Badrummet är klart!

För ett år sedan pågick renoveringen av hela vår övervåning och hantverkarna hade fullt upp med att sätta kakel i badrummet. Renoveringen blev klar, hantverkarna började på andra jobb och vi flyttade upp på övervåningen i början av mars 2013. Men, vi hade några restpunkter kvar på listan, bland annat att sätta in ett badkar, vilket vi inte gjorde när vi var i gång. Vi hade bland annat svårt att bestämma oss kring hur, det skulle se ut och det var en ganska stor utgift som gick lätt att pausa när vi var lite osäkra på hur resten av resultaträkningen skulle landa.

Nackdelen med att pausa något innan det är hundra procent klart är att det är så lätt att låta det vara ofärdigt för alltid. Vi har för länge sedan slutat se ett hörn som saknade badkar, utan såg snarare möjligheten med att kunna ha torkställningar framställda för jämnan. Nu under hösten när vi börjat förbereda oss på att bli flera så fick vi äntligen tummen ur, och ny energi att fixa det där badkaret. När vi väl bara kom till skott så gick det dessutom väldigt snabbt och smidigt. Det var onekligen ganska onödigt att skjuta upp det så länge, men men… 

Bortsett från det här med att det fortfarande saknas en torktumlare, och kommer göra det tills vi verkligen vill ha och behöver en, är nu badrummet klart. Tjoho! Därför är den här bloggen en sammanställning över badrummets resa från det att vi flyttade in till dagens datum. 

FÖRE

I samband med att försäljningen av huset så lät förra ägaren göra en besiktning av huset. När vi fick tillträde så träffade vi samma besiktningsman och fick en genomgång av husets aktuella status. Ett av de områden som vi pratade ganska mycket om var just badrummen. Besiktningsmannen var oerhört tydlig med att en eventuell vattenläcka, så som deras dåvarande skick var, snarare var att vänta än något konstigt. Inte därför att de var speciellt dåligt gjorda utan bara för att de inte var gjorda enligt nu gällande standard. 

När vi flyttade in var badrummet egentligen inget badrum, utan ett stort rum med duschkabin, bastu, tvättmaskin, grovtvättställ med torkställning samt en separat krypin med toa och bidé. Det var en furudröm!

IMG 0021

Mäklarbilden över badrummet

IMG 0022

Mäklarbilden på lilla toa-krypinnet

DSC 0053

Duschkabinen

UNDER PÅGÅENDE ARBETE

Ganska direkt när vi flyttade in i huset så påbörjade vi renoveringen av nedervåningen. Badrummet ligger placerat precis över köket och i samband med att hantverkarna rev bort gamla köket så hittade de massa gammal vattenläcka och mögel i köksväggen. Jag kommer inte ihåg exakt, men det tog nog inte så många minuter innan de var uppe på övervåningen och fullkomligt hivade ut duschkabinen med kommentaren om att det var slutduschat där. 

Lite mer kontrollerat så diskuterade vi även kommande renovering av just badrummet, så killarna drog upp nya vatten- och avloppsrör innan de gjorde klart köket. Detta hände alltså någon gång under våren 2011.

DSC 0096

Den 25 februari 2011, duschkabinen borta och hantverkarna gör ett hål i väggen för att dra upp nya rör

DSC 0200

Vi städade, grovtvättstället kopplades in igen och så såg det ut så här i över ett och ett halvt år.

Den 29 oktober 2011 har vi en minikickoff för vårt nya badrum. Den dagen gick vi runt på stan och kollade efter inspiration och badrumsinredning. Vi tittade på kakel, klinker, golvbrunnar, mosaik och porslin.  

 IMG 1315

Hampus vid vår favorithylla på Franska Kakelbutiken

Vi dök in på Franska Kakelbutiken, där vi fortfarande var igenkända sen förra renoveringen. Himla smidigt, eftersom ägarinnan Lisbet ganska direkt kunde visa oss ett foto på vårt kommande badrum. Bilden föreställde en vägg kaklad i fyra mjuka färger, i tegelstensformade plattor lagda i halvförband. Det var helt mitt i prick, och vi hade aldrig sett något liknande – men samtidigt lite galet med fyra färger(!) och väldigt dyrt i stora kvantiteter… I efterhand så är det tydligt att vi bestämde oss där och då men vi fortsatte ändå att leta vidare med öppet sinne efter olika (budget) alternativ. 

DSC 0002

Några veckor senare så fick vi provbitarna men det var kanske inte helt lätt att se resultatet framför oss i det illgula badrummet med lösa sladdar och hål i väggen

I ett parallellt spår så skulle badrummets utförande designas. Det var inte heller helt busenkelt, för man vill ju väldigt gärna hitta den mest optimala lösningen och aldrig någonsin ångra sig. Det tog flera månader att göra skisserna, som gick från postit-lappar till Google Sketchup-bilder. 

DSC 0083

Första designskiss som vi var någorlunda överens om

Google sketchup badrum

Alla detaljer inritade i Google Sketchup, slutgiltigt förslag (ett år senare)

Under våren så åkte vi runt och tittade på olika skåp och tvättställ. Tanken ganska länge var att vi skulle köpa två likadana tvättställ som vi har på badrummet nere, och ha ett separat skåp, vitrinskåp eller liknande för alla grejer. Vi kollade på på allt från köksskåp på Ikea och gamla bokskåp på Bukowskis Market. Men, så hittade vi en badrumskommod från Aspen som liksom talade till Hampus väldigt intensivt, men där priset inte riktigt talade till mig, uppstod ett dödläge i förhandlingarna. Jag tror säkert det tog flera månader av övertalning. Sista knuffen kom när Bygg-Oles i Nacka hade badrumskampanj.

IMG 1565

Hampus är så här glad efter att vi lagt beställningen på vår badrumskommod och en handdukstork (av bara farten)

Sista april 2012 anlände kommoden. Med lyftkran. Varför inte, liksom? 

IMG 1648

Ett dubbeltvättställ i granitskiva från gatan till vår gräsmatta

Därefter förflöt ganska lång tid. Vi var tillbaka hos Franska Kakelbutiken ett antal gånger för att gå igenom badrumsdesignen och hela upplägget, alltifrån färgsättning till avloppsdragning. Vi räknade på kakel, valde dusch- tvättställ och badkarsarmatur i samma serie och utförande som i köket nere samt en likadan toa som förra gången. Golvklinker köpte vi från Centro precis som sist. Glasdörren till duschen, kommoden och handdukstorken genererade några turer till Bygg-Oles

Den 5 november 2012 kom hantverkarna och satte igång. Redan efter första dagen hade de lyckats göra stort avtryck i badrummet fast hela övervåningen skulle renoveras. Nedan följer en bildkavalkad från renoveringsarbetet.

 DSC 0252

Efter en dags arbete av tre starka hantverkare var det inte mycket kvar av badrummet

DSC 0315 

DSC 0326

Ganska snabbt började de förstärka och räta upp golvet och lägga ut nya vatten- och avloppsrör

DSC 0355

Här kommer alla vattenledningar upp från golvvärmen som ska kopplas ihop med bergvärmesystemet

DSC 0354

Golvet isoleras inför golvvärmedragningen

 DSC 0371 2

Plattorna för golvvärmen läggs ut

DSC 0403

Dörren in mot sovrummet sätts igen

DSC 0404

Det var en hel del utmaningar med den ventilation som fanns sedan tidigare så killarna fixade en ny kanal som anslöt till skorstenen istället

DSC 0422

Här börjar väggen sättas ihop, med vatten till badkar och ström till tvättmaskinen

DSC 0468

Nytt tak, duschväggen är bygd och rören till dusch, tvättställ och diverse lampor är dragna

IMG 2196

I början av december 2012 så gjuts golvet

DSC 0694 

Hela badrummet förseglas, så även avloppet i duschen

DSC 0798

Veckan innan jul så börjar de kakla och vi får panik för att det är för regelbundet oregelbundet

Riktigt spännande blev det när den smala sidan av duschväggen skulle kaklas och det krävdes en mellanstor brandkårsutryckning. Kakelbitarna passade inte som vi tänkt och hantverkarna flaggade för att det skulle bli synliga oglaserade (orange) kortsidor hur vi än vred och vände på bitarna. Jobbigt jobbigt! Jag mejlade snabbt till Rolf på Franska Kakelbutiken och efter någon dags bollande så hade han fixat fram ett förslag på hur vi skulle göra. Han skickade skisser och instruktioner, och jag tror att killarna fick åka dit på personlig instruktion. Hur som helst, resultatet blev så himla drop-dead-in-your-face-hell-good. Snacka om kakeltrolleri, hantverk och customized solution! Vi är också väldigt nöjda med våra hantverkares insatser, som utan att knorra efter vår feedback satte plattorna ännu mer oregelbundet oregelbundet och sen alltså gersågade och pusslade sig förbi hörnet väldigt kontrollerat oregelbundet. 

DSC 0822

Smala väggen där varje platta gersågats för att ge de snyggaste hörnen

DSC 0828

Millimeterprecision och ändå så till synes slumpmässigt

DSC 0834

22 december är kaklet klart och fogarna fogade

DSC 0442

Täckpappen åkte bort och golvet kommer fram. I hörnet längst in till höger ligger mindre plattor för att lättare få till fallet under badkaret.

IMG 2392

All armatur monteras, väggar och golv täcks igen och målning av tak och väggar startar

DSC 0478

Fler och fler grejer kommer på plats – och passar!!

DSC 0504

Vi står och myser framför kommoden och längtar efter att fylla lådorna med prylar

DSC 0505

17 januari kan vi börja tvätta hemma igen, efter att ha burit ner all tvätt till Eva och Torgny sen renoveringsstarten i början av november

DSC 0582

Vi köper lampor och spegel, killarna bygger en snygg fönsterbräda och monterar allt vi drar hem

DSC 0330

Alla spotlights och andra lampor kopplas in

Den 2 mars 2013 tvättar vi alla fönster och städar hela övervåningen som nu är så gott som klar. Vi har invigningsfest med bubbel, skaldjurssuppé och glasbomb med fyrverkerier på kvällen den 3 mars. En vecka senare hänger vi upp en metallstång för att ha något att torka tvätt på. 

Strax innan julen 2013 tog vi tag i det här med badkaret. Den 3 januari 2014, bara någon vecka efter att vi lagt beställningen hos Franska så kom det tillsammans med våra favorithantverkare Arnas och Tomas från Norrsidans bygg. Badkaret är ganska litet, 154 cm, men väger ändå ca 150 kg då det är gjort av gjutjärn. Jag orkade inte ens bära lådan med fötterna. Det var inte helt lätt för dem att få det på plats och det var också på det så kallade håret att karet gick igenom dörröppningen. Ingen av oss hade tänkt på att typ mäta dörröppningen först. På ungefär en timma var dock karet monterat och anslutet till avloppet. Trots avsaknaden på torktumlare så anser vi härmed att badrummet uppe är färdigt och Hampus har redan hunnit ta ett bad! Tänk att det tog tre år efter att duschkabinen åkte ut!

EFTER

Med begränsat dagsljus. För att få en rättvis bild av väggfärgen så se bilden ovan. 

DSC 0015

DSC 0024

DSC 0022

DSC 0034

DSC 0030

 

 DSC 0040

DSC 0032

DSC 0047

5 reaktion på “Badrummet är klart!

 1. Hans A.

  Kul att se en summerande post om ert badrum, har småkikat lite här på era gamla inlägg eftersom ni valt en kommod från Aspen som vi också sneglat lite på inför stundande renovering av ett av våra badrum. Är ni nöjda med Solvik så här långt?

  Svara
  1. Hanna Inläggsförfattare

   Hej Hans!

   Trevligt att du hittade hit.

   Yes, vi är mycket nöjda med våra möbler från Aspen. Jag var tveksam först, men tycker de känns väldigt kvalitativa. Ytan är hårt lackad och det känns som den kommer hålla länge.

   Hanna

   Svara
 2. Madelene

  Hej Hanna, vad roligt att läsa om er renovering vi är precis o skedet att få montera allt i vårt renoverade badrum.. Så många val att man snart är helt slut… Men undrar över era lampor ovan kommoden, inköp och pris?? Tycker de är superfina och de skulle passa kanon hos oss 🙂
  Tack på förhand!
  Mvh
  Madelene

  Svara
 3. Eva K

  Galet, galet, löjligt, löjligt, overkligt, ägigt, hysteriskt SNYGGT!!!! Ni kan ju inte vara annat än helnöjda, får då är det ni som är galna, löjliga och overkliga! Hur jävla fint som helst, världsklass!

  Och lycka till nu med allt med bäbisen! Ser fram emot de första bilderna på underverket här på bloggen! Kramar till er båda!

  Svara
 4. Hanna

  Hej Eva!

  Tack och tack, vad glad jag blir av att läsa din feedback! Tack också för lyckönskningarna med bebisen, jag lovar att visa bilder bara ungen kommer ut någon gång.

  Stor kram och ha det bra!

  Svara

Kommentera