Markarbete 220 kr

Idag har vi, trots vad som sagts tidigare, åkt och köpt jord till våra odlingslådor. Tanken var ju att vi skulle beställa hem ett par bigbag-säckar som skulle levereras med lyftkran. Men när vi pratade med grannen som varit och hämtat fin jord i närheten, och samtidigt intygade att det var plättlätt så tänkte vi att vi skulle ge det ett försök (igen).  

Vi preppade lådorna genom att häfta på täckväv längs insidan, för att förhoppningsvis skona träet lite. På grund av stor mängd lönnlöv i trädgården så tänkte jag att jag lika gärna kunde gömma lite i botten på lådorna som fyllnadsmassa. 

IMG 4027

Lönnlöv i botten av odlingslådan

Så här långt såg det ut att bli ett lyckat projekt. Det gick jättebra att hämta släpvagnen (till skillnad från sist) och medan jag preppade lådorna så passade Hampus på att lasta på alla kvistar som legat på hög sen i somras. Vi hade ju egentligen inte tänkt ta tag i det idag, så det blev bonus!

Väl framme på Södergarn så fick jag briljera med mina backa-med-släpvagn-skills, även om det tog lite tid. Där fanns en stor hög med blöt svart jord och vi öste släpvagen full. Tungt blev det, för jag kände hur bilen fick kämpa på vägen hem. 

Men, som alltid när vi är ute och härjar med släpvagnen så blir det någon slags incident. Dagens krångel uppstod när vi skulle köra upp längs uppfarten. Vi kom väl 1/4-del av backen innan bilen började spinna, kopplingen ryka och slutligen… få motorstopp. Jahopp, när jag sen tänkte att jag skulle broms-rulla ner tillbaka ut på gatan för att göra ett nytt försök, gled liksom bilen av sig själv. Det hjälpte inte att jag använde både full handbroms och fotbroms utan det var som att uppleva en riktigt isig vinterdag. Antagligen så var kombinationen av framhjulsdrift, tung släpvagn, lite för låg fart samt blöta löv på backen som ställde till det. 

Det var ju inte som att vi gled tio meter men det var tillräckligt okontrollerat för att vara lite obehagligt och inte gick det så bra att backa släpvagnen med snits (dvs rakt) heller. Det slutade med att vi parkerade halvvägs ut i gatan i V-form. 

IMG 4030

IMG 4032

Krisparkering på gatan

Tur jag har en stark karl, för Hampus fick skjuta jord i skottkärra uppför backen resten av eftermiddagen istället. När släpvagnen var ungefär halvtom så gjorde jag ett nytt försök att köra upp (efter att ha krattat bort alla blöta löv längs uppfarten). Det gick dock inte bättre den här gången eftersom jag inte fick någon fart från min V-position. Det var bara att fortsätta med skottkärran. 

Medan Hampus kämpade på med jorden så passade jag på att städa garaget. Om ni kommer ihåg så kom bordsskivan inlindad i massor av emballage liggande på en stor lastpall. Lastpallen fick jag såga mitt i tu för att den över huvud taget skulle gå att frakta bort.  

När sista kärran var tömd var vi både trötta och jättenöjda. Det visade sig att ett släp med jord nästan räckte ända fram för att fylla alla tre lådor. Det var en mycket glad överraskning, vi hade räknat med att behöva hämta två eller tre lass jord! Det var tur det, eftersom vi hade fått lägga lite mer tid och energi på det första lasset än planerat. Till våren kommer jag fylla på med några säckar gödsel och då räknar jag med att lådorna blir tillräckligt fyllda.

DSC 0665

DSC 0666

Våra tre odlingslådor, nu med jord!

Som regel brukar vi passa på att åka till tippen när vi ändå har släpvagnen på kroken så att säga, och garaget tycks alltid vara fullt av skräp och behovet av att dumpa saker är oändligt. Idag blev vi äntligen av med just lastpallen och övrigt förpackningsmaterial till bordet. Resultatet blev ett rent och luftigt garage igen där man kan gå på båda sidor av bilen. 

Det gick bra och jag har inga ytterligare släpvagnsincidenter att rapportera. Däremot gick bilen från lågt till akut behov av invändig städning, på grund av att jag fick krypa ut via passagerarsätet med jordiga gummistövlar ett antal gånger medan vi satt fast i backen. Förhoppningsvis har jag nu klarat av årets sista in- och utvändiga biltvätt. 

DSC 0667

Nytvättad bil och städat garage

Frågan är nu om vi ska hälla ut täckbarken runt lådorna direkt eller vänta tills alla träd i närheten har slutat tappa löv. Det blir knappast något mer fys-jobb den här helgen i alla fall.

Dagens sista bild visar status på gräsfröna vi sådde för några veckor sedan. Vad härligt med så mycket livskraft trots att det är mitten av oktober. 

IMG 4021

Livskraft och gräsmatta på väg 

 

Kommentera