Dörrkrans och julpyssel

Efter att ha varit på inspirationsresa till Zetas Julmarknad som jag skrev om här, så blev jag sugen på att pyssla lite här hemma. Dels så ville jag fixa iordning de grejer som vi köpte och dels så ville jag prova att göra min egen dörrkrans. 

Direkt efter att vi kom hem, medan det fortfarande var ljust ute så gick jag ner till Kottlasjön där jag vet att det finns massor av blåbärs- och lingonris. Jag fick gräva och leta som en hund under det tjocka snötäcket, men kom hem med en full famn ris. Till det var dags att promenera tillbaka hade det blivit både kolsvart och börjat snöa ymnigt. Här hemma gick jag ut i skogen och kompletterade med lite enkvistar och lite andra kvistar att ha som bas. 

Det var väl ungefär femton år sedan jag gjorde en dörrkrans sist och resultatet blev förhållandevis okej. Jag gjorde först en jätteenkel stomme av några vanliga kvistar och klädde sen in den i blåbärsris och en gnutta lingonris. Jag missbedömde helt materialåtgången så sista halvan blev hälften så tjock som den första. Det fick jag lösa genom att nypa av kvistar där det var som tjockast och sätta in där det behövdes.

Det var ett roligt projekt, och synnerligen praktiskt att det kunde slutföras på mindre än en och en halv timma inklusive städ. Jag har verkligen fått lust att fortsätta med mer julpyssel!

DSC 0622

Hyacinter att sätta i vas. Här tar jag bort all lös jord och sen sköljer jag dem

DSC 0631

Den rökfärgade vasen köpte vi idag och den genomskinliga hade jag sedan tidigare. Nu är det bara att vänta på att blommorna ska slå ut.

DSC 0626

Röda ljus och grön mossa i vanliga adventsljusstaken. Längst fram är vår nya vas/ljuslykta med ett blockljus istoppat. I den vita vasen är det en hyacintbukett som vi fick av Robert och Erika i tisdags. Julmys!

DSC 0638

Dagens fångst

DSC 0650

Arbete pågår

DSC 0661

Typ rund och typ lika tjock

DSC 0665

Klar för upphängning

Kommentera