Peppisar och knasiga mozartkulor

Idag har vi åkt skidor i piskande spiksnö, skottat snö samt kört fast med bilen i vår egen snödriva. Efteråt var vi ganska möra, kalla och sugna på mysiga inneaktiviteter. Passande nog hade vi en pepparkaksdeg i kylen redo för utbakning. 

Ifjol när vi gjorde pepparkakor så blev de 1) alldeles för söta och 2) alldeles för många. Därför har vi testat att ta dubbla mängden kryddor relativt receptet, bytt ut vattnet mot konjak men kört en kvarts sats. Vi utgick från Bonniers kokbok och hoppas det blev bra. Degen var mjuk, hård, torr och svår att kavla. Tricket är att köra lövtunnt mellan två bakplåtspapper. Jag kavlade och Hampus passade ugnen, det funkar riktigt bra!

Vi gjorde i stort sett bara en form, och det finns en god anledning till detta. Idag har vi nämligen fått utökning i familjen av ytterligare ett syskonbarn. Fram till jul kommer vi äta massor av Juliehjärtan. 

DSC 0715

Juliehjärtan kavlade direkt på smörpapper

DSC 0722

Fler än så här blev det inte, skönt säger blodsockret

DSC 0733

Med inslag av grovmalda kryddnejlikor

Efter pepparkaksbaket var klart så tänkte jag testa göra mozartkulor, vad kan vara bättre vuxengodis? De gör man genom att rulla nougat till kulor och svepa om med marsipan och slutligen doppa i choklad. Nougaten vi har hemma är flera år gammal och innehåller, enligt Hampus, transfetter så därför skulle jag göra min egen.

Det gör man genom att mixa rostad mandel och rostade hasselnötter. Därefter blanda i en massa av smält mjölkchoklad och socker. Det gick bra förutom att sockret inte smälte så min nougat blev både torr, smulig och sockrig.

Jag tog även lite fel på det där med mandelmassa och marsipan. Gjorde mandelmassa enligt vårt ordinarie recept för semlor och fick därför en riktigt grov, tuggig, bitter men ack så god mandelmassa. Enda problemet var att den är näst intill oformbar. Precis lika oformbar som den sockersmuliga nougaten var… så det resultatet blev sådär. Jag fick till två rejäla kulor till slut, men började tänka alternativt. Tog fram pralinformarna och hoppas nu att mina formpressade mozartpraliner ska göra succé. Imorgon blir det första provsmak och om de är någorlunda goda blir det chokladdopp, annars hundmat. 

DSC 0708

Mandlar och nötter som rostas

DSC 0709

Fattar inte hur receptmakaren tänkte sig att strösockret skulle smälta tillsammans med avsevärt mindre mängd mjölkchoklad

DSC 0719

Inte precis snygga, runda, lättformbara bollar

DSC 0721

Harlortar

DSC 0730

Nytag i pralinform

Kommentera