Best practice-Mandelmassa

DSC 0653

Förra året vid den här tiden provade vi att göra egen mandelmassa för första gången. Resultatet blev en succé och mycket godare än köpt mandelmassa i semlor. Under året har vi använt samma recept flera gånger i bullar, godis och annat.

När Hanna gjorde Mozartkulor i julas presterade dock inte mandelmassan så bra som jag hade hoppats. Eftersom receptet innehåller strösocker och allt blandas under ganska kort tid så återstår en del sockerkristaller i den färdiga mandelmassan. Beroende på vad mandelmassan ska använda till kan detta socker vara mer eller mindre störande och här blev det inte alls bra.

Jag började fundera på att sätt att förbättra mandelmassan för att undvika sockerkristallerna och funderade på om man kunde använda sockerlag istället för strösocker. Sagt och gjort. Idag provade jag följande metod:

Recept

  • 100 g sötmandel
  • 3 bittermandlar
  • 100 g strösocker
  • 1/2 dl vatten

Precis som tidigare började jag att skålla mandeln och ta bort skalen. Efter skalningen mätte jag upp 100 g sötmandel (utan skal) och 3 bittermandlar i matberedaren.

Sen mätte jag upp 100 g strösocker och ca en halv dl vatten i en kastrull och kokade upp. Eftersom jag inte ville ha mandelmassan för rinnig så försökte jag koka bort så mycket vatten som möjligt. (Men samtidigt gäller att inte koka bort för mycket vatten för då sockrar sig lagen och då är man tillbaka där man började med hårda sockerkristaller i mandelmassan.) Efter en stunds kokande fick sockerlagen svala något innan jag slog den över mandeln.

Allt mixades sen till en jämn smet.

DSC 0647

Resultatet blev bra, både smak och konsistens. Eftersom den här mandelmassan innehåller så mycket vatten så passar den bättre i semlor och bullar än i godis.

En reaktion på “Best practice-Mandelmassa

Kommentera