Kniviga golvval

I söndags tog vi med oss pappa och åkte till Bygg-Oles för att kika på golv.

Egentligen hade golv-scoutningen börjat redan på lördagen då vi var ute på Hornbach och spanade men på grund av att deras leverantör av trägolv gått i konkurs så var utbudet minst sagt magert. Dock, hade de en god kandidat som vi tog med oss till utvärdering. Det var ett ek-plankgolv gjort av typ spillbitar. Alltså plankorna var mellan 30 och 150 cm långa och låg med fallande längder. Aha tänkte vi som hade budgeterat för furu men skulle få ek för nästan samma pris.

I lördags, på Bygg-Oles, så fastnade vi för tre seriösa alternativ. Ett tjockt brädgolv som var lite behandlat, vitvaxat tror jag. De krävde inte så avancerat underhåll utan man ska bara moppa på ett medel cirka en gång per år på de mest slita ytorna.

IMG 2066Vitvaxad furu, riktigt snygg

Det vi trodde att vi åkte ut för att köpa var ett mer traditionellt furugolv, ganska tunnt. Det fanns några olika leverantörer i olika tjocklekar och bredder. Fördelen med att köpa ett sånt här golv är att det läggs på plats, slipas, lackas och behöver inte underhållas mer. Förrän om x antal år då det är dags att slipa om golvet och börja om.

IMG 2068Massivt furugolv i en tunnare och smalare variant

Det fanns förstås en uppsjö oljade golv som var fina men de gick bort direkt eftersom de är underhållskrävande big time.

Sen ramlade vi över det golv som vi redan har lagt in i gästrummet. Fast som vi inte varit helt nöjda med. Fast som ändå är snyggt och praktist. Det var i alla fall på kampanj och framstår helt klart som en enkel väg ut. Om än dyrare än vad vi hade budgeterat.

DSC 0303Bild från gästrummet. Golvet är en tvåstavsparkett, borstad och mattlackad.

Det var svårt och vi fick åka hem villrådiga. Vi kunde helt enkelt inte bestämma oss själva och fick ta ett byggmöte med killarna för att få råd. Det blev inte direkt bättre av det. Alla alternativ hade sina tydliga nackdelar. Killarna suckade.

Den största problematiken är att golvet som ligger är ojämt, knarrar och sviktar. Oavsett typ så kommer det nya golvet läggas ovanpå det gamla golvet. Alla varianter utom det tjocka trägolvet (överst) kräver dessutom att en spånskiva eller motsvarande läggs ut emellan för att inte golven ska svikta i takt. Möjligen skulle man kunna få ut parketten utan mellanlager efter att ha flytspacklat de värsta svackorna.

Spånskiva + nytt golv innebär en förhöjning av golvet på ett antal centimetrar. Det får i sin tur följdeffekter såsom att alla lister och dörrkarmar behöver bytas/justeras/anpassas runt och dörrarna behöver kapas nertill. Är det många centimetrar som ska bort så behöver de kapa både upptill och nertill för att behålla balansen. Om man gör det så måste ju även alla gångjärn, och låsanordningen flyttas för att dörren som helhet ska passa in i dörrposten.

Det fanns även ett alternativ att ta bort alla gamla golvplankor och lägga nytt golv direkt på bjälkarna, men det var tydligen mer jobb än att fixa till åtta dörrar.

Vi hade en kväll i måndags där vi vägde för- och nackdelar. Arbetstid mot känsla. Kostnad för inköp av material. Resultat på kort och lång sikt. Framtida underhåll och åldring.

Inget kändes hundra men det av ovanstående alternativ verkade ekparketen bäst. Enkel att lägga, hållbar och bygger inte upp så mycket på höjden. Men känslan!? Utebliven.

Vi stod uppe och tittade på golvet mycket den kvällen. Kolla in detaljerna med spegelmönster längs alla kanter.

DSC 0342Här har det stått en kakelugn

DSC 0351Mot kattvinden

Ni kanske förstår vartåt det lutar. Vi funderar på att inte välja något av golven alls utan behålla det vi har, lappar, lagar, slipar nåta och måla. Som ett brev på posten har, jag sett massor av snygga vita eller grå golv sedan vi började smaka på den här iden. Fast det blir nog ljusgrått och inte vitt. Det känns som rätt.

42F2EL19JLDST7J8 42I2N2B6B0F2AGDB resize s 800 0Bild från Svensk Fastighetsförmedling. Här är ett vitt golv från ett av de vackraste husen på Lidingö som nu är till salu.

Kommentera