Milanostänger

I förra veckan såg vi det för oss första avsnittet av nya säsongen i Hela Sverige Bakar. Detta är en svensk TV-serie som sänds på sjuan men för oss som inte har några TV-kanaler så finns den på tv4.se. 

Det är en förvånansvärt härlig TV-serie som går ut på att amatörer ska baka saker och den som är sämst varje vecka åker ut. Juryn består av bagaren Johan och ”Sju Sorters Kakor”-Birgitta. Varje vecka är det ett tema och deltagarna får chans att förbereda sig till den första delen som kallas ”paradbak” och den andra delen är i förväg hemlig och kallas för ”teknisk utmaning”. 

I förra veckan var temat småkakor och den tekniska utmaningen bestod då av att göra småkakan Milanostänger. Ingen hade hört talas om vad det var för något, och inte heller Hampus och jag. Men, det verkade vara en god sorts kaka så Hampus har pratat om de där Milanostängerna hela den efterföljande veckan. 

Igår strax innan vi skulle titta på nästföljande program så slog Hampus näven i bordet (ja, alltså inte bokstavligen) och snudd på krävde just Milanostänger. Så, så fick det bli. Jag skötte det mesta av bakningen och Hampus bistod med några av de tråkigare diskmomenten, signaturmelodi, speakerröst och antog även rollen som Jury-Birgitta för att det skulle kännas på riktigt. Vid något svagare tillfälle kom även Staffan Lings karaktär från Kockduellen fram, men det tycker jag var lite onödigt.

Hur som helst, nu har vi testat att baka och äta dessa Milanostänger. De blev mycket goda, även om Jury-Birgitta saknade lite beska i mandelmassa-fyllningen (framställd i genväg av färdigmalet mandelmjöl och socker). Nästa gång gör vi egen mandelmassa och ska nog också satsa på att göra lite mindre men fler exemplar. Satsen skulle räcka till 30 stycken, så många blev det inte, och idag, ett dygn senare finns det en och en halv kvar. Ikväll kommer kakburken vara tom. Hoppsan. 

Deg:

200 gram smör

270 gram vetemjöl (4,5 dl)

3/4-dels dl socker

1 äggula

 

Fyllning:

200 gram mandelmassa (eller 125 gram mandelmjöl + 75 gram socker)

3 äggvitor

 

Till garneringen:

Äggvita

Strösocker

Mandelspån

 

Jag körde ihop alla ingredienser till degen i en matberedare med plastkniv. Det gick snabbt och enkelt. Parallellt gjorde Hampus mandelmassa av mandelmjöl, socker och äggvita. Proportionerna som nämns ovan var snarare baserat på vad som fanns hemma snarare än någon best practice. 

Degen kavlades ut på mjölat bakbord så snabbt det gick, den är rätt kletig och det blir inte bättre när degen blir varm. Därefter skar jag ut bitar som skulle vara 6 x 8 cm. På dessa rektanglar la jag ute en orm/avlång klick av mandelmassa och rullade ihop till rullar. 

Hampus penslade med äggvita, strödde på socker och hackad mandel. Därefter in i ugnen på 10-15 minuter på 200 grader. 

IMG 3977

Lite oregelbundna kvadrater om exakt 6 x 8 cm

DSC 0571

Rullar

IMG 3980

Penslade med äggvita, lite socker och mandel på 

DSC 0578

Slutresultatet på plåt

IMG 3990

Jury-Birgitta utvärderar resultatet

En reaktion på “Milanostänger

Kommentera