Underhåll av bergvärmemaskineriet

DSC 0104

För ett tag sedan fick vi ett erbjudande med posten från en firma som ville utföra en genomgång av vår bergvärmepump. Man kan säga att det passade ganska bra med tanke på att vi nyligen stått framför alla rör och behållare, kliat oss i huvudet och frågat oss om allt funkar som det ska och/eller om vi borde göra något.

Fördelen med att vara hemmamamma är att man kan ta emot servicemän på dagtid på kort varsel. Det fick Stellan och jag testa idag när en servicekille kom hit. Trots att det var en hyggligt dyr timma som spenderades där nere i källaren så var det nog värt det med facit i hand. Vi fick en rejäl backning på att vi aldrig rengjort filtret och som därför var helt tjockt av svart massa. Vi har haft problem med detta tidigare, redan efter typ första veckan maskinen var igång, men då fixade installatören det.

…. Det är svårt att minnas alla detaljer, men det kan ha varit så att vi vid det tillfället för drygt tre år sedan fick instruktioner om att eventuellt hålla lite koll på filtret. Om det nu var så, så är det tydligt att vi helt glömt bort det. Igenom filtret passerar allt vatten som cirkulerar igenom element och golvvärmesystem. Det är ju bara vanligt vatten, men sannolikt är det rost och avlagringar som fastnat. Möjligen att det blir värre efter varje renovering då elementen stängs av, kopplas ur och tillbaka. När nytt vatten fylls på i systemet så innehåller det massor av syre, och luft i vatten i järnelement betyder rost. Jaja, nu är det fixat. Det servicemannen också gjorde idag var att han bytte kretskortet för den version som satt i vår version hade kända mjukvarubuggar. 

För att koppla tillbaka, ett igensmetat filter är allt annat än kapacitetshöjande. Snarare tvärt om. Tydligen ska det vara 7-10 graders skillnad mellan utgående och inkommande vatten. I vårt fall var det 14 graders skillnad. Servicekillen frågade därför oss om vi haft dyra elräkningen på slutet (inte vad vi märkt (mildvinter?)?). Såvitt han kunde se så hade systemet knappt klarat av att värma huset, än mindre värma upp allt varmvatten (inte vad vi märkt?). Nu hoppas vi på bättring efter rent filter och han skruvade även upp trycket i cirkulationspumpen för att få lite bättre sprutt. 

DSC 0103

Jag fick lite instruktioner om vad vi som husägare förväntas göra. Förutom filtret som behöver rengöras årligen (förslagsvis i september när det blir kallare ute och elementen luftas). Så bör vi kolla trycket i röda behållaren och vätskenivån i blå blåsan ungefär var tredje månad. Om trycket sjunker (röd pryl) så kan det komma in luft i systemet. Det vi ska verifiera är att nålen ligger mellan 0,7-1,5 ungefär och om så inte är fallet så ska vi vrida lite på kranen på kopparröret och fylla på mer vatten. Om vattnet sjunker i den blå blåsan snabbt så tyder det på läckage i systemet och då är det läge att börja felsöka. Alltså ringa någon som får felsöka. Servicemannens företag erbjuder även tjänsten att komma ut årligen och göra service, rengöra filter och provköra alla funktioner. Jag kan inte neka till att jag tycker det är en ganska bra idé, även om vi borde kunna klara av detta själva.

Kommentera