Hemmarenovering: Balkongdörrar och fönster

Nu när hantverkarna var hos oss och renoverade övervåningen så var det en uppgift som de inte gjorde, och det var att fixa i ordning fönster- och dörrpartiet mot balkongen. Det finns flera anledningar till detta, bland annat därför att det var midvintertid när de var här, dels för att de var mer än övertydliga om att det var ett hopplöst jobb (läs: extremt dyrt) samt att enda rimliga vägen framåt var att byta samtliga dörrar och fönster (bra pris kunde fixas(?)). 

För att slippa tjafs och hålla igen lite på renoveringsutgifterna gjorde vi en avgränsning i kontraktet och lät jobbet vara. Varken insida, mellansida eller utsida gjordes. På utsidan var det superruttet men även på insidan var det inget vidare snyggt. Bland annat så har alla springor tätats med någon form av fönstertejp för att minska kalldrag och denna bruna tejp satt kvar och syntes rätt väl mot alla övriga nyrenoverade snickerier i rummet. Sedan renoveringen blev klar och våren gjort sitt intåg har vi därför börjat ladda för denna delikata hemmafixaruppgift.

För ett par helger sedan, Kristi Himmelsfärdshelgen, tog vi ledigt på klämdagen för att få fyra efterföljande dagar för att göra en massiv insats. Vi jobbade från morgon till kväll samtliga dagar och hade hjälp av både pappa och Caroline. Det var minst sagt skitjobbigt men bra blev det. Där och då undrade vi vad vi höll på med, men nu i efterhand när vi räknar på hur mycket pengar vi sparat och vad bra det blev – så känns det värt. Även om dörrarna fortfarande är i dåligt skick så tänker vi att vi har köpt oss minst 5 år innan det är dags att byta dörrarna helt och hållet. 

Efter fyra dagar hade vi bytt ut trasiga delar, skrapat, slipat, spacklat, kittat, grundat och målat alla delar två gånger. Med ett undantag, det yttre dörrparet var bara målat på en av sidorna och låg på tork i garaget. Efterföljande två veckor har det varit lite ströjobb i form av målning och torktid. 

Vi gjorde så att vi tog bort innerfönstren och ytterdörrarna och jobbade med dem i garaget. Den andra halvan av delarna satt kvar på plats. Det som var mest utmanande var att ytterdörrarna var i extremt dåligt skick. När vi började plocka bort de gamla lagningarna så såg vi att det var både ruttet och ihåligt. På utsidan var dörrarna lagade med plåtbitar, som senare visade sig vara en gammal emalj(?)-skylt från tiden fastigheten var en lanthandel.

Pappa och Hampus bytte ut båda trasiga speglarna mot ny panelskiva som vi hade kvar från renoveringen, vilket blev jättebra! Vi var rätt oroliga innan och undrade hur vi skulle få ihop det där utan att behöva åka till en snickare och hosta upp en månadslön. En annan utmaning var att vi använde traditionell linoljefärg på alla delar som sitter utåt, det besvärliga där att torktiden kan driva vem som helst gråhårig. Det dröjde minst en vecka innan dörrarna kunde vändas och målas på andra sidan och ytterligare en vecka innan vi kunde hänga tillbaka dem, vilket vi gjorde idag. Trots detta hade färgen knappt torkat och det blev några märken. 

Från och med idag är allt jobb klart, hurra! Eventuellt kommer vi måla på lite mer på färgen som gick sönder men det blir som ett tilläggsjobb i så fall. Det som återstår i övrigt är att städa av balkongen som fortfarande är rätt risig sedan hantverkarna kapade kakel, olja in golvet samt städa garaget som ser ut som den värsta sortens rövarverkstad (om vi skulle köra in bilen skulle den få punka på en gång). 

Håll i hatten för här kommer en kavalkad med bilder. 

FÖRE

DSC 0414

Insidan. Inte så krispigt vit som övriga snickerier, sprickor och rester av gammal tätningstejp

DSC 0417

Mellansidan. Ytterdörren är lagad med en masonitskiva och innerdörren är sprucken och ful. 

DSC 0419

Utsidan. Tja, lite sprucken färg. 

PÅGÅENDE ARBETE

DSC 0424

…så vi skrapade

DSC 0435

… och körde med varmluftspistol

DSC 0433

… och började bända bort skivan på utsidan.

DSC 0436

Som visade sig vara en gammal skylt från tiden då det var en lanthandel

DSC 0438

Den ena halvan av skylten

DSC 0446

När skyltarna och masonitskivorna var borttagna, var det tydligt att vi hade en ihålig dörr…

DSC 0454

När vi tog kväll första dagen var allt renskrapat och grundmålat på utsidan

DSC 0457

Dag två kom pappa och började med att ta bort hela spegeln och sen åkte dörrarna ut i garaget

DSC 0468

Där de satte igen hålen med panelskiva

DSC 0460

Snälla Caroline kom över och gjorde mig sällskap inne. Vi började skrapa och tvätta.

DSC 0475

Tredje dagen kittade jag om fönstrens utsida

DSC 0510

Fjärde dagen, dörrarna är målade på en sida

EFTER

Och som sagt, idag skruvade vi tillbaka dörrarna. Det var lite trixigt eftersom det inte gick att lyfta av/på dörrarna utan gångjärnen fick skruvas av/på.

DSC 0059

Tadaa! Vitt, fint, fräscht och helt. 

DSC 0055

Innerdörrarna målade med vattenbaserad lackfärg och ytterdörrarna i linoljefärg

DSC 0065

Krispigt vit insida

Kommentera