Lilla Kompis bästa kryddiga pepparkakor

 

DSC 0487

Nu har vi äntligen hittat ett bra pepparkaksrecept. Ännu bättre är att vi dessutom har skrivit ner det för att kunna reproducera kalaset nästa år. 

Pass på för här kommer Lilla Kompis kryddiga och inte så söta pepparkakor

  • 200 g smör
  • 3 dl sirap (jag använde både mörk + ljus, men enligt andra recept så ska man ha mörk)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk malen ingfära
  • 2 msk malen nejlika
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 msk hela kardemummakärnor, mortlade
  • en nypa salt
  • en skvätt fin konjak
  • 2 tsk bikarbonat
  • 660 g vetemjöl (11 dl)
  • + 1-2 dl vetemjöl till utbakning

Att göra degen:

1. Smält smöret försiktigt tillsammans med sirapen

2. Blanda i grädde, socker, kryddor och konjak

3. Blanda mjölet till degen med bikarbonaten en separat bunke

4. Rör i mjöl/bikarbonat-blandningen pö-om-pö i kastrullen med vätska och kryddor

5. Låt degen stå en bra stund i kylen så den blir riktigt kall, typ över natten. Jag hällde ut degen på ett bakplåtspapper vilket gjorde det lite lättare att skära loss bit för bit vid utbakningen (snarare än att gröpa stenhård deg ur en kastrull med sked vilket brukar vara jobbigt)

 

Utbakning:

1. Ta en mindre degbit i taget och kavla så tunt du förmår. Jag kavlar direkt på bakplåtspapper.

2. Tryck ut kakor med formar och peta bort det som inte ska in i ugnen

3. Grädda varje plåt i ca fem minuter på 200 grader.

4. Låt svalna och torka innan du stoppar kakorna i en burk eller plastpåse

DSC 0466

Deg utkavlad på bakplåtspapper

DSC 0467

Lätt att trycka med formar och ta bort allt s k mellanrum, istället för tvärt om

Kommentera