Baked Alaska, minimodellen

Igår firade Hampus och jag femårsdag med bubbel, räkor och hummersoppa. Jag ansvarade för efterrätten och valde då att göra en Baked Alaska. Vi har gjort en sådan tidigare, när vi invigde övervåningen. Originalreceptet är i största laget för två (räcker säkert till 8 pers?), vilket då fick mig att tänka att jag skulle göra en tvåportionsmodell för att inte ”behöva” äta efterrättsrester hela nästa vecka eftersom det går lite stick i stäv med mina i övrigt lchf-inspirerade matvanor. När jag var igång med jobbet så fick jag dock den briljanta iden att göra både en lite mindre och ytterligare fyra pyttesmå, enportionsformar att spara i frysen. Summa summarum så blev det nog nästan lika mycket som om jag hade gjort en stor på en gång… Lite misslyckat men ändå lyckat på något vis. 

Jaha, vad är en Baked Alaska då? Jo det är som en glassbomb, i mitt fall bestående av tre lager glass, omgiven av maräng som bränns av med en gasolbrännare. Jag hittade recept, instruktioner och inspiration på underbara siten Callmecupcake.se som skrivs av en tjej som heter Linda Lomelino.  Här är länken till avsnittet om Baked Alaska och jag rekommenderar alla att se hennes film!

Man tager vad man haver och spär på med det man gillar tänkte jag, när jag inventerade frysen. Där hade vi sedan tidigare hemgjord vaniljglass med chokladhack och en halv förpackning med Sias hallonsorbet. Jag valde då att komplettera med chokladglass. Av den glass vi äter här hemma gör vi kanske 50% själv och jag tycker det inte är så jobbigt att göra. Ett tips är att göra glass av vispgrädde som håller på att gå ut.  

Grundrecept vaniljglass

 • 1 3/4 dl vispgrädde
 • 2 äggulor
 • 35 g socker
 • 1/2 vaniljstång

1. Vispa grädden tjock

2. Vispa äggulor, socker och vaniljstångens innehåll till ett hårt skum

3. Blanda ner grädden i äggsmeten försiktigt

4. Kör glassmeten i en glassmaskin, skopa upp i en burk och frys. Har man ingen glassmaskin så häller man smeten direkt i en burk och rör om ett par gånger medan den fryser för bästa resultat. 

Nu när jag gjorde chokladglass så bytte jag vaniljstången mot 3-4 rutor smält god choklad. Jag tyckte det blev lite klen chokladsmak så jag tillsatte även en matsked kakao på slutet. Inte klockrent kanske men man får testa sig fram helt enkelt. En gång blandade jag i citronzest och lite citronsaft i vaniljglassen och det blev jättegott, men det är en parentes.

DSC 0463

Grädden vispad, äggulor och socker uppmätt

DSC 0464

Äggblandning och smält choklad

DSC 0466 

Glassmaskinen kör runt smeten 

Montera glassbomben så här:

1. Klä in en eller flera skålar med plast och fyll med första glassen (låt glassen stå framme en kort stund så den är lite mjuk). Stoppa tillbaka till frysen och låt stå en stund. Fyll på med nästa glassort, frys på en stund till och lägg därefter på det tredje lagret. 

2. Valfritt – Skär ut en botten av sockerkaka och tryck till på toppen i skålen. Jag skippade detta den här gången för jag tycker inte det tillför något i smak (bara jobb), nackdelen är att glassen smälter lite och rinner ut på tallriken i marängmomentet vilket inte blir så tjusigt. 

3. Låt frysa in ordentligt. Enligt grundreceptet minst sex timmar. Om man gör en liten modell kan man nog korta ner tiden. Man får låta den frysa så länge man har tid så att säga.

DSC 0470

Lager ett, vaniljglass i botten som nu täcks med mellanlagret av hallonsorbet

Marängtäcke

Jag gjorde en mindre sats än grundreceptet och det räckte och blev över till de glassbomber jag gjorde (3 dl + 4 x 1 dl)

 • 3 stora äggvitor
 • 120 g socker
 • 1/2 tsk vaniljsocker

1. Blanda alla ingredienser i en värmetålig skål

2. Koka upp vatten i en kastrull och sätt skålen på kastrullen

3. Vispa marängsmeten med en handvisp tills den är 65 grader

4. Ta bort marängen från värmen och fortsätt vispa tills smeten svalnat och blivit hård. I mitt fall prövade jag att hälla all smet i assistentens vispskål som fick köra i 5-10 minuter. Tidigare har jag vispat med mixerstavens visp i hundra år och nästan orsakat elbrand i densamma. 

DSC 0471

Oerhört smart att använda en visp som man inte behöver hålla i handen när det ska vispas i uppemot 10 minuter

Slutmontering

1. Ta glassen ur frysen, låt den stå framme så kort stund som möjligt men tillräckligt för att få den ur skålen och på ett fat.

2. Applicera på marängsmeten med en slickepott, kniv eller motsvarande

3. Bränn marängen med en gasolbrännare

Servera direkt eller stoppa tillbaka hela klabbet i frysen, det går bra vilket som. 

Ps. som alltid när man gör saker i sista sekund efter mörkrets inbrott så blir det verkligen dåliga bilder och lite kladd här och där.

DSC 0472

Upp-och-nervänd glassbomb. Vaniljglass överst, hallonsorbet i mitten och chokladglass underst. Den här är gjord i vår vanliga frukostskål som rymmer 3 dl. På grund av att jag inte har en sockerkaksbotten så rinner glassen i väg lite. 

DSC 0479

Marängen applicerad och brännaren igång

DSC 0485

Den här är gjord i en skål som rymmer 3 dl glass. Vi åt drygt halva efter en rejäl middag. 

DSC 0495

Pyttevarianten. Gjord i en liten soya-skål som rymmer ca 1 dl. Bilden är tagen nu idag, efter att den stått en natt i frysen vilket gjort marängen lite matt. 

4 reaktion på “Baked Alaska, minimodellen

 1. anna

  Om man stoppar tillbaka den i frysen… hur långt innan måste man ta ut den ur den då?:) kanske tinar hyfsat fort så marängen går o hacka igenom 🙂

  Svara
  1. Hanna Inläggsförfattare

   Hej Anna!
   Kul att du har hittat hit. Jag vet inte riktigt, men jag skulle gissa att det räcker att ta fram den 5 minuter innan. Har för mig att det smälte ruggigt snabbt så jag skulle vänta in i det sista så inte marängen riskerar att rinna av.

   Hanna

   Svara

Kommentera