Lördagmiddag

Igår var det jag som var ansvarig för matlagningen. Eftersom vi har haft fullt upp med husrenovering och våra respektive jobb nu ganska länge så ville jag passa på och ta en paus och hitta på något extra kul. Ibland måste man faktiskt stanna upp en stund och hinna tänkta på hur bra allting faktiskt går.

Här nedan kommer menyn från igår.

Förrätt: Vietnamesiska vårrullar

Vietnamesiska vårrullar var något som jag bara hade ätit på restaurang innan men aldrig provat att laga hemma. Den enda krångliga ingrediensen man behöver är vietnamesiska rispapper som går att få tag på i asiatiska butiker.

Recept vårrullar

  • 4 rispapper
  • Räkor
  • Cashewnötter
  • Mango
  • Gurka
  • Sallad
  • Korriander
  • Grönmynta

Börja med att strimla grönsakerna, skala räkorna och rosta cashewnötterna. Lägg ett rispapper i kokande vatten i ca 15 sekunder så att det blir mjukt. Sen är det bara att rulla ihop.

Till vårrullarna gjorde jag den här dipsåsen som blev väldigt lyckad.

Recept Dipsås

  • 3 msk socker
  • 1,75 dl kokande vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • Juice från 1 lime
  • 2 msk fisksås

DSC_0901.JPG

 

DSC_0908.JPG

Huvudrätt: Five Spice-marinerad kyckling

Kul och smakrik kinesisk kycklingrätt. Jag använde kycklinglår, men andra delar går också bra.

Recept marinad

  • 1 tsk five spice
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk rörsocker
  • 2 msk hoi sin sås
  • 2 msg kinesisk soya

Blanda alla ingredienser i en plastpåse. Lägg i kycklingen och låt stå i kylen över natten.

Stek kycklingen i ugn på 200°C i 30 minuter. Förbered kryddor att fräsa kycklingen i under tiden.

  • 1 chili
  • 1 bit ingefära
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 3 msk vårlök

Hacka alla ingredienser fint och lägg i en stekpanna med lite olja. Stek kycklingen snabbt i kryddorna och servera.

DSC_0914.JPG

 

DSC_0916.JPG

Efterrätt: Enkel fransk chokladmouse

Det här är ett enkelt recept som går utmärkt att förbereda. Jag gjorde den ett dygn i förväg och lät den stå i kylen. Vispade bara grädden precis innan servering.

Recept för 4 portioner

  • 0.75 dl mjölk
  • 100 g choklad
  • 1 äggula
  • 3 äggvitor

Värm mjölken så att den nästan kokar. Finhacka chokladen och rör ner den i mjölken till en jämn smet. Rör ner en äggula.

Vispa äggvitorna hårt och rör ner i chokladen. Häll upp i glas och låt stå kallt.

Servera med vispgrädde.

Orginalreceptet hade mer choklad (ca 180 gram), men jag tyckte det blev för mastigt. Det här passar bättre efter en stor middag.

DSC_0927.JPG

2 reaktion på “Lördagmiddag

Kommentera