Ankbröst med apelsinromsås

DSC 0439

Idag inför lunchen konstaterade vi att frysen var en enda röra. Smockfullt och omöjligt att hitta. Medan Hanna gjorde en hjälteinsats och städade ur och sorterade hjälpte jag till genom att ta tillvara på två ankbröst som vi haft i beredskap i frysen sedan januari. Jag ville laga ett klassiskt recept på anka à l’orange och hittade det här receptet från Allt om Mat.

Börja med att sätta ugnen på 150°C. Plocka fram två ankbröst (800g) och snitta ett rutmönster i fettsidan ner till köttet. Stek i het stekpanna i två minuter. Det behövs inget fett för ankfettet smälter fint. Lägg sedan i en ugnsform med fettsidan upp och stek i ugn tills innertemperaturen är 66°C. (ca 15-20 minuter). Ta ut formen, täck med folie och låt vila i 20 minuter.

Gör såsen under tiden.

Recept: Apelsinromsås

  • 3 msk råsocker
  • skal från en apelsin
  • 1 dl mörk rom
  • 3 dl pressad apelsin
  • 2 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 msk maizena

Smält socker med rivet apelsinskal, tillsätt rom pressad apelsin, vatten och kalvfond och koka ner tills 5 dl återstår. Red med maizena utblandat i lite vatten. Koka tills såsen tjocknar.

Skär ankbröstet i tunna skivor och servera med såsen och t.ex. en sallad med ruccola, lättkokt broccoli och avocado.

En reaktion på “Ankbröst med apelsinromsås

Kommentera