Det försvunna Foccacia-receptet

IMG 2363

På min födelsedag förra året bakade jag en foccacia på en överjäst poolish-deg som blev en succé och flera frågade om receptet. Tyvärr så skrev jag aldrig upp receptet så jag kunde inte svara på frågan.

Igår gjorde jag ett nytt försök utifrån de detaljer som jag kom ihåg från receptet.

Recept:

Poolish-deg

  • 2 gram jäst
  • 500 gram ljummet vatten
  • 500 gram vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och vispa ihop med mjölet till en slät smet. Låt stå i en övertäckt bunke i rumstemperatur i 12 timmar.

Deg

  • Poolishdegen från ovan
  • 250 gram vetemjöl
  • 10 gram salt

Efter 12 timmar bör polishdegen ha bubblat och jäst till ca dubbel storlek. Blanda den med mjöl och salt och knåda i degblandaren i 5 minuter. Låt stå övertäckt i en timme och knåda sen 5 minuter till.

Häll ett tunt lager olja i botten av en ugnsform och tippa sedan ner degen. Mjöla ytan ordentligt och täck med plastfolie. Låt stå framme i 6 timmar.

DSC 0090

Dekorera med färsk rosmarin, flingsalt, olivolja och urkärnade oliver i någon typ av Chesterfield-mönster.

Baka i varmluftsugn på 230 grader i 25-30 minuter. Skär upp i bitar och servera omedelbart.

 

 

Kommentera