Nästa års hemmaprojekt?

Som alltid när vi är i fönsterputsar-tagen så erbjuds vi möjligheten att studera vårt hus lite noggrannare än andra dagar. I helgen seglade därför två ganska tydliga kandidater upp på prospektlistan över hemmafix som vi borde ta tag i nästa år.

”Öh, men guuu va jobbit me hus” kanske någon tänker, men nej, inte så farligt skulle jag säga. Det här bedömer jag ändå som småpotatis i jämförelse med vad vi åstadkom i årets hemmafix (att renovera dörrar och fönster på balkongen uppe). 2013 hemmafixarbudget var på fyra heldagar och kanske ytterligare åtta timmar fördelat på fyra kvällar efteråt. Det är väl ändå okej på ett helt år?

Hur som helst, det som vi skulle behöva ta tag i 2014 år är betydligt mindre. 

1. Fixa sista dåliga fönstret

Så här ser utsidan ut på fönstret i Hampus kontor, det är högt upp i luften i riktning mot väster. Alla övriga fönster i den riktningen har vi bättrat på sen vi flyttade in. Här behövs både skrapas, kittas och målas – helst innan rutan lossnar. 

DSC 1122

Fönster som skulle behöva fixas innan glasskivan trillar bort

2. Fasadtvätt

Ja, det här har jag ingen aning om hur man fixar, men hela fasaden på norrsidan är full av smuts och svarta prickar. Grannen säger att det är den moderna målarfärgen som blir utsatt för algangrepp men att det går att tvätta bort med diskmedel och borste. Jag funderar på om man kan köra med högtryckstvätten på något sätt, kanske om man köper till en sådan där borstpryl? Det ser i alla fall himla risigt ut och skulle behöva fixas snarast!

DSC 1119

Både alger och smuts på norrsidan

DSC 1120

Prickar

Som eventuell tredje kandidat får jag väl lyfta fram aktiviteten ”bygga staket” längs alla tomtens stup. To be defined…

En reaktion på “Nästa års hemmaprojekt?

 1. Maria

  Ihh, inte högtryckstvätt på en träfasad. Då bäddar ni för kommande problem…
  Diskmedel och en relativt mjuk borste fungerar utmärkt! Vi har tvättat hela vårt torp på det sättet och fick bort alla svarta prickar.

  Jobba med en bit i taget. Blöt ned fasaden med vatten från en trädgårdsslang, dvs inget högtryck. Mjukt tryck är grejen här.Blöt nedifrån o upp.
  Hink med diskmedel o vatten, Yes funkade bäst för oss, men man får pröva sej fram ifall man behöver basiskt eller surt medel, det beror på prickarnas art. Testa på en liten yta först.

  Använd en relativt mjuk skurborste på skaft så man når bättre. Doppa i vattnet och skura uppifrån o ned. På så sätt får diskmedlet verka lite mer på dom nedre delarna eftersom diskmedelsvattnet rinner nedåt medans du skurar.
  Fram med trädgårdsslangen igen och skölj av.

  Ta inte för stora ytor åt gången, då hinner man inte skölja av utan diskmedlet torkar fast=inget bra.

  Visst är det lite jobb, och högtryckslösningen kan kännas lockande för det går snabbt, men tänk på vart vattnet tar vägen: in i fasaden. Och det vill man inte. För alla hus, men särskilt trähus, så kämpar man ju för att hålla vattnet borta från fasaden med takutsprång, häng- och stuprännor. Och då pratar vi ändå bara regn som normalt inte kommer ned med något större tryck.

  Svara

Kommentera