbannat jobbigt så en har ju god lust att nöja sig här. 

IMG 5177

Det blivande potatislandet i början av processen

IMG 5207

Det är så mycket växtlighet, rötter och sten i jorden att jag började sila den i en gammal Elfaback

DSC 0813

Från idag, en första kvadrat utgrävd och två högar med sorterad jord och en med sten

DSC 0814

DSC 0816

Bildbevis på all sten jag gräver upp

Sen är det odlingslådorna då förstås. Där ska det sås och planteras, jag har också köpt täckduk för att kunna starta direkt. Om min plan om att bredda landet håller, så kommer det bli en låda med sallad, en med bönor och en med jordgubbar. Preliminärt.  Allt utom gubbarna är inhandlat. 

DSC 0561

Odlingslådorna fixade och redo för sådd och plantering 

Parallellt tog jag en liten instickare på gräsmattan vid garaget idag. Pappa var här och hjälpte mig iväg till trädgårdsåtervinningen med ett stort lass kvistar och annat trädgårdsavfall. Det egentliga syftet med att bjuda hit honom var att få hjälp att köra hem ett släpvagnslass med jord för att kunna jämna ut alla potthål och oregelbundna lutningar på det här till synes begränsade partiet. Hampus tycker det är ett onödigt projekt och därför fick jag ta pappa till hjälp och göra en jordkupp kan man säga. Sist Hampus och jag hämtade en släpkärra jord blev vi stående nere på gatan då bilen inte tog sig uppför backen pga en dålig kombination av löv och lutning. Pappa approachade backen lite mer aggressivt så den här gången gick det bra. Nu under eftermiddagen har jag krattat ut drygt hälften av jorden och det ser lovande ut. Till veckan blir det att köpa mer gräsfrö, vattna och så nytt gräs.

 IMG 5252

Pappa tömmer ut nyköpt jord

IMG 5255

Stellan som inte var så intresserad av att ligga i vagnen mer idag fick följa min krattning från första parkett

DSC 0817

Bild från nu ikväll, nästan klart för grässådd. Det man ser till höger är inte ytterligare ett trädgårdsland utan vår garageplan (men i övrigt med samma egenskaper som ett trädgårdsland)

Alltid pågående är komposterna. Här har jag dels de tre lådorna längst uppe på tomten. Sedan de kom på plats i somras så har vi fyllt på mat- och trädgårdsavfall i en av dem (den högra), de andra två håller mer respektive mindre färdig kompostjord. Nu har vi snart fyllt en full låda med äggskal osv och det är dags att pyssla om det (läs: blanda runt alla ruttna grönsaker). Det jag ser framför mig är att jag cirkulerar jord enligt följande:

  1. Behållaren som innehåller den mest färdiga jorden (mitten) töms och jorden hälls i nya potatislandet
  2. Den låda som innehåller ruttna grönsaker (höger) vänds upp och ner och vispas runt i den tomma behållaren (mitten)
  3. Det trädgårdsavfall som jag har liggande lite här och där nedanför garaget + det jag producerar dagligen blandas in i kompostlådorna beroende på förmultningsgrad. 
  4. Allt nytt grönsaksavfall läggs på nytt i en tom låda (höger)

DSC 0120

Finkomposten

IMG 5180

Fulkomposten, nedanför garaget häller jag allt som bara är för mycket för den riktiga komposten, exempelvis sjutton lass med löv eller rötter per säsong

Rensa i riset. Har kontinuerligt klippt och rivit bland kvistar, pinnar och rötter som jag skrivit om tidigare. Det är fortfarande många rötter med skott som växer nere längs staketet som ska bort, för att inte tala om på resten av tomten. Det rens som jag gallrat ur hittills blev tack och lov bortforslat idag. Även julgranen hängde med (hurra!). 

 IMG 5165

En av en miljon rotstubbar som ska grävas upp

IMG 5178

En korg full av stubbar, numera på trädgårdsåtervinningen

Det jag inte gör är att rensa i rabatterna och plantera typ penséer i krukor. Det tycker jag är rätt tråkigt och skjuts därför upp. Jag är mer av en anläggningstjej än en finlir-och-lullull-tjej. 

I studion har jag tre pågående projekt, det ena är att sy ett överdrag till Stellans stol som han har i köket. Han sitter i en form av korg som har stoppning i tyg. Denna utsätts för en del kräks och behöver ett överdrag. Jag har köpt ett fint tyg, ritat av mönstret, klippt till alla tygstycken men inte börjat sy ihop dessa. 

DSC 0551

Målbild, ett överdrag till babystolen

DSC 0549

Mönstret är avritat och markeras på tyget

Det andra syprojektet som pågår är att fixa gardiner till studion. Jag har skaffat tyg, tvättat det och laddar nu för att sy 24 meter kantfåll innan jag kapar till, sätter veckband och lägger upp längderna. Måste även upp på vinden för att inventera förrådet av gardintillbehör eftersom jag saknar några grejer. 

DSC 0822

Drygt 12 meter gardintyg

Tredje pågående syprojektet är egentligen tvådelat, dels att konstruera ett mönster som passar min ”efter föda barn”-kropp och dels sy klart en klänning som jag påbörjat för 1,5 år sedan. Min tanke var att jag skulle börja sy en massa klänningar nu när jag tittat på House of Cards och bestämt mig för att ha mer klänningar på jobbet. I förrgår var jag dock på stan med Alexandra och kom hem med inte mindre än fyra svarta klänningar av tjänstekaraktär. Nu slipper jag alltså sy klart den jag påbörjat men måste hantera min konsumtionsångest istället…

DSC 0430

Ritar av mönster

Slutligen, det sista pågående projektet är att fixa till den andra Stokkestolen. Innan Stellan föddes så köpte jag två jätteslitna Tripp-trapp-stolar på Blocket. En av dem har varit klar ommålad och fin sedan länge men nu är det den andres tur. Inte för att han behöver två stolar redan, men det är ju bra att ha en extra när det kommer andra barn hit. 

IMG 5231

Målning av barnstol

Kommentera