En tur till bygghandeln och arkeologisk utgrävning klar

Idag är det näst sista dagen på semestern och trädgårdsprojektet har fortsatt. 

Sedan vi kom hem från Frankrike så har har vi samlat lite kraft för att åka till bygghandeln och införskaffa allt material till odlingslådorna. Allt som inkluderar momenten 1) Släpvagnskörning, 2) Bära tunga saker 3) Dyra inköp,  brukar vi dra oss för att göra in i det längsta. Det är ganska svårt och vi känner oss lite fumliga sådär med släpvagnen, och undertecknad som kör vill vara ganska säker på att det går att köra överallt innan jag ger mig iväg. 

Vi har jättetur som kan låna släpvagn lätt närhelst vi behöver men det är ganska trixigt att få den på/av bilen och eftersom vi känner oss nästan vuxna (höga bolån, villafiber, äter mycket grönsaker osv) så vill vi ju helst inte be om hjälp varje gång heller. Det brukar alltid gå jättebra men idag hade vi faktiskt lite problem, det var ett av släpvagnshjulen som låste sig. Vi märkte det redan när vi skulle koppla på vagnen och fick putta/dra den lite fram och tillbaka innan den ville följa med. När vi sen körde ner för backen, bromsandes, så låste sig hjulet igen och vi drog upp ett långt spår i gruset. Nere vid vägen blev vi stående en stund, villrådiga. Vi försökte på alla sätt få bromsen att släppa och ringde pappa samt involverade släpvagnsägaren för att få lösningsförslag. Eftersom hjulet var låst så gick det ju inte heller bara att backa tillbaka uppför backen och ställa in dagens planer. 

Efter att ha hamrat lite på bromstrumman, lirkat med handbromsen och slutligen backat respektive kört framåt massor med gånger så bara – tjoff! tjoff! fungerade det. Vi hade redan lagt ner någon timma på ”köpa material”-projektet så efter ett kort övervägande så beslöt vi att chansa på att det inte skulle bli några nya problem och fullföljde projektet. Pappa fick dock avge ett löfte om att ögonblickligen åka från Råcksta och komma och hjälpa oss vid eventuella problem ute på byn. Han slapp och allt gick som på räls resten av dagen. 

På bygghandeln köpte vi nästan 120 meter virke. Huvudlasset bestod av 30 plankor om 3,4 meter av obehandlad gran 22 x 95 mm. Detta ska gott och väl räcka till tre odlingslådor som är 1,4 x 0,8 x 0,5 (längd x bredd x höjd) meter stora samt till minst tre mindre framtida odlingslådor (ännu ej definierade). Det blev också två plankor vardera av material till handtag till de små lådorna och hörnstolpar till de stora odlignslådorna. En stor förpackning skruv blev det också eftersom skruv går som smör vid alla typer av byggprojekt. 

IMG 3724

En dag när vi är vuxna kommer vi ha köpt två riktiga spännband, tills dess använder vi ett rep (mest för syns skull)

Nu ligger alla plankor på bänken i garaget och bara väntar på sågen. Vi har avgett löfte om att aldrig åka och köpa byggmaterial igen. 

Efter lunch och lite eftermiddagslurande så gick jag ut och fortsatte där jag slutade igår. Vid stubben som står precis på kanten till min linje. Med hjälp av yxa, hammare och såg fick jag bort halva stubben ganska enkelt. 

IMG 3732

Yxa i stubbe, en vanlig syn på Karolineborg (där träd växer som ogräs)

Efter en stund fick jag ta en paus från stubbjobbet varva med fortsatt utgrävning av bortre hörnet, där är det inga stubbar men dock mycket rötter, både stora och små. Det är helt omöjligt att använda spade och grep, men den lilla minigaffeln, ni vet den med tre fingrar som ingår i handspadekittet, funkade riktigt bra. Det tog dock en bra stund att skrapa bort jorden omväxlande med att bryta, hugga, klippa och dra bort rötterna. 

Efter en stund kom Hampus ut och hjälpte till med stubben.

IMG 3744

Hampus med dagens stubbe

Hampus började sen gräva ut för rabarberlådan. Efter att en liten despyt uppstått kring kvalitets-  och ambitionsnivå så kan man säga att han inte gjorde helt klart utan gick in och gjorde middagen istället. Eftersom jag fick grillad rostbiff, potatisgratäng och bea så det slutade som win-win trots allt, även om det verkar som att jag kanske måste slutföra alla mina projekt själv fortsättningsvis… 

IMG 3747

Utgrävning för rabarberlåda

Dagens höjdare var att jag äntligen blev klar med den arkeologiska utgrävningen där lådorna ska stå och jag hann till och med såga upp virket till första lådan, för att kunna placera ut bitarna på prov. Jag hade dragit till med odlingslådans mått helt godtyckligt och ville se om det fick plats över huvud taget. Vi tyckte båda att det ser lovande ut och även om det blir lite trångt upp/nertill så känns det som rätt avvägning att ha en decimeter mer odling än en decimeter mer framkomlighet. 

IMG 3751

Såga låda

IMG 3760

Test av mått och avstånd, det verkar funka!

IMG 3762

Längs överkanten, till höger i bild så var det mest arbetskrävande partiet att gräva ut. Trots att jag bara tog bort några centimeters jord så gick det lika snabbt som om jag skulle ha borstat bort jorden med en svampborste.

Avslutningsvis kommer en bild på dagens fötter, och resultatet av att trädgårdsjobba med luftiga träningsskor istället för svettiga stövlar. Med lite god vilja kan man säga att jag dagen till ära hade lite minispa i duschen då jag tvättade fötterna med peelingtvål. Lyxigt tycker en annan! Till middagen tog jag även på mig mina ringar för första gången i veckan och började mentalt förbereda mig på att byta jordfot och bylsiga kläder mot smink och arbete i kontorsmiljö.

IMG 3763

Smutsfot

Kommentera