Hitta ut-checkpoints

I Lidingö och på många andra städer i Sverige så finns något som heter Hitta ut (hittaut.nu). Jag vet inte så mycket om projektet men på hemsidan kan man läsa att det är tre projekt som har till syfte att få ut skolbarn och övrig folk i skogen. Det är typ helt vanlig orientering med ett antal checkpoints fördelade över orten med olika svårighetsgrad.  Om man registrerar sig på hemsidan så kan man delta i tävlingar och vinna priser. 

Vi har varit lite försiktigt intresserade av att testa under säkert 1,5 år, och igår hände det äntligen. Kartorna som skickats ut med posten till oss och alla andra invånare, hade vi dessvärre städat upp till vinden. Vi fick därför börja med att promenera till Brevik för att hämta nya på mataffären och i samband med detta passade det bra att ta två kontroller på vägen hem.

På Lidingö finns det totalt 100 checkpoints, de har släppts lite löpande under perioden. På den tryckta papperskartan vi har är det 50 och det är fullt tillräckligt för oss. 

Det började inte helt lätt. Vi stod där i Brevik och försökte orientera oss men det var ju närmast omöjligt när det saknades gatunamn på kartan…. Efter en stunds kliande i huvudet så gav vi oss ut från samhället och rätt ut i skogen. 

IMG 2081

IMG 2083

Det är inte helt lätt att leta efter stigar när hela området är uppkört av en skogsmaskin.

IMG 2085

Hampus verkar samlad

IMG 2089

Eeeh åt vilket håll är egentligen norr…?

Vi irrade runt i något som kändes som timmar, men till slut fann vi första kontrollen. Glädjen kan man inte ta miste på! Den här var dessutom svart som stupet i Åre och det var med stor skicklighet (rena turen) vi hittade den.

IMG 2092

IMG 2093

Orienteringsämne

Därefter irrade vi vidare mot nästa kontroll, den gick vi först förbi, men eftersom vi inte fattade exakt vart vi var fick vi gå en omväg via vägen på ett par kilometer för att orientera oss tillbaka med kartan. Glädjen var stor även den här gången.

IMG 2097

Men sen började det bli mörkt och kallt, jag hade ingen känsel i fingrarna och inget kaffe hade vi druckit heller… så vi påbörjade den långa vandringen hemåt. Som bonus tog vi ytterligare en kontroll på vägen men den var så lätt att den knappt räknas. 

IMG 2101

Udda kontroll 

Kommentera