Sachertårta – uppdaterad best practice

DSC 0083

I år, tårtan med fyrverkerier i solskenet

Som den med huvudet på ett skaft kommer ihåg, så var det Hampushelgen ganska nyligen. I år precis som förra och året innan dess så önskade Hampus sig en födelsedagstårta av sacher-typ. 

I år, precis som tidigare år blev det en köksdespyt kring hur länge själva kakan skulle gräddas i ugnen. Hampus tjatar om att kakan måste vara kladdig och har därför, alla gånger, fått mig ta ut kakan ur ugnen för tidigt. Följden av detta är att den knappt går att dela horisontellt, locket går i tusen bitar och därefter sjunker hela kakan ihop som en krater. 

Fast, det gjorde inte så mycket för i år så använde jag chokladganache istället för ren blockchoklad som garnering. Den är tjockare och täckte effektivt alla centimeterdjupa sprickor. Det blev mycket lyckat och blev min klart bästa sacher hittills. Här kommer receptet.

DSC 0072

 

Tårtbotten 

  • 200 g smör

  • 3 dl socker

  • 6 ägg

  • 250 g mörk choklad eller blockchoklad

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 dl mjöl



Aprikospuré

  • 100 g torkade aprikoser

  • 175 g socker

  • 5 dl vatten


Chokladganache

  • 140 g choklad 50-60% kakaohalt
  • 150 g vispgrädde
  • 30 g rumstempererat smör

 

Börja med aprikospurén…

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull
  2. Låt koka i ca 40 minuter eller tills aprikoserna känns mjuka
  3. Mixa med stavmixer eller i blender tills purén är slät

Aprikospurén kan göras flera dagar i förväg. Se till att den är kall när den ska läggas på kakan.


Gå sen över till tårtbottnen…

  1. Smörj en form
  2. Rör ihop socker och rumsvarmt smör med elvisp eller i matberedare
. Rör ned ett ägg i taget

  3. Smält chokladen i vattenbad eller i micro och rör ned den i smeten. Om det är svårt att få röran att blanda sig, använd en elvisp för slätare smet.
  4. Blanda mjöl och bakpulver, och vänd ner det i smeten
  5. Häll upp i formen och grädda på 175 grader i ca 30-45 minuter (30 min enligt recept – men det är för kort tid!), jag har lyckats få till kakan alldeles för kladdig så prova med en provsticka

Låt kakan svalna. Dela kakan i två lager och bred på ordentligt med kall aprikospuré och lägg tillbaka locket. Detta görs lämpligen dagen innan tårtan ska ätas så den blir riktigt saftig.

 

När tårtan har stått i kylen över natten, gör chokladganachen…

  1. Smält chokladen över vattenbad tills den är 50 grader
  2. Koka upp grädden, häll den varma grädden, lite i taget, i den smälta chokladen och rör kraftigt med en slickepott
  3. Låt smeten svalna till 35-40 grader. Tillsätt därefter smöret och använd en stavmixer för att blanda ihop det med ganachen. Undvik att vispa in luft i ganachen.
  4. Täck krämen med plastfilm som ligger i direktkontakt. Låt ganachen stå i rumstemperatur i 2-3 timmar tills den stelnar. Därefter kan den förvaras i kylen.  

Bred ganachen över kakan och låt den stå kallt tills den ska serveras. Servera med vispad grädde. Mums!

 

DSC 0947

Förra året, här hade jag lagt hallon i kakans slukhål

Kommentera