Japansk miso-nudelsoppa

20121217-205040.jpg

På senaste tiden har vi grillat många hela kycklingar och varje gång har jag kokat kycklingbuljong på skroven efteråt. Detta har resulterat i att frysen nu är full av buljongpåsar.

Best practice för kycklingbuljongen har hittills varit att laga Tom Kha Gai men nu kände jag att det var dags att hitta ett nytt recept att variera med. Dags att prova en annan favoritsoppa: japansk miso-nudelsoppa!

Två svåra ingredienser behövs: misopasta och dashi granulat, tyvärr hade den misopasta jag hittade i Thaibutiken passerat bäst-föredatum med en månad så jag chansade att köpa miso i pulverform istället. Det blev helt OK, men jag ska försöka få tag i en schysst misopasta tull nästa gång. Resultatet blev i alla fall lovande nog att prova igen.

IMG 2239

Måtten blev inte så exakta den här gången men det spelar nog inte så stor roll.

Recept (2 personer drygt)

 • grillat kycklingkött
 • 2 ägg
 • japanska udon-nudlar
 • lite majskorn
 • några nävar färsk spenat
 • lite blandad svamp
 • lite finhackad purjolök
 • lite ärtskidor
 • 5 dl hemgjord kycklingbuljong
 • 5 dl vatten
 • 1 paket instant miso
 • 1msk sojasås
 • 2 tsk dashi granulat
 • 2 tsk chiliolja

Det är inte så noga vilka grönsaker man tar. Böngroddar och bambuskott är nog också bra att ha i.

Koka äggen i en kastrull och nudlarna i en annan. Stek spenaten snabbt i lite olja, plocka upp den och pressa ut vattnet. Koka upp buljong, vatten, dashi, svamp och sojasås. Flytta kastrullen från värmen och tillsätt miso. Dela äggen och lägg i en skål tillsammans med skivat kycklingkött, spenat, majs, ärtskidor och purjolök. Häll soppan över och toppa med chiliolja.

En reaktion på “Japansk miso-nudelsoppa

 1. Pingback: No more helvetesmatlagning | Norra Karolineborg

Kommentera