Oändliga stubbkolonier

Idag har Stellan och jag tagit ett den minsta sortens myrsteg i den årliga upprensningen av tomtens nedre del. Jag krattade den smala strimma av mark som är mellan vägen och staketet vilket genererade drygt två säckar fulla med löv. Typiskt var att kommunen sopade gatan igår så den (gatan alltså) gick från att ha sett vårfin ut till full av nytt lövskräp och grus. Stellan var extremt hjälpsam genom att sova djupt och tyst i vagnen. 

IMG 4971

Före

IMG 4973

Efter (från andra hållet)

Slutligen började jag klippa lite kvistar som växte i staketet på andra sidan uppfarten. Det handlar om kanske fem meter staket och typ fyra mindre ”stubbar”/kolonier med skott. Efter dessa var klippta var jag helt slut och var tvungen att ta en lur inne på soffan.

IMG 4972

Avklippta almskott på skott

Fasen vad tröttsamt vår trädgård är. På varje almkvist vi klipper av strax över markhöjd så kommer det ut en handfull nya skott där året därpå. Bara man vänder ryggen till så är dessa skott en meter höga. Jag funderar på olika sätt att få bort stubbarna lite djupare, man skulle nästan behöva gräva bort dem. Men hur då? Buuu.. det känns som att det är att rensa hela skogen med en sekatör. 

IMG 4974

Dålig bild, men den illustrerar de skott som kommit upp sen vi jobbade här senast

3 reaktion på “Oändliga stubbkolonier

 1. Maria Lindström

  Ecoplug funkar, det kan jag intyga efter att ha testat på våra myriader av lönnskott som växer (växte) längs vår långa stenmur på landet. Inga nya skott efter att pluggen blev inborrad.
  Däremot är det ju någon form av gift, så helt ok är det väl inte. Men ni ska väl inte odla så mycket grönsaker nere vid staketet kanske?

  Att gräva upp är rätt jobbigt, vi har varit tvungna att göra det på rätt många stubbar som stått mitt i gräsmattan. Men det går! Spett i kombination med vass spade funkar bäst tycker jag. Och grensekatör som man inte är så rädd om för att klippa av rötter som försvinner ned i marken.

  Ecopluggen gör även uppgrävandet lite lättare om man har tid att vänta en säsong. Då är stubben död och gör inte lika segt motstånd.

  Svara
  1. Hanna

   Hej!

   Tack för tipset. Vi hade inte koll på eco-plug sedan tidigare men det låter helt klart som något vi behöver! Jag tänker också att vi knappast kommer odla något nere vid staketet, ej heller i stenmuren där vi har ett tjockt ilsket skott som växer.

   Jag blir lite full i skratt när du nämner levande rötter som ger segt motstånd. Vi har kämpat så, speciellt första året i huset… Det har blivit så många bloggar i ämnet, exempelvis:

   http://www.karolineborg.se/?p=3719
   http://www.karolineborg.se/?p=3764

   Jag blev lite inspirerad direkt där när jag läste kommentaren så jag och pappa var ute och högg med ett spett igår. Jag som inte jobbade så hårt tycker det gick bättre än förväntat. Men, hur som helst, jag ska försöka få tag i den där eco-plugen också.

   Tack igen! 🙂

   Svara

Kommentera