Årets inte fullt så lyckade saffransbröd

I vanlig ordning bakade jag saffransbröd till första advent. Anledningen till att jag inte har bloggat om det ännu var att resultatet inte blev så bra som förväntat. Här finns dock potential för förbättring i framtiden och som referens lägger jag ändå upp receptet.

DSC 0411 2

Målet var att utöver lussekatter göra saftiga saffransbullar med pistagefyllning.

  • Receptet på lussedegen kommer från Sebastien Boudet och återfinns här.
  • Recept på saffran i Cognac finns här.
  • Receptet på mandelmassa finns sedan tidigare här.

Pistagefyllningen och vaniljkrämen gjordes enligt nedan.

Pistagefyllning

  • 250g mandelmassa
  • 150g rumsvarmt smör
  • 1dl vaniljkräm
  • 100g skalade och hackade pistagenötter

Blanda ihop alla ingredienser.

Vaniljkräm

  • 1/2 liter mjölk
  • 1/2 vaniljstång
  • 100g socker (1/3 + 2/3)
  • 2 hela ägg
  • 1 äggula
  • 20g vetemjöl
  • 8g maizena
  • 8g potatismjöl
  1. Dela vanilstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med två tredjedelar av sockret, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull. Fiska sedan upp vaniljstången och släng den.
  2. Vispa resten av sockret och äggen och de olika mjölerna pösigt i en bunke.
  3. Häll lite av den varma mjölken i det vispade ägget och rör ihop, häll sedan äggblandningen i den varma mjölken i kastrullen.
  4. Vispa ordentligt över värme och var beredd att stänga av när smeten börjar tjockna till. Fortsätt vispa i kastrullen. Detta är det kritiska momentet där det gäller att få en lagom krämig konsistens utan att det blir äggröra av allting.

DSC 0379 2

Färdig mandelmassa

DSC 0383 2

Fin gul saffransdeg

DSC 0389 2

Färdigkokt vaniljsås

DSC 0394 2

Fyllningen blev mycket lyckad, men problemet var att den liksom försvann i den lösa lussebrödsdegen. Jag kan tänka mig att den passar bättre i en fastare bulldeg.

DSC 0407 2

Lussekatterna blev i alla fall helt OK.

Kommentera