Pelargonkalas

– ”Vad tycker vi om Pelargonier?” Hampus

– ”Skit!” Hanna

– ”Just det, de luktar illa och smutsar ner” Hampus

– ”Nu kanske du undrar varför vi har två fång av pelargonier i köksfönstret…?” Hanna

Senast vi tvättade fönstren så bestämde vi oss för att vi inte ska ha en pelargoner som prio ett-blommor. Det är en illaluktande tantväxt som ger en massa kladd på rutan och en lövhög på fönsterbrädan. Jag har därför börjat sätta pelargonerna på undantag, alltså i fönster längre och längre bort ifrån husets kärna (köket). Detta, plus att det har varit vinter har gjort dem till ett gäng magra, gängliga typer. Jag stod och tittade på dem igår och valde mellan alternativen A) Pyssla om eller B) Slänga ut. Jag tänkte då lite på Charlottas pellistrappa och tänkte att det är ändå rätt najs att ha dem som utomhusblommor på sommaren. Rådjurssäkra dessutom, vilket verkar bli vårt prio ett, två och tre.

Jag valde därför alternativ A) Pyssla om, men har bestämt mig för att samtliga plantor åker ut när det är varmt nog för att sen inte komma tillbaka in i huset igen. Jag testade ju att övervintra plantor i mörka krypgrunden och det har till synes gått bra. 

Det jag gjorde igår när jag pysslade om plantorna var att jag klippte av alla gängliga skott och satte skotten i vatten för att göra nya sticklingar. Förhoppningsvis kommer det nu växa ut nya tätare skott på själva plantorna. Sticklingarna planterar jag i jord så snart de fått rötter, med lite flyt sammanfaller det med utomhussäsongen för högsta bekvämlighet.

DSC 0439

Ansade växter. Inte mycket kvar…

DSC 0447

Sticklingar på tillväxt i köksfönstret

DSC 0441

En typ som övervintrat i krypgrunden och sedan stått på uterummet

En reaktion på “Pelargonkalas

Kommentera