Barnstolar

Några veckor innan Stellan föddes gjorde jag ett Blocketklipp som jag tror att jag inte skrivit om tidigare. Jag tog svärföräldrarna med mig och åkte och hämtade två Stokke Tripp Trapp-stolar från en förskola i närheten. De kostade 450 kr styck inklusive bygel vilket alltså är en hyfsat bra affär då standardnypris för varje barngrej (även applicerbart på dessa stolar) skrämmande ofta är 2 000 kr. 

Baksidan av myntet var förstås att stolarna var hyggligt slitna och i det av mig avskydda utförandet ”korvstroganoff-träfärgade”. Då undertecknad är uppvuxen med mentaliteten att tid är gratis och att man fixar saker så var det dock inga konstigheter. En annan av mina förtjusande egenskaper är att jag är inkluderande (delegerande?) så även Hampus fick (ofrivilligt) byta om till arbetskläder. 

IMG 4265

Stolarna uppställda i garaget i avvaktan på åtgärd

Sagt och gjort. Vi åkte och köpte färg och i mellandagarna när det var satans kallt och blåsigt ute ställde vi oss på garageplan och började slipa den första stolen. På grund av kylan så nöjde vi oss med att ta en av stolarna, men vi tyckte också det var smart att testa att provmåla en av dem för att se att färgen verkligen fäste innan det var läge att gå vidare med nästa. 

IMG 4291

Hampus slipar ramen

IMG 4297

Jag slipar kanterna

Men varför så bråttom att göra detta, barnet kommer ju inte kunna sitta i stolen förrän om ett halvår?

– Jo tänk för att han kan det, vi har nämligen skaffat en tilläggspryl från samma tillverkare som heter Newborn Set, som är en liten korg man sätter på stolen så att den allra minsta kompisen ska kunna sitta (halvligga) där i avvaktan på att han/hon växer i stolen. Tanken var att jag skulle köpa även Newborn setet begagnat men priserna på Blocket var 700-800 kr, och i onlinebutik 850 kr så då var det enklare att köpa nytt. 

Vi målade i alla fall stolen ett par varv i garaget men det var så kallt att färgen torkade långsamt. När vi sen tog in stolen och prövade med Newborn setet så insåg vi att delarna inte riktigt passade ihop. Vår stol är troligtvis från 70-talet och produktutveckling lär ha sett sedan dess.

Min pappa fick komma hit och kika på saken. 

IMG 4505

Pappa slipar och hugger med stämjärn i stolsryggen

Slutligen tog jag och målade hela stolen en gång till, den här gången inomhus och nu är alltså den första helt klar att användas. Stol nummer två får vi fixa under våren, det är ingen brådska, den kommer stå uppe i studion och kommer knappast att användas förrän kompis är stor nog att leka med trolldeg eller motsvarande. 

DSC 0908

Målning i gästrummet

Resultatet blev succe! Stellan tycker om (eller i alla fall accepterar) sin stol och det är guld värt att kunna sätta honom där medan vi fixar mat och äter. Speciellt under dagen när jag är ensam hemma så är det rätt krävande att göra allt med en hand annars. 

DSC 0935

Stolen i profil, bara ett par små fötter sticker fram

DSC 0920

Speciallösningen pappa gjorde var att hugga bort lite trä i översta ribban så att de vita spärrarna kunde snäppa fast

DSC 0927

Ett bälte håller fast barnet och extra tippskydd är monterade för att undvika att stolen välter när ett lite större barn tar spjärn med fötterna mot exempelvis matbordet

DSC 0784

Kul att titta på saker och grejer, även om han inte har fattat riktigt att han kan titta på leksaken som hänger på en arm

En reaktion på “Barnstolar

Kommentera