Avloppsstrul

 

Idag har vi upplevt kontrasternas dag. Morgon och kväll i sol men med ett bottennapp mitt på dagen. 

Dagen började rätt så mycket enligt plan, med lite slutförande av jobb som jag inte hann igår, plock och kylskåpsstädning. Nu när vi inte har någon tvättmaskin inkopplad så bär vi ner veckans tvätt till Hampus föräldrar varje lördag. Hampus tog det idag medan jag passade jag på att rensa lite i köksavloppet som luktade ruttna blomstjälkar sedan en vecka tillbaka när jag hällde ut en vas med just ruttna blomstjälkar. Jag stod där och våndades i lukten med pincett och en tunn grillpinne. Dock ovetande om vad som komma skulle. Bra blev det i alla fall och jag kände mig mycket nöjd över min insats. 

Vi tog ett varv uppe och kollade in det nykaklade badrummet, vilket jag skriver visar bilder på separat. Det var först efter lunch som vi kom iväg ut för att åka och handla mat, fågelfrö och julgran samt kasta diverse återvinning. 

Som alltid nu för tiden så blir vi tagna på sängen varje gång vi ska ut och åka bil, vi inser för sent att vi måste börja med att skotta. Det är inga problem att köra ner bilen från backen i snö, men det går inte lika bra åt andra hållet om man inte skottat och sandat. 

Efter snabbskottning och packning av bilen inser vi att det är lite lite luft i ett av däcken. Misstänkt punka. Vi vet inte hur man agerar på det så jag ringer pappa, som föreslår massa saker men bland annat att vi ska testa pumpa själv med cykelpumpen (ja alltså en sån där som utan problem kan trycka in 11 bar i ett par racerdäck). Hampus gick mot förrådet för att hämta pumpen men blev stående ute på gräsmattan efter att han öppnat dörren.

I vårt cykelförråd var det lite katasmurf kan man säga. Ur avloppsbrunnen hade det kommit upp en massa avloppsvatten. Först trodde jag att det var snöslask men sen insåg jag att det var toapapper och ”annat” som flöt omkring mellan cykeldäcken, musfällan och solstolarna… (bilder längre ner)

Jag fick ringa pappa igen som föreslog att vi skulle använda en sån där ”sugklocka”-pryl eller rensvajer. Tveksamt tveksamt tänkte vi och tog och ringde till jourhavande på avloppsspecialist istället. Visst, han kunde komma sa han, jag antar att han bytte från finkläder till bajskläder, och satte sig i bilen trots att han var på julfirande i andra änden av stan. En dryg timma senare dök han upp med sin specialbil.

Han började leta efter avloppet nere vid vägen och hittade det efter en stund, där började han gräva bort all snö för att komma åt avloppet. På något sätt, fick han in sin slang-maskin i röret och matade därefter in slangen in mot huset. När han trodde han var nära bad han oss gå undan men ändå ropa till om det började spruta från avloppet. Tack och lov så blev det ingen bomb, utan han fick greja lite uppifrån avloppet för att det skulle säga slurp. 

Innan han åkte så mockade han bort det värsta, sköljde några hinkar och sprutade på lite bakteriedödande medel. Hampus och jag stod och kväljde och undrade om vi någonsin kommer kunna gå in i det där rummet igen.

Livet som husägare är ofta spännande och dyrt. Detta lilla spontana nöje kostade en nätt summa av 3 500 kr, men det känns ok just nu. Vi är väldigt glada för att vi såg att det var problems idag – innan hela cykelrummet hade blivit en gigantisk avloppstank som skulle vräka ut som en tsunami nästa gång någon av oss gått ditt för att hämta skidorna eller en julöl. Vi är också väldigt glada att skadan blev begränsad, framför allt att inte vattnet nådde upp till garderoberna. Vi är verkligen tacksamma för att vi fattade att det var läge att ringa någon istället för att vänta på bättre tider, samt att det finns folk som har jour och kan komma snabbt. Tur var också att cykelrummet är lägsta avloppet i huset och att vi inte har någon källare. 

Enda minuset är att vi måste ut och sanera på något sätt imorgon och hundra gånger till senare i vår… och att vi aldrig kommer kunna gå in där med annat än gummistövlar i resten av livet.

Även om vattnet är borta så ligger det en massa ”rester” runt cyklar, skidor, kylskåpet, elementen… fällborden… Uuuuh! Jag som har rejäl bakteriefobi och måste städa badrummet mycket grundligt varje vecka här hemma har fått kalibrera om min snuskskala rejält. Fy vad äckligt! Jag ställde ut alla skidor och solstolarna i snön och hoppas att det tar död på något. Den fina träkorgen som stod där är redan packad i en plastsäck och är redo för skärselden. Hinkarna som avloppskillen vidrörde med sina äckliga handskar ska också eldas upp på något sätt. 

Det man inte kan tro är att vi har haft en förvånansvärt uppsluppen stämning idag trots detta. Det är tur att vi är två och att vi kan turas om att hitta på roliga bajsskämt att skratta åt. 

Med tanke på att dagen senare avrundades med storstädning här hemma och tillagning av julskinka, var Hampus förslag att döpa bloggen till den mycket talande titeln ”Från bajsmacka till skinkmacka”. Jag som sitter här och kollar på bilderna tycker ändå att det var lite väl magstarkt.

Varför det blev stopp i avloppet vet vi inte. Det verkar inte ha frusit, antingen är det bara slumpen eller så kan det ha åkt ner något när hantverkarna hållit på och fixat med avloppen som går upp till övervåningen.   

Bilder kommet längst ner för den som är tuff nog…

 

IMG 2261

Renskille med bil och slang nere vid vägen där vårt avlopp ansluter

IMG 2264

Så här såg det alltså ut när vi öppnade dörren. Som tur var så hade det inte runnit in något i garderoberna

IMG 2267

Nähä… det var inte snöslask som flöt omkring

IMG 2270

Och så här såg det ut när han lämnade oss, läge att gå ut och städa ett varv till imorgon


En reaktion på “Avloppsstrul

  1. charlotta

    Usch… får flashback från förra sommaren när vårt avlopp gick sönder. Henke stod och damsög bajs med spolkillens specialbajsdamsugare.

    Vårt gamla avlopp var fullt med trädrötter och så fastnade jox i det. Till slut det tvärstopp. Funkade inte med spolning. Så det blev till att gräva och fixa nytt. Dyrt, men ju känns det tryggt att även stora bajskorvar kan passera.

    Svara

Kommentera