Frankrikeresan etapp 3 – Antibes och Juan Les Pins med utflykter

Det här är fjärde bloggen i vår Frankrikeföljetong. De tidigare återfinns här, här och här

Så då var det fredag och dags att lämna den trevliga familjen med kvarnhuset i Saint Laurent des Arbes och åka mot kusten och den lägenhet vi hyrt i Antibes söder om Nice. Vi kom iväg ganska tidigt på förmiddagen för vi hade en ganska lång körning framför oss, istället för att köra snabbaste rakaste motorvägen så ville vi passa på att åka längs kusten och se några kuststäder.

Vi ställde in GPS:en på Marseille, Saint Tropez och med slutmålet Antibes, en resa som mätte cirka 37 mil totalt med tre nästan lika långa deletapper. 

Körningen ner till Marseille gick på ett kick kändes det som, raka fina betalmotorvägar, dock var det lite knivigt att köra sista biten in i stan och hitta parkering. Det var vägarbeten och långa köer innan vi till slut tog första bästa parkeringsplats vid ett marknadstorg. Det var nog egentligen ingen parkeringsplats utan mer en tom asfalterad yta mellan torget och vägen, insåg vi senare, när vi i samband med hemkörning blev helt inparkerade (och fick stå och vänta på att någon skulle flytta sin bil så vi kunde köra igenom och ut på gatan). 

Nåväl, i Marseille gick vi längs vattenkanten i förhoppning om att hitta mängder med fina fisk- och skaldjursrestauranger, men utan resultat. Vi var nog på fel sida av staden för det var mer som att gå längs Värtahamnen än någon trevlig gågata. Så här i efterhand hade vi kanske fått en bättre upplevelse om vi hade kollat upp lite bättre innan, men nu blev det som det blev, och vi hittade ett litet torg med flera restauranger så småningom. Jag åt kokta musslor, Hampus dagens lunch med två fiskar och pappa tog en sallad. Det var på det hela en ganska okej lunch även om mina musslor var både trasiga och smakade dy (man har ju järnmage så ingen matförgiftning här inte). 

DSC 0765  

Nere vid piren i samband med att vi letade efter trevliga lunchrestauranger med samma resultat som att gå längs Värtahamnen

DSC 0781

DSC 0780

I Frankrike äter man inte gärna marängtoppar utan snarare maränglimpor

Ivriga att komma vidare på vår tur så hoppade vi åter in i bilen, och efter att vi kommit ut från parkeringen enligt incidenten ovan, så körde vi mot St Tropez. Den här resan gick bitvis snabbt men motorvägen upphörde vid varje stad som skulle passeras och ersattes av snigelkörning i stadsmiljö. 

Framme i St Tropez parkerade vi i ett parkeringshus och gick ett varv runt stan, såg både hamn och lyxiga butiker. Behöver jag säga att det var stekhett?

DSC 0804

En hel del stora båtar i St Tropez

Sista etappen på fredagens resa var ganska seg. Vi satt i långa bilköer för att komma ur St Tropez och igenom St Maxime innan vi kunde köra lite mer fritt mot vårt slutmål Antibes. Vi kom i alla fall fram vid 20-21 tiden på kvällen och efter att snabbt ha burit upp allt bagage och hittat en parkeringsplats så gick vi ner till stan för att äta middag. Valet föll på en italiensk restaurang och alla tre tog en linguine vongole som var god, om än svåräten. 

På lördagen, första dagen på vecka två i semestern, så tog vi en lång härlig sovmorgon. Dagen i övrigt spenderades i makligt tempo, där vi bland annat handlade frukost och lunch – som vi åt hemma i lägenheten. Hampus och jag gick ner till en av de allmänna stränderna och låg där en dryg timma och jag blev verkligen överraskad över att det var så varmt i vattnet. I solen var det stekhett och jag tror jag badade fyra gånger på en timma, inte illa för en badkruka som jag. Medan vi solade och badade så tog pappa en promenad. 

Antibes är en stad som ligger mellan Cannes och Nice, och Antibes består av två delar kan man säga. Dels Antibes då som är mer av gamla stan med en hög ringmur, gatsten och smala gränder. Åt andra hållet ligger Juan Les Pins som beskrivs som lite mer modern och hipp. Mellan orterna är halvön Cap Antibes, där ligger mest villor brant ner mot havet. Vår lägenhet ligger precis mitt emellan dessa områden och på tio minuters promenad kunde vi nå det ena eller andra stället.

Karta Antibes

Där nålen för (A) sitter är Juan Les Pins och Antibes är utmärkt på kartan lite till höger. Vi bodde på den lite större gatan mitt emellan och kunde lätt gå ner till båda stränderna. 

Det vi kunde förstå efter ungefär 15 minuter på stan är att Antibes är poppis för svenskar och andra skandinaver. Det kan vi förstå för det var ett jättehärligt ställe som var tillräckligt stort för att ha ett ordentligt utbud av både shopping och matställen. Vi stannade här en vecka och kände oss aldrig instängda eller uttråkade plus att vi kan absolut tänka oss att åka tillbaka. Det moderna och hippa till trots, så gillade vi Antibes betydligt mer än Juan Les Pins. 

IMG 3540

Utsikt från vår terrass. Sandstrand och hamnen i Antibes i bakgrunden.

Söndagen fick jag vika av till en i-sängen-på-grund-av-migrän-dag. Senare på eftermiddagen var det dags att vinka av pappa och Hampus åkte med honom och hyrbilen till flygplatsen. På kvällen var alla pigga och glada så det blev en trevlig middag på ett skaldjursställe på torget. Hampus åt semesterns godaste ostron och jag fisksoppa till förrätt. Till huvudrätt tog vi båda en skaldjursrisotto som var bra enligt mig och okej enligt Hampus. Slutligen en världsgod äppelpaj till mig och för Hampus en av semesterns hundra crème brûléer. 

IMG 3548

Semesterns godaste ostron, no 2. 

IMG 2810

Bästa äppelkakan

Måndagen inleddes som de flesta dagar med att vi gick ut och köpte frukost och lunchmat. Idag var det stora stranddagen hade vi bestämt. Vi gick ner till samma strand som vi tidigare besökt och hade med oss jättegoda baguetter. Vi hade det jätteskönt, riktig semesterkänsla, badade massor och läste/slumrade i solen. Vi körde med solskyddsfaktor 30 som alla andra dagar men var kanske inte jätteduktiga på att fylla på löpande. Resultatet blev en varsin grillad baksida, där jag överlägset vann tävlingen ’Veckans klant’ och fick sova med blöta handdukar på rumpan, ryggen och låren. Middagen åt vi hemma på terrassen, en fin tonfisksallad.

DSC 0832

Tonfisksallad hemma

Jahopp, tisdag-onsdag-torsdag kan man säga att vi båda var rätt ömma och trasiga i skinnet och valde därför andra aktiviteter än sol- och bad.

På tisdagen tog vi bussen till Cannes. Det är ingen filmfestival den här tiden på året men dock mycket turister och hela staden hade lite flärd över sig. Vi gick längs strandpromenaden, tittade på Casinot och tog några timmar på stan. Mycket behagligt att vara inne i luftkonditionerade butiker som omväxling. På grund av ansträngd packsituation blev det inte något köpt förutom en hudkräm. 

DSC 0862

Sandstrand i Cannes, här bakom Casinot

DSC 0844

Hamnen

DSC 0871

Carlton hotell, en symbol för lyx i Cannes

Till lunch åt vi den maträtt som kallas Aioli. Vi hade hoppats att det var det lokala namnet för bouillabaisse, men det var kokt fisk och kokta grönsaker med just aioli till. Inte så konstigt kanske. Maträtten såg tråkigare ut än vad den var, för fisken var fantastisk!

DSC 0879

Aioli med tre sorters fisk, potatis, harricot verts, kronärtsskocka med mera

Onsdagen som också går till minnet som en dag med ömmande solbränna spenderades som turist i Antibes. Vi vandrade runt lite mer ordentligt i staden och besökte både Picassomuseet och katedralen.

IMG 3582

På väg ner mot stan fastnade vi lite i ett bagerifönster

IMG 3596

Smala gränder

IMG 2835

Museet hade utställning både inne (tavlor) och ute (statyer). Utsikten härifrån var fantastisk, rätt ut över havet.

Eftersom vi var ute på förmiddagen så fick vi se Antibes marknad. Åh, vad allt såg gott ut!

IMG 2821

IMG 2825

IMG 3592

IMG 3595

Vi besökte en liten affär som bara sålde fiskkonserver, sardiner och makrillar. 

IMG 3570

Fiskkonserver

DSC 0882

Jag som är förtjust i makrill köpte ett kitt

IMG 3576

Även 100 gram fransk nougat med körsbärssmak fick följa med hem

DSC 0887

Dagens lunch hemma i lägenheten

Efter en stunds slappande hemma så vandrade vi ner till Juan Les Pins och tog en drink och kollade runt lite bland butikerna. Middag åt vi på en italiensk restaurang bestående av förrätt sniglar respektive fisksoppa, huvudrätt med pizza respektive köttbit och inte helt otippat åt Hampus en crème brûlée till efterrätt. Det var på det hela ganska sådär men prisvärt. 

Torsdagen fick bli ytterligare en utflyktsdag då vi bestämde oss för att åka till parfymens mecka – Grasse. Grasse ligger inåt landet och vi tog oss dit med tåg från Juan Les Pins tågstation. Resan gick snabbt, max 45 minuter, och vi åkte tidigt på morgonen för att hinna promenera lite på plats innan hettan slog till. När vi väl kom fram till tågstationen uppstod viss förvirring, det var allt annat en en mysig småstad med parfymfabriker och trevliga restauranger vi såg. Mer typ en… vägkorsning. Efter lite orientering och en ganska lång promenad brant uppför berget i, ja just det, tokhetta (trots att klockan var nio) så hittade vi fram. Förutom att alla världens parfymer tillverkas Grasse så fanns det en katedral att besöka. 

DSC 0902

Smala gränder och genvägstrappor upp mot stan 

DSC 0906

 Katedralen i Grasse 

DSC 0912

Till skillnad från andra städer var många av husen rätt så slitna. Fönsterluckorna hade inte mycket färg kvar. Dock väldigt charmigt.

Efter en god förmiddagsfika där jag tog en croque moisier med lax och Hampus en av oräkneligt antal pain-au-chocolat. Medan vi satt där började staden att öppna. Vi gick runt ett varv och tittade in i lite butiker och hamnade så småningom på parfymmuseet. 

DSC 0921

Hampus utanför en planschaffär, vi gick tillbaka hit senare och köpte tre stycken att hänga upp här hemma 

DSC 0927

Parfymmuseet. Hela huset var oerhört vackert, vilket fasaden avslöjar (mer pasteller åt Sverige!).

Det lustiga, men ändå självklara så här i efterhand, är att på ett parfymmuseeum så är fokus på dofter. Förutom att den historiska utvecklingen för parfymer och skönhetsprodukter beskrevs så fick vi alltså lukta på allt möjligt. Från vanilj till sandelträ till gödsel. Nu för tiden så blandar man ut naturliga dofter med kemiska, och först ut med att göra detta var Chanel no 5, år 1921. 

DSC 0930

Hampus är ute i växthuset och tittar på plantor och luktar på deras dofter

DSC 0950

Andra sorters dofter

DSC 0948

Gamla kärl för utvinning av dofter 

Till lunch åt Hampus en salade Niçoise (sallad från Nice) och jag tog lammkotletter och potatisgratäng. Innan vi åkte hem så passade vi på att köpa en taklampa i en av intredningsbutikerna och tre planscher att sätta på väggarna här hemma. 

Eftersom det var sista dagen i Antibes och vi fortfarande inte hade varit in till Nice så tänkte vi att det var lika bra att slänga in en andra utflykt under torsdagen. Vi åkte dock hem emellan för att lämna de inköpta grejerna och vila lite. Till Nice kan man åka både tåg och buss, och vi bestämde oss att ta bussen som bara kostar 1,5 Euro per person, går oftare och har hållplats närmre lägenheten. Efter att ha utvärderat tidtabellerna kunde vi heller inte så någon väsentlig tidsskillnad. Det var dagens stora misstag. Istället för 10 minuter så tog det 1,5-2 timmar att åka buss i rusning till Nice i överfull buss. Jag fick en sittplats efter en stund och tyckte i och för sig att det var ganska trevligt totalt sett. 

När vi kom fram var det ganska sent på kvällen och hög tid för middag. Vi gick runt lite på en av gågatorna och valde till slut ett typiskt turistställe som serverade det mesta. Jag tog en Paella Royal (dvs paella med extra stora/fina skaldjur) och Hampus tog en boullabaise. Lite otippat så var bådas mat otroligt goda och vällagade, och vi kunde gå därifrån mycket mätta och belåtna. Efter middagen passade vi på att promenera runt i centrum och längs strandpromenaden i den varma sommarkvällen.

IMG 2850

Hotel Negresco, vilken fantastisk färgsättning med laxrosa, vitt och koppargrönt. 

IMG 3617

Kvällspromenad längs stranden i Nice

Dagens klantar var vi som inte hade kollat upp när sista bussen tillbaka till Antibes gick, så vi missade den med 15 minuter. Därefter gick vi tillbaka mot stan för att hitta tågstationen, gick fel och blev osams innan vi hittade rätt. Då hade vi precis missat sista tåget tillbaka (nästa tåg gick 05 dagen efter). Vi hittade en taxikö, men hade inga kontanter på oss så vi fick gå några extravarv runt kvarteret för att få tag i pengar. Taxikön var lång och inte en bil syntes till. Precis när en annan blev lite gråtmild och började fundera på att ta in det sunkiga hotellet på andra sidan gatan började det komma bilar. Vi hade tur i oturen och fick tag i en taxi som körde oss tillbaka till Antibes för det som då kändes väldigt prisvärt, 62 Euro (550 kr).  

Vi gillade Nice och kommer absolut åka tillbaka dit för att se mer av staden nästa gång som tillfälle ges. Till skillnad mot Antibes så är det stenstrand i Nice, vilket gör att det är en klar fördel att bo i Antibes och åka in till Nice som dagsutflykt.

Kommentera