Små steg mot ett perfekt golv

I veckan har renoveringen fortsatt och det är i huvudsak golvet som är på den så kallade tapeten.

Det är jobbigt och en källa till både oro och ändlösa diskussioner. Det är en klart känslig fråga, det är dyrt, svårt att förutspå resultat, det är skitigt och jobbigt, inget vi någonsin vill göra om – och eftersom golvet är en essentiell komponent i interiören är vi väldigt måna om att inte göra fel. Vem som är för och emot olika saker skiljer sig, ibland är det jag och Hampus mot hantverkarna och i andra fall upplever jag att Hampus motarbetar mig…  Ptja, inte lätt. För att friska upp minnet så kommer här några exempel:

”Gamla slitna trägolv hör hemma i ett gammalt hus” (Hanna) mot ”Jag klarar inte av knakande golv, vi byter allt mot slät parkett” (Hampus)

”Vi byter golvet i Sovrum 1 för det är tusen småspik det, går inte slipa” (Hantverkaren+ Hampus) mot ”Jag tar bort dem” (Hanna) mot ”Du är galen” (Hampus) till ”Vad bra det blev” (Hanna, Hampus och hantverkaren)

”Det är för dyrt att köpa fog och fylla igen alla golvspringor, det är inte värt det (5 000-10 000 kr)” (Hanna) ”Äh kom igen, vi renoverar bara en gång och det är ohygieniskt med springor” (Hampus)

”Kolla på den här inspirationsbilden på sprickigt gammalt döfint golv” (Hanna) mot ”Sånt där är bara fint på bild, det funkar inte i verkligheten” (Hampus)

”Vi behåller mixen av betong och i vissa fall kalksten där det stått kakelugnar eller tar överblivna kakelplattor från badrummet” (Hanna) ”Vi river upp golven och lägger nytt trägolv så är det inte ett problem” (Hampus)

”Vi kan använda kakelplattorna som blev över från badrummet” (Hanna) eller ”Köper nya kalkstensplattor på Gysinge Byggnadsvård” (Hampus)

”Ska vi måla betongen med färg som kommer ligga under garderoben eller behålla det stenfärgat?” (Hanna och Hampus)

”Gamla golv är fina och vi köpte inte ett gammalt hus för att göra det nytt (Hanna+Hampus) mot ”Nej, det går inte. Kolla det skiljer sig 5 cm i höjd mellan här och här…” (Hantverkaren)

”Kan vi inte bara fylla i de bredaste springorna med fog så kanske vi kan gå från 60 till 20 tuber fog” (Hanna) mot ”Nej, det blir inte bra” (Hantverkaren)

”Kan vi fylla springorna med lim och sågspånscoctail” (Hanna) mot ”Nej det spricker” (Hantverkaren)

”Ska vi måla eller putsa upp sten/betong-hörnet i Sovrum 2? (Hanna och Hampus)

”Jag skiter i att golvet är skålformat i Sovrum 3, jag älskar hur det är lagt med en ram runtom, kan vi inte bara måla” (Hanna) mot ”Det går inte, allt är helt löst och gungar” (Hantverkaren) mot ”Nej älskling, det går inte” (Hampus)

”Om vi byter golvet så vill jag att det nya golvet läggs på samma sätt som det gamla” (Hanna) mot ”Suuuuuck….!” Djup inandning (Hantverkaren)

”Kan ni inte lägga in snöre mellan plankorna och köra latex ovanpå så det inte går så mycket (Hanna) mot ”Nej det tar alldeles för mycket tid” (Byggchefen)

 

Ja, ungefär så har det varit sen starten. Det är helt fruktansvärt. Men, vi tar ett minimalt steg framåt varje dag och målet börjar synas därborta i fjärran… och tur är det, annars vet jag inte hur knäckt jag skulle vara.

Så här är läget nu i alla fall.

Vårt nya sovrum – Sovrum 1

Vi har dragit bort tusen småspik, hantverkarna har fogat, slipat och målat klart. Golvet är nu täckt med papp och masonit för att inte skadas i det fortsatta arbetet. Det som återstår är att måla den betongkvadrat där det tidigare stått en kakelugn och där det nu ska stå en garderobsvägg.

DSC 0550

Hampus drar upp spik, ett experiment som visade sig vara extremt lyckat!

DSC 0630

Vårt nya sovrum. Golvet täckt med papp. Kartongerna är garderoberna som snart ska monteras. 

DSC 0628

Hörnet där det stått en kakelugn är kvar att måla, efter diskussion blir det målat i samma färg som övriga golvet då endast ett hörn kommer sticka fram under garderobsväggen. 


Vårt förra sovrum – Sovrum 2

Bra skick på ursprungsgolvet, inget medarbete behövs förutom att åtgärda fogar och jag tror han sa att han dragit i ett tiotal 30 cm-skruvar för att få fast det. Fogarna är nu rensade och golvet är städat, redo för fogning, slipning och målning.

DSC 0668

Fogarna rensade och redo för fogning. Golvet behövde inte förstärkas underifrån men har skruvats fast med tio feta skruvar

DSC 0843

Två plattor gammal kalksten och resten betong

Sovrum 3

Dåligt skick på det ursprungliga golvet. Jag fick ge med mig och acceptera att ett golvbyte var bästa vägen framåt. En mycket god nyhet är att den gamla träramen är kvar (killarna slapp bygga en ny), men de har lyckats förstärka alla bjälkar och lagt nytt golv riktigt snyggt. Jag är jättenöjd, lättad och glad –  och är den första att medge att det ser superfint ut. En annan fördel är att det nya golvet, peppar peppar, inte har lika mycket sprickor och kommer därför kräva mindre fog framöver.

DSC 0345

Trasigt, skålformat, svajigt, mjukt och ojämnt

DSC 0665

DSC 0658

Nytt golv nästan färdiglagt

DSC 0638

Betongrester kvar där det stått en kakelugn

DSC 0663

Fyndigheter som är upplockade och utflyttade till vardagsrummet. 

DSC 0636

Bjälkarna är förstärkta big time och troligtvis har de rätat upp den omtalade ojämnheten på minst fem centimeter. Knepigt att man tidigare fyllde golvet med sten, bark och grus…


Hallen

Hallgolvet var inget att ha, så här är blev det helt nytt golv på en gång. Dessvärre var det krångligt att lägga i kombination med att det är särskilt torrt klimat, vilket resulterar i att vi redan ser stora springor. Killarna har slipat det och har också provat att täta med lim+sågspån, vilket inte var någon höjdare då det redan fyra dagar senare hade spruckit på nytt.

DSC 0603

Helt nytt hallgolv


Vardagsrummet

Relativt gott skick på urspungsgolvet, fast breda sprickor, gungigt och knakigt. Killarna kommer dra i ett rejält antal skruvar för att få fast gunget. Vår ursprungsplan var att byta alla golv, därför får vi nu hantera resultatet med en liten fadäs. Killarna var inte helt försiktiga med sågen där i början (för det skulle ju ändå bytas) och har plogat upp kanske tio djupa spår mitt i rummet. Vi tänker att det inte kommer synas under tjocka lager med spackel och färg. 

DSC 0644

Golvet ser man inte skymten av. Är det det här som kallas kreativ arbetsmiljö?

3 reaktion på “Små steg mot ett perfekt golv

  1. Camilla

    Hej! Var köpte ni trägolvet ni lagt in? Jag letar efter ett nytt trägolv i gammalt utseende med springor. Med vänlig hälsning, Camilla Ermilin

    Svara

Kommentera