Champinjonsoppa

DSC 0663

Den här soppan har jag lagat flera gånger under vintern och den kan klart rekommenderas! Receptet kommer från Sibiriens Soppkök och publicerades i tidningen Buffé.

 Recept (6 personer)

  • 500g champinjoner
  • 1 gul lök
  • t tsk torkad timjan
  • 1/2 dk konc grönsaksfond (jag brukar använda 1 msk av Renée Voltaires lantbuljong istället)
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 msk Maizena
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Börja med att grovhacka hälften av champinjonerna. Skala och hacka löken. Fräs champinjonerna och lök i smör i en stor kastrull i 5 minuter. Tillsätt timjan, fond eller buljong, grädde och mjölk. Koka under lock i 10 minuter.

Skär resten av svampen i tunna skivor under tiden. Ta sedan soppan från värmen och mixa den slät med mixerstav. Tillsätt sen 2/3 av den skivade svampen i soppan och koka i 3 minuter. Red med Maizena utrörd i 2 msk kallt vatten. Låt sjuda i 2 minuter.

Stek resten av den skivade svampen i smör. Smaka av soppan med salt och peppar och servera toppad med den skivade svampen.

Soppan blir ganska mastig pga all grädde och det går utmärkt att experimentera med proportionerna grädde/mjölk. Senast tog jag 4/6 dl och det blev kanske ännu bättre.

Vid säsong kan man naturligtvis också experimentera med andra svampar.

En reaktion på “Champinjonsoppa

Kommentera