16 dagar i Frankrike (och D-vitamin för två år)

Igår kväll kom vi hem efter en riktig långsemester i Frankrike. Håll i hatten, vilken resa och vad roligt vi har haft! Aldrig har energin och örrådet av D-vitamin i kroppen varit så högt, och aldrig har en drygt halv sommarsemester känts så lång och innehållsrik. Aldrig heller har vi ätit så mycket god fransk fiskmat (och baguetter, smördegsbakelser, pommes osv) så Omega 3-värdena såväl som livsnjutarvärdena lär också vara på topp. 

Här kommer en inledande blogg om om vår semester och därefter kommer jag skriva separata inlägg om varje del av resan, i den takt som jag hinner gå igenom de drygt 1200 bilder som vi tagit… 

Som bakgrund till resan hade vi minnet av förra sommaren som bokstavligen regnade bort och en lång tung kall vinter, vilket gjorde att vi ganska tidigt bestämde oss för att satsa på en ordentlig resa till värmen. Det var det eller dö, liksom. Det som gjorde att vi valde Frankrike var främst därför att vi hade möjligheten att hyra en lägenhet i Antibes utanför Nice, och med det som utgångspunkt planerade vi resten av resan. Vi bestämde oss också tidigt för att ha en ganska aktiv semester, i den betydelsen att vi inte skulle stanna på samma ställe från start till slut utan passa på att se så mycket som möjligt.

I vanlig ordning är det mest slumpen som avgör hur saker och ting blir, så även valet av de orter vi besökte och de ställen vi bodde på. Vi köpte en guidebok i början av maj men satt i övrigt mest och googlade efter lämpliga Bed and Breakfast-ställen. Rutten avgjordes alltså av vart vi hittade trevliga ställen som hade lediga platser (vi var rätt sent ute med alla bokningar, såklart). Datum och klockslag för ut- och inresa avgjordes av bästa pris, och vi är mycket nöjda över att ha fått tag i prisvärda flygbiljetter drygt ett halvt dygn efter att vi lämnat jobbet sista dagen. 

Nedan har jag lagt in en karta som ska visa vår rutt och de orter vi besökte. Resan startade och slutade på flygplatsen i Nice (A). De första åtta dagarna var pappa med på resan och vi hade hyrbil, så det var under dessa dagar som vi åkte runt mest, enligt de linjer som syns på kartan. När pappa hade åkt hem och återlämnat bilen på flygplatsen så reste Hampus och jag med buss och tåg till övriga ställen.

Resan delades in i fyra etapper, som i fallande ordning gick från mycket aktiv till toklugn. Följande ställen bodde vi på.

Etapp 1: Boende på Bed and Breakfast av alpstugetyp i en liten håla som heter La Breolé (B), i närheten av en sjön Serre Poncon i området Hautes-Alpes. Det här var rejält uppe i alperna och syftet med resan var att bergsvandra och se bergstoppar (3 nätter). Resan hit var ungefär 20 mil från flygplatsen över ett par rejäla bergsmassiv längs Italienska gränsen, det var smala krokiga vägar och resan tog i stort sett hela dagen inklusive många pauser pga åksjuka. 

Etapp 2: Boende på Bed and Breakfast av den lite mer pampiga slaget (tänk vallgrav) strax utanför Avignon (C) som är en lite större stad. Syftet med den här delen av resan var att se vinodlingar och franska inlandet (3 nätter). Resan hit på ca 27 mil gick snabbt och smidigt för vi valde, tack vare bättre vetande, att ta de stora betalmotorvägarna istället för de små smala vägarna som såg ut att ge den kortaste sträckan. 

Etapp 3: Boende i kompis lägenhet i Antibes (F) mellan Cannes och Nice. Antibes är en ganska stor stad med mycket liv och mycket turister på Franska Rivieran. Syftet med den här delen av resan var att sola, bada och ta det lugnt (7 nätter). Resan hit var ganska lång, vi passade på att besöka Marselle och Saint Tropez på vägen vilket gav oss en hel del snigelkörning på smala vägar. Dock relativt fritt från åksjuka så vi är nöjda. 

Etapp 4: Boende på hotell på Cap Ferrat, norr om Nice (se ruta och pil). Cap Ferrat är en halvö på Franska Rivieran som vi nu vet är känd för att vara ett tillhåll för de allra rikaste (vi såg många stora hus och stora båtar). Syftet med den här resan var att inte lyfta ett finger, uppleva lyx och flärd på fint hotell (3 nätter). Resan hit gick med snabbtåget som går längs kusten, mycket smidigt, med undantag för att det var ganska tungt att dra allt bagage till och från tågstationen. 

Inom varje etapp gjorde vi en del utflykter som kommer beskrivas inom respektive inlägg.

Frankrikesemester 2013 C

Vår resa

Vilken resa vi haft, underbar, med massor av upplevelser och hela sexton långa dagar under den franska (sol-) grillen!

Paradoxalt nog så har vi aldrig i livet njutit så mycket av att vara hemma och uppleva det riktigt svenska gråväder som bara finns här, tänk att det kunde vara så skönt att slippa både sol och värme (att inte bli svettig av att ta en dusch är rätt najs). Jag ser också fram emot att bryta den franska dekadansen (läs baguette-och-pain-au-chocolat-dieten i kombo av ingen träning) mot en uppryckning deluxe.  

DSC 0109

Dagens väder, aldrig har gråväder varit så härligt som när man svettats konstant i två veckor

Kommentera