Storhelg = avloppsproblem

Helgkurs-konceptet Hanna och Hampus husskola har fått ett utökat storhelgsprogram vilket innebär att vi går igenom grunderna vid avloppsstrul. Jajamänsan, sist vi hade avloppsproblem var i julas, då vi fick cykelrummet fyllt med ****. Den här gången hade vi en mellankritisk issue i nya fräschbadrummet. Redan för några dagar sedan märkte vi att det rann undan dåligt i toan, igår blev det jättetydligt att vi knappt kunde spola vatten i toan och handfaten. Första bilden som dyker upp i huvudet är ett uppbrutet badrumsgolv och en ny hantverksperiod, vilket inte direkt ger en positiv association. 

Efter att ha kollat på foton på rören så kunde vi konstatera att det sannolikt var en propp mitt på golvet, efter förgreningen mellan toa och tvättställ men innan förgreningen mot badkar och tvättmaskinen. Detta kunde vi lista oss till eftersom det gick hur bra som helst att spola vatten i badkarsavloppet och det gick också bra att köra en tvätt. Men när vi spolade vatten i tvättställen bubblade det i toan och tvärt om plus att vattnet steg i toan när vi spolade i tvättställen. ”Inget” var synligt, så det var inte direkt äckligt, inte ens för en kräsmagad person. 

Idag har jag varit hemma och spolat på nytt vatten så fort det gamla sjunkit undan med intentionen att den förmodade proppen någon gång borde ge upp av vattentrycket. Med färskt minne av vad det kostade att anlita Spol-och-Rens i julas så var både Hampus och jag lite öppna för att avvakta högtidshelgen och testa alternativa lösningar innan den s k  ****mannen skulle kallas in. Efter att ha konsulterat pappa så föll valet på ett så kallat rensband (49 kr på Ohlsson). Pappa föreslog även högtryckstvätten men det kändes lite väl stor risk för kaos. 

Hampus fick köpa ett rensband på väg hem från jobbet och vi (läs han) har just löst problemet med hjälp av pappa som guidade på telefonen. Först körde han in det i toalettstolen och kunde säkert trycka igenom fem meter vajer innan han fick stopp. Mycket oklart om det var en propp eller röret som kröktes, det hände liksom inget. Efter att ha grejsat en stund fram och tillbaka (var nära på att ge upp) så började det bubbla i badkarsavloppet vilket var något nytt. Då prövade han att gå in med vajern från det hållet, alltså badkarsavloppet, och efter en stund så sa det slurp. Problemet löst!  Vi har också verifierat cykelrummet och krypgrunden och det ser okej ut. 

Nu har vi fått tydliga instruktioner av pappa att spola ordentligt i avloppen så att inga rester kan bli liggande. Avloppet går horisontellt i typ fyra meter så det kanske inte räcker med lilla miljöspolningen för att skjutsa ”leveransen” fram till vattenfallet. 

Vi känner oss mycket nöjda med dagens insats och funderar på hur vi kan spendera de insparade 4 600 kr. Anmäl dig till husskolan du med så kan du också tjäna pengar nästa storhelg! Om inte annat kan vem som helst få låna rensbandet framöver när det kör ihop sig.

DSC 0684

Problems, vattnet rinner inte undan

DSC 0685

A och O är att skydda sina kontorsfingrar från bakterier

DSC 0688

Hampus med rensbandet, peppad

DSC 0691

Jobba jobba

DSC 0693

Hampus och pappa jobbar. Tur just idag att vi inte hunnit skaffa något badkar ännu. 

DSC 0334

Avloppet till toan och tvättställen

DSC 0333

Samma avlopp mot badkar och tvättmaskinen

En reaktion på “Storhelg = avloppsproblem

  1. anette

    hej!
    Vi har samma problem med våra avlopp. Har nu som helgsyssla att hälla en spann vatten (från lite höjd)i varje toalett samtidigt som vi spolar för att få lite fart på *** i rören. Sen vi började med det har vi inte haft några problem. Hållt på i ca 2 år. Innan dess hade vi ofta stopp…

    Svara

Kommentera