Gasmannen och fulgasinstallatör

Idag hade vi bokat besök av en gaskille som för att ha lite rådgivning för hur vi ska lyckas förse vår pampiga gasspis med dennes livsviktiga gasol. Vi hade ju i vanlig ordning inte tänkt så mycket detaljer utan mer. ”Jahopp, spisen står här och där ute vill vi ha skåpet. Vi drar väl nå rör härifrån å dit eller hit.”

Killen kom före utsatt tid körandes i sin 4-hjulsdriva pickup och ställde den lite modigt halvt i svängen, i den brantaste backen. Alla andra förstagångsbesökare brukar parkera ner på gatan. (En sån bil skulle man ha). Med sig i bilen hade han hunden Wilma.

 

Följande gasförslag diskuterades idag:

– Flytta spisen till en yttervägg – skulle inte tro det nu när köket är minutiöst ritat, beställt och betalt. Förkastas.

– Dra rören i köket utanpå väggen, ovanpå köksskåpen/bakom krönlisten och igenom skåpen – skulle inte tro att vi ändrar något i kökdesignen med samma motivering som ovan. Dessutom måste rören vara lättåtkomliga med stora verktyg så att ha dem bakom en finfin krönlist är inte att snacka om. Förkastas

– Dra rören igenom golvet och ut till närmsta ställe – jättebra idé tycker vi. Gasmannen sa att han vägrade pga säkerhetsskäl. Förkastas.

– Dra rören ner igenom golvet, vidare igenom krypgrunden och ut ur huset på motsatt sida. Gasmannen var tveksam till arbetsmiljön, rörens miljö samt undrade hur vi skulle kunna borra igenom granitgrunden. (Minnesbild hur stökigt det var med bergvärmen). Förkastas.

– Dra rören igenom den ihåliga väggen ut till närmsta ställe – jättebra idé tycker vi. Gasmannen sa att han vägrade pga säkerhetsskäl. Förkastas.

– Dra rören igenom väggen ut i hallen och sen gå längs halltaket ut ur huset. Helt ok tycker vi. Gasmannen sa att det skulle bli fult och att gästerna skulle se hallen först när de kommer hem till oss. Han förkastade idén själv.

– Skippa att dra riktiga rör och ställa gastuben i ett av köksskåpen – Gasmannen sa att det var tillåtet men inte bra. Vi måste offra hela vårt hörnskåp och måste dessutom såga mängder med hål för slangar, luft och allt möjligt för att få det att funka mellan spis och hörn. Flaskan som vi talar om är ca 57 cm hög och väger 25 kg så det är inte omöjligt att få plats med. Sen får vi ha en reservflaska i en låst huv utomhus eller liknande, för att slippa ha båda inomhus. Försiktigt avvaktande.

Vårt första bakslag. Alla bra idéer är dåliga. Gasmannen var den som drev hårdast att gasrör är fula, och inte ska synas. Han tipsade dock oss att vi kunde ringa någon annan firma för att kolla om någon fulgasman kunde tänka sig att lägga rören i golvet.

Behöver jag säga att nästan kan tänka mig att köpa en varm-AGA bara för att slippa jobba vidare på det här spåret. Alltså, för att förtydliga jag vill också ha gas, men inte till bekostnad av Kvänummannens arbete. Parallellt har jag startat kampanjen att försöka byta spis från gas till induktion. Behöver jag säga att älsklingen inte lyssnar på det örat?

Hampus har en AP: Få få tag i en fulgasinstallatör.

6 reaktion på “Gasmannen och fulgasinstallatör

 1. Eva

  induktion är ju bra.
  Att dra osäkra och fula rör verkar inte vara lösningen. Ni bör nog lita på den här gasgubben och inte försöka få tag på en medgörligare. Det går inte att dra rör rakt ned och hamna i källaren??

  Svara
 2. Eva K

  INDUKTION!!!! Superbra, helnöjd, funkar som gasspis, men man slipper allt krångel med gasen. Det kommer dagar då ni säkerligen kommer att ångra gasspisvalet, även om rören läggs aldrig så dolt… INDUKTION! Meddela om du vill ha hjälp att handskas med Mr H i frågan 😉

  Svara
 3. Eva

  Kvänummannen borde ha vetat så mycket att han kunde ge korrekt råd. Han var ju på plats flera gånger. Fråga honom, han har inte handlat professionellt tycker jag.

  Svara
 4. anette

  Hej!
  Följt er blogg ett tag nu. Superkul!!!
  Kan dock hålla med ovandstående, varför har inte kökslverantören sagt något om rörens dragning..???

  Svara
 5. Hampus Edvardsson

  Jag har pratat med en ny gasfirma idag. De har inga problem med att dra rören i en kanal i golvet. Så får det bli.

  PS. Klart man ska ha gas! Gas är framtiden. Induktion är töntigt.

  Svara

Kommentera