För livslång ordning och reda

DSC 0879

Vem vill inte ligga i en hårig armhåla?

Sedan Stellan föddes har en ny tideräkning börjat. Från och med nu (då) ska jag jobba stenhårt med att hålla efter i datorns bildarkiv. Jag lovar härmed att

– Radera alla dåliga bilder, t ex alla bilder med fokus på fel ställe

– Ansiktstagga alla bilder på Stellan, och helst övriga personer. 

– Betygssätta alla bra bilder så jag kan gallra fram dem snabbt

För att åstadkomma detta använder jag datorns standardprogram iPhoto. Jag vet att det finns mycket mer avancerade bildprogram som jag egentligen borde pröva, men jag… blä… orkar inte hålla på. Mitt bildredigeringstålamod har hittills dragit gränsen vid mindre än en minuts redigering per riktigt bra bild. Att nu börja göra ovanstående tre moment kan bli utmanande nog.

Det fiffiga är nu jag har skapat ett så kallat ’smart album’ som automatiskt samlar upp alla de finaste fotona på vår guldklimp enligt de sökkategorier jag anger. Det kommer ge en sådan bra kick-back om några år när bildarkivet är hundra gånger större. 

Iphoto

Nu när jag ändå är inne på fototips som underlättar vardagen (asså typ) så vill jag även slå ett slag för iCloud. Genom att skapa delade album kan jag väldigt enkelt dela bilder med andra. Ta exempelvis de gånger jag tagit lite bilder på Adam och Julie, då kan jag bara enkelt skapa ett album och bjuda in barnens föräldrar. De får en notis på sin dator och kan sen hämta in alla bilder i sitt eget bildarkiv. Sorterat och i rätt ordning. Så sjukt smidigt att slippa USB-minnen och CD-skivor (speciellt när min dator saknar CD-fack)

 

Kommentera