Pergoliaidéer

Min kompis Maria är bra på mycket bland annat IT-arkitektur, matlagning, relationsdatabaser och trädgårdsdesign. Hon har varit här tidigare och hjälpt oss med idéer och hårt jobb i trädgården, därför var det naturligt att prata massor av trädgårdsplaner idag jag när hon och Erik var här. Eftersom de bor i Sundsvall så ses vi inte jätteofta, så nu gällde det att passa på och jag hade laddat upp med massor av frågor. 

Det jag ville diskutera och få lite nya infallsvinklar på var främst kring eventuell uteplats, den platta gräsmattan (gräsöknen) på framsidan inklusive staket som förhindrar småkottar att ramla över stupet samt eventuellt behov av terrassering i våra branter.

Vi bubblade på en stund och kom fram till en första arbetsidé för alla områden och vad som är prioriterat och inte. När det gäller en uteplats så är det mycket att fundera på. Helst skulle jag vilja lägga gatsten på större delen av tomten men eftersom det är svindyrt, svårt och ett gigantiskt projekt så pratade vi nu mest om hur man skulle kunna göra ett vettigt trädäck istället. Mest naturligt och bäst skulle det vara att göra en uteplats i anslutning till entrén och i närheten av köket. Eftersom jag är en ljushyad, ljusögd och fnasig person så bara klarar jag inte av att ha direkt solsken i ansiktet när jag ska göra något annat än att ligga stilla och blunda, till exempel äta eller prata med någon. Vi spånade därför på olika lösningar som skulle ge lite skugga samt insynsskydd mot gångvägen. 

Det jag även ser framför mig är att uteplatsen kan användas både för mat och grill för helst 12 personer, vi ska kunna ställa ut våra solstolar och ha lite krukor med blommor och kryddväxter. Den ska också funka för Stellans små mjuka fötter och inte ha för hög fallhöjd alternativt omgärdas av staket. 

När det gäller trädäckets form så får vi fundera lite. Det vi diskuterade mest var en rektangulär i linje med norra husväggen respektive tomtgränsen. Alternativet är att göra en liten flärp i framkant för att komma runt husknuten mot väster för att få mer söderläge.

För att få till en bra skugglösning som skulle kännas både ombonad, ge lite insynsskydd och vara ganska tidstypisk (tror vi) är att bygga någon form av pergolia. Jag har därför ägnat eftermiddagen åt att bildgoogla detta och drömmer mig bort. Här kommer några bilder för att visa vad jag drömmer om just nu. 

7cfc2a574f1fe898b421fef3a557e13a

En uteplats i två nivåer ser coolt ut. Jag gillar dock allra mest att trallen går i olika riktningar – ursnyggt! Med en massa höga blomarrangemang så får man lite insynsskydd. Dock inser jag att det där med blommor i kruka är en högrisk för att bli misslyckat.

Bild: Pinterest http://www.bhg.com/home-improvement/deck/ideas/deck-privacy-ideas/

E68767f4fe29ef956a0d8889bfca2b86

Den här är känns rätt i stil, med bågar och puttinuttiga detaljer. Frågan är bara om någon ( t ex vi) har råd att bygga sånt här nytt nu för tiden?

Bild: Pinterest http://wwwcindyellisartcom.blogspot.se/2010/03/photo-shoot.html

C28320773dbeecb7999bfb73775b3709

Ett exempel på en som inte är fullt lika sockersöt och lite enklare (realistisk) i sin konstruktion.

Bild Pinterest: http://www.bhg.com/home-improvement/outdoor/pergola-arbor-trellis/distinctive-pergola-ideas/?rb=Y

Cbfcf72ed524239b449fa29b7e23435b

Slutligen en lite mer modern typ som jag gillar därför att man får en bra lösning för insynsskydd och ”staket” i ett. Verkligen smakfullt!

Bild Pinterest: http://www.stylemotivation.com/30-impressive-patio-design-ideas/

Kommentera